Chcę mieć życie usłane różami

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chcę mieć życie usłane różami

Post »

Wandziu ;:138
nawet nie wiesz, jaką zrobiłaś mi miła niespodziankę -przeglądając Twoje piękne różyczki zidentyfikowałam swoje pienne róże o takiej nazwie Tom Tom ,kupione dobrych kilka lat temu wprawdzie zachowałam etykiety ale nigdzie nie uzyskać informacji na różę Tom Tom. W identyfikacji róż, gdzie wstawiłam kwiaty wszyscy skłaniali się ,że to Bonica ale mnie ciągle nurtowała nie wyjaśniona do końca sprawa ,aż tu taka niespodzianka ,serce zabiło mi mocniej ;:167 .może Cie nudzę ale te pienne róże w moim ogrodzie "grają" pierwsze skrzypce ,są piękne kwitną do późnej jesieni -bardzo dziękuję ,że wstawiłaś cały krzew i życzę ;:3 żebyś mogła uporać się z sadzeniem róż przed dużymi mrozami-Maria
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Mario, ;:138 bardzo miłą sprawiłaś mi niespodziankę swoją wizytą. ;:196 Ja podziwiam twój ogród od dawna i doskonale znam twoje róże, w tym te pienne. Mam twój wątek na moim pulpicie i od czasu do czasu go sobie oglądam. Wpisywałam się do ciebie kilka razy, potem już tylko oglądałam, licząc po cichu, że kiedyś i ty mnie odwiedzisz.
Miło mi, że pomogłam ci zidentyfikować te różyczki. Kiedyś nie zwracałam uwagi na nazwy odmian, ale jednak dobrze jest je znać, bo można lepiej się tu na FO porozumiewać. Na szczęście, etykietkę od Tom Toma zostawiłam przy krzaczku.
Ja w tym sezonie sadzenie róż mam już na szczęście za sobą, resztę zostawiam do wiosny ;:108
POzdrawiam serdecznie i zapraszam cię częściej, Marysiu :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Niewinna i czysta Kristal

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Wandziu :wit
ja często podziwiam Twój ogród spacerując podziwiam jaki masz artystyczny zmysł w projektowaniu a jestem z tych osób, które nie lubią pisać raczej lubię czytać :lol: Wandziu ja też zachorowałam na "różankę" .ciągle spaceruję po różanych ogrodach i "pobieram" nauki -może w przyszłym roku założę różankę -wcześniej nie interesowało mnie co to za róża byle kwitła , chcę to zmienić i lubię bywać u tych osób które, opisują o tym jak dana róża rośnie , jak się zachowuje dla mnie to jest bardzo ważne i skaczę po wszystkich tematach różanych i jeśli zobaczę jakaś róże, która wpadła mi w "oko" to zaglądam do ogrodu jak ona wygląda w naturze ,bo niektórzy pokazują tyko kwiat i to jest moim zdaniem wada dla osób początkujących-Maria
Piękna ta KRISTAL
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

O nastepna rozyca dla mnie ;:138 Dobrze ze juz miejsca u mnie nie ma :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kristall - wspaniała i czysta róża... jej uroda zapiera dech... kwiat pełny, ale luźny, czyli taki jak lubi Julka... cudny kolor... prezencja pełna klasy... Wandziu, dzięki za jej portret! ;:196
X_Ro-a

Post »

Wandziu! bardzo ładna jest Twoja Kristall, zaraz idę o niej poczytać i kto wie czy nie zostanie zapisana w moim notesiku zakupowym ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie tylko pelny i luzny ale dodatkowo piekny okragly w formie ale z kanciasto wywijajacymi sie platkami ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sasanko, ja też wolę oglądać duże krzaczki, ale na takie to jeszcze musze poczekać, bo dopiero początkuję. I też, tak jak tobie, bardzo przydają mi się szersze opisy i relacje z uprawy danej odmiany :)
Romciu, jak miło, że zajrzałaś także do mojej różanki. Oznacza to, że równiesz lubisz różyczki i pewnie trochę ich u siebie masz. Muszę się dokładniej przyjrzeć twoim włościom :D
Agunia, wiedziałam, wiedziałam, że Kristall ci się spodoba, bo to przecież twój kolor (oprócz bladoróżowych). Białe są najbardziej eleganckie i można nimi przeplatać i uspokajać inne barwy. W skrzyniach też będziesz sadzić białe?
Julka, jak ty się fachowo wyrażasz ;:180 Nauczę się od ciebie różanej terminologii :D A poza tym patrzenia na detale :)

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, Kristall zakupiłam we wrześniu z OB.
Będzie mi się kojarzyła z Krysią -Ignis, bo to po spotkaniu z nią poszłam jeszcze do działu ogrodniczego.
To był zakup w ciemno. Okazała się, że dobrze trafiłam. ma dobre opinie.
Twoje fotki utwierdziły mnie w tym , ze w przyszłym roku będę miała na co czekać.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam analityczny umysl i to akurat nie jest rozana terminologia, bo odnosi sie do wszystkich chabazi, rzeczy czy przedmiotow. A patrzenie na detale jest fascynujace - zreszta każdy czlowiek to ma.... nieraz nie swiadomie ale przewaznie wiemy co nam sie podoba a co nie a dlaczego nam sie podoba, to juz jest wlasnie ta inna nieswiadoma para kaloszy :lol:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Julka, ja też patrzę na detale. Tu listek, tam koralik, a gdzie indziej żuczek lub badylek. Ale jeśli chodzi o róże, dopiero zaczynam się uczyć ich szczegółów. I widzę, że płatki albo są proste, albo się wywijają. I gdy mówisz, że "wywijają się kanciasto", to faktycznie uświadamiam sobie, że to wywijanie również bywa różne, czego dotychczas nie zauważałam w sposób świadomy ;:108 A właśnie tego rodzaju szczegóły często pomagają przecież w identyfikacji odmian. Dzięki za to spostrzeżenie. :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To rozne wywijanie zalezy w duzej mierze od karbow na platku. Jak sie przyjrzysz dobrze swojemu krystalowi, to zauwazysz na srodku platka karb, tak jakby za duzo platka bylo - im ten karb jest mocniejszy, tym platek wywinie sie bardziej. Sa platki ktore maja wiecej mniejszych takich zalaman i on przewaznie sie tak mocno nie zawijaja albo wcale. Niektore roze maja to, az do przekwitniecia a niektorym platki rosnal jeszcze w czasie rozkwitu i to zalamanie sie rozciaga, robi sie plaskie i kwiat przekwitajac wyglada jakby mial falbanki. Sa tez roze ktore maja tylko jedna czy dwie plaszczyzny karbowanych wywijajacych sie platkow, reszta jest calkowicie okragla.
Mozna tez przewidziec odchylanie sie zewnetrznych platkow w tyl - jezeli platki oslonowe sa na paku dosc dlugie, to rozpychajace sie srodkowe platki, wygnal je do tylu. Przy niektorych kwiatach, bardzo ladnie to widac tz jak platki okrywowe opatujaja calego paka a pozniej odchylaja sie dosc znacznie w strone lodygi.
Oczywiscie nie mozna brac tego wszystkiego za pewnik, bo sa tez odmianowe przypadlosci, specjalnie tak a nie inaczej skonstruowane hihi ale jest to tez jakis punkt wyjscia.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bo pewnie chodzi o to, żebyśmy miały czemu się przyglądać-a nie tylko wąchać i podziwiać :;230 Kristal kupię, jeśli mi tylko wpadnie w ręce :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jule, mój umysł chyba mniej analityczny :wink:
Nie ogarniam, przyznaję bez bicia :oops:
Dla mnie Krystall na Wandzinych zdjęciach zjawiskowa.
Trochę przypomina ozdoby marcepanowe na torcie.
I cieszę się, ze ją mam. I że to zakup w ciemno za całe 7 czy 8 zł. :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”