Dzień dobry,
"odziedziczyłam" ogród circa 20 letni. Podstawowe zasady znam, tzn, pielenie, koszenie itp , ale rzeczy bardziej zaawansowane przede mną. Planuję wprowadzić kilka zmian.
Dlatego mam pytanie:
czy pod żywopłotem z tuj (chyb thuja danica) mogę dosadzić jakieś niskie iglaki? coś, co by zasłoniło ziemię, żeby się nie chwaściło?
życie jest piękne! przy prawidłowo dobranych antydepresantach...
Lepiej rzuć tam korę lub połóż czarną folię, a chwast nie będzie rósł.
Mniejsze iglaki posadź nie pod tują tylko przed nią tak by obwód tuji nie zasłaniał iglaka poniżej. Sadź np. coś płożącego.
w tej chwili leży tam włóknina, lekko posypana korą. Folia lepsza? mam też dostęp do kamyków w dużej ilości. Niestety, przed tujami jest 1o-15 cm, potem ścieżka, i za nią nasady z "bambusa", azalii, róż, a za tym oczko wodne.
cięta do 120 cm, posadzona jakieś 7-8 lat temu, z tego co wiem. jutro wrzucę zdjęcie, bo może mi się tylko wydaje, że Danica? Określałam porównując ze zdjęciami :x
Żadnych iglaków bym przed tujami nie sadziła.Nie tylko ze względu na konieczną wilgoć, ale co posadzić? Jałowiec płożący i żywotnik? Nie 'pogryzą' się? Jałowiec pasowałby bardziej do żywopłotu świerkowego.Zresztą moim zdaniem wyrośnięty rząd żywotnika wystarczy za wszystkie inne iglaste
Może lepiej jakieś niskie liściaste?
Rylisa - jeśli bawisz się w identyfikację roślin to nie poprzestawaj na oglądaniu zdjęć. Przydatną informacją jest też docelowa wysokość roślin. W przypadku żywotnika 'Danica' ZSzP podaje 0,5 metra, a piszesz, że żywopłot ma już 120 cm.
Widziałam kiedyś podobny żywopłot podsadzony trzmieliną - interesująco to wyglądało.