Mały ogródek basowej cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Mały ogródek basowej cz.4

Post »

Izo , ja też żadnych chryzantem nigdy nie zabezpieczałam i nie mam zamiaru tego robić , niech sobie radzą same. Mieszkam w końcu w ciepłym rejonie Polski, więc po co mam sobie przysparzać roboty.
Prawdę powiedziawszy ,okrycie z całą pewnością przydało by się niektórym w maju , gdy są przymrozki , a nie ma śniegu. Wtedy "wypada" najwięcej egzemplarzy, niestety.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mieszkam niestety w zimniejszym rejonie PL, więc kilka ładnych lat temu posadzone późną jesienią chryzantemy okryłam gałązkami świerkowymi i ładnie przezimowały. Tylko co z tego jak całkowicie przemarzły wiosną :( Ale u mnie dodatkowy problem to nadmierna ilość wody zima lub na przedwiośniu, więc niekoniecznie mróz musi je zniszczyć.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak,Alu ,masz rację, nadmiar wody też im szkodzi. Dochodzę do wniosku ,że należy się cieszyć każdym kwitnieniem , bo może być ostatnie. :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

basow@ pisze:Alu , można tak ją nazwać.Któraś z dziewczyn porównała ją z gerberą - też trafne porównanie. Kupiłam ją na wyprzedaży w 2009 roku i jak widać - zimuje.W tym roku kupiłam 2 żółte w tym samym stylu. Zobaczymy , czy dadzą radę.
Takich na 100% zimujących mam koło 20 , drugie tyle będę testować w tym roku - zobaczymy , co przeżyje.
Kochana to u Ciebie musi być bardzo kolorowo w ten iście jesienny czas... :shock: :D
Asia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Mi też ta brązowa chryzantema kojarzy się z kwiatem gerbery 8-) W takim kształcie mam też słonecznika bylinowego, tyle że żółty.
Super, że zielonokwiatowa się zadomowiła. Oby zdążyła zakwitnąć ;:65 Takich na forum jeszcze nie spotkałem.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Grzesik pisze:To tak w skrócie, mam ją od ponad dziesięciu lat, nigdy jej nie zabezpieczałem przed zimą, potrafi zakwitnąć już na początku sierpnia, przekwitające kwiatki stopniowo zmieniają kolor na lekko fioletowy, obrywanie ich w tej fazie wydłuża kwitnienie, aż do mrozów. Młode sadzonki zakwitają zdecydowanie później, tym bardziej, że trzeba je uszczyknąć, by się rozkrzewiły :) Łatwa i bezproblemowa ;) Aha no i nie jest wysoka, maksymalnie 40 cm, ale to już zależy od warunków. :wit
No i takie właśnie, wypraktykowane wiadomości są na wagę złota. Ogromne dzięki, Grzesiu ;:168

Sea Urchin już figuruje na mojej liście chciejstw :tan .
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu , fakt , teraz jest kolorowo , ale nie wiadomo jak długo , bo sama wiesz , jakie u nas przymrozki... :twisted:
Jacku Kwiaty tej chryzantemy są wyjątkowo piękne - wczoraj im się na żywca przyjrzałam. U mnie jest już prawie - 6 stopni...więc nie robię sobie już żadnych nadziei na rozkwitnięcie zielonej.Pąków ma dużo , ale co z tego , jak ten , który się rozwijał - jest po nocnym przymrozku czarny. ;:145 Jeśli przeżyje tą zimę - chyba przeniosę ją do folii ,żeby cieszyć się jej kwiatami.
Jutro chyba pojadę na objazd okolicznych sklepów - może jakieś nowe na próbne przezimowanie przywiozę:D
Aniu - Grzesiu już dla mnie sadzonkę zrobił , więc jak się zadomowi i troszkę rozrośnie ( późne lato albo wczesna jesień) - podzielę się z Tobą.
Pozdrawiam,Małgorzata
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Wiem Gosiu, że masz wielkie serducho, ;:196 dziękuję ślicznie za chęci, ale przecież nie będziesz w nieskończoność czekała
na ucieszenie oczu dorodnym krzaczkiem.
Może gdzieś zdobędę? W każdym razie, na pewno od razu dam znać. :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To może coś miłego na wieczór do obejrzenia. ;:109
Ech......byle do wiosny.

http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w- ... 1,0,0.html
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu , ja mam dobrą ziemię , więc rośliny szybko się rozrastają ( Mag może zaświadczyć :;230 ). Z chryzantem tylko 2 słabiej się rozrastają , pozostałe idą jak burza , więc mam nadzieję ,że ta od Grzesia weźmie z nich przykład :D
Grażynko , o dzięki za linka , pooglądam z przyjemnością ;:196
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52

Post »

basow@ pisze:Aniu , ja mam dobrą ziemię , więc rośliny szybko się rozrastają ( Mag może zaświadczyć :;230 ). Z chryzantem tylko 2 słabiej się rozrastają , pozostałe idą jak burza , więc mam nadzieję ,że ta od Grzesia weźmie z nich przykład :D
Grażynko , o dzięki za linka , pooglądam z przyjemnością ;:196
Kolejna moja niesprawiedliwość życiowa. Tak blisko a ja mam piaseczek :cry:

Cześć Małgosiu ;:168
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Istne królestwo chryzantemowe!!!! Ale masz rewię teraz!!!

Ja to już w zasadzie przysypiam jak niedźwiedź ;:224 a Ty szalejesz!!! Śliczności!!

Próbowałam kiedyś z chryzantemami i mróz je wykańczał nim się pąki rozwinęły, więc odpuściłam. teraz nie mam ani jednej.

To już 3 Twój konik po liliach i pomidorach, ciekawe jak dalej rozwinie się choroba :;230
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu , ja na szczęście nie mogę narzekać...ale jeśli Ty masz piaseczek , to współczuję. Jak mi Mag-iczna daje roślinę , to Jej ziemia osypuje się jak popiół.Największy kłopot jest chyba z podlewaniem takiej ziemi.Woda przelatuje jak przez sito :twisted:

Aguś , chryzantemy to moja najstarsza korba.Choć teraz rozwija się najbardziej , bo i możliwości większe ( czytaj:wymiana między forumkowa).To piękne kwiaty , warte zachodu. Teraz zaczyna się budzić korba na hortensje. Dobrze ,że zima idzie , może do wiosny mi przejdzie? :;230

Chryzantemy niestety , niedługo skończą kwitnięcie , jak się te przymrozki nie uspokoją...
Obrazek Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Tu raczej nic nikomu nie przechodzi, no, chyba że w stan chroniczny ;-)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hortensjowa korba ?
To odwiedż Babopielkę, ja nie mogę stamtąd wyjść. :;230
Grażyna.
kogro-linki