Na działkę mam 24 km -niestety
Mój Mały Raj -Ogród Donny
Re: Mój Mały Raj -Ogród Donny
Tajeczko -masz na myśli ten krzak nad wodą? -to jest wierzba sachalińska "Sekka" o staśmionych pędach, natomiast na ostatnim zdjęciu przy bramce to -dławisz
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Pięknie, jesiennie, naturalnie. Do mnie masz też 25 km ale hihi nie zasypie. Czekam na Ciebie po niedzieli z kawką. A dziś zajżyj do mojego wątku co w Wawce porabiam.
Piękne jesienne widoczki u CiebieBasiu a grzybki jakoś teraz zaczęły rosnąć bo i u mnie pokazały się jakieś opieńki i dzikie pieczarki .. Twoje nie powtarzalnie wyglądają na tym pniu...
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Wybrałam się dzisiaj na działeczkę utulić roślinki do snu zimowego i.....zobaczyłąm

To była lipa wielkolistna

A to klon pospolity Royal Red
Jak ja mam polubić te bobry?
Gdybym przewidziała, że zapuszczą się w głąb działki......

To była lipa wielkolistna

A to klon pospolity Royal Red
Jak ja mam polubić te bobry?
Gdybym przewidziała, że zapuszczą się w głąb działki......
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
-
elsi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj byłam nad rzeką i też widziałam świeże ślady żerowania bobrów.
Nie szkoda, gdy ścinają samosiejki nas rzeką, ale Twoich drzew szkoda,
musisz pomyśleć nad zabezpieczeniem pozostałych.
Znajomy okręca pnie drzew plastikową siatką o drobnych oczkach.
Nie szkoda, gdy ścinają samosiejki nas rzeką, ale Twoich drzew szkoda,
musisz pomyśleć nad zabezpieczeniem pozostałych.
Znajomy okręca pnie drzew plastikową siatką o drobnych oczkach.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Ja również owijam, ale te bliżej rzeki, nie myślałam , że posuną się tak daleko.Zastanawiam się , czy nie dać szansy tej lipie ,bo cóż ona winna? Poczekam do wiosny i jak wypuści pędy z pnia to może coś uda się wyprowadzić -nie była szczepiona a lipy podobno stosuje się na żywopłot.
A tak wyglądała jeszcze niedawno:

A tak wyglądała jeszcze niedawno:

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Ojej naprawdę szkody CI narobiły:(
Wiesz skoro zabezpieczyłaś te najbliżej rzeki postanowiły szukać celu dalej. A że masz zdrowe.....
Wiesz skoro zabezpieczyłaś te najbliżej rzeki postanowiły szukać celu dalej. A że masz zdrowe.....
Oj szkoda takich dużych pięknych drzew,,Na te bobry to chyba nie ma sposobu żeby je zatrzymać... To paskudne drwale nie oszczędzą drzew..Współczuję Ci...
Marusia.
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Łałciu - a ja myślałam że to dwunożny łobuz jakiś przyszedł i wyciął.... straszne szkody mogą poczynić takie małe zwierzaki...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Dwunożny -też potrafi,ale to zrobił czteronożny
A mnie już kusi,żeby coś nowego posadzić w tym miejscu
Np znalazłam w necie coś takiego : Acer saccharinum Eschrich Dwarf ,tylko nie wiem jak to cudo wygląda,za to cena
A mnie już kusi,żeby coś nowego posadzić w tym miejscu
Np znalazłam w necie coś takiego : Acer saccharinum Eschrich Dwarf ,tylko nie wiem jak to cudo wygląda,za to cena
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- sangwinaria

- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Masz śliczną działkę , obszar pokażny i stawu już zazdroszczę 
-
lawenda

- Od: 22 mar 2007, o 19:33
przyjemnie mieć działkę nad wodą ale trudno pogodzić się z takimi sąsiadami (teraz myślę o tych na czterech łapkach), myślałam że to drzewka ścięte siekierą
Czy działka jest ogrodzona? może siatka by pomogła? Co myslisz zrobić? to nie jest proste i serdecznie ci współczuję takich szkód 
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Weszłam z rana do Ciebie chyba po raz pierwszy i muszę Ci powiedzieć,że klimat Twojego ogrodu bardzo mi "leży"
mam do zagospodarowania sąsiednią działkę i chciałabym,żeby była taka właśnie jak u Ciebie ...naturalistyczna , bez nadmiaru formalnych rabatek ,kamyczków wszelakich i ciągłej walki z chwastami . Trawy masz już takie rozrośnięte i pięknie wkomponowane
toż to " gotowce" podane jak na dłoni , przetestowane
nic , tylko podpatrywać i działać
Oj myślę,że jeszcze pokażesz wiele ciekawostek...Będę częstym gościem bo mnie zauroczyły Twoje Basiu ogrodowe fotki
Ale bobrów to szczerze Ci współczuję
, będziesz musiała sobie poradzić i zabezpieczyć swoje rośliny przed nimi.U mnie krety, nornice i też z nimi walczę...

toż to " gotowce" podane jak na dłoni , przetestowane
witaj Basiu, z zaciekawieniem i przyjemnością przeczytałam o historii Twojej działki i powstawania domu... piszesz, że wciąż coś zmieniasz, ale z efektów możesz być przynajmniej zadowolona! działka przepięknie zarośnięta, ogród wygląda dojrzale i zapraszająco - tylko się inspirować... no i jeszcze ta cudna okolica i towarzystwo czarnej piękności ;) sielanka, którą u jednych burzą bobry, u innych krety... samo życie...
będę częstym gościem, jeśli pozwolisz
będę częstym gościem, jeśli pozwolisz
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Witaj Basiu
Przybiegłam z rewizytą i zachwyciłam się twoim ogrodem.
To jest to co lubię. Busz
Tyle się dzieje, tyle roslin. No i cudny czworonóg (czarny, bez rozwiniętych siekaczy
)
Chyba jednak musisz zainwestować w siatkę ochronną, inaczej będziesz tak co kilka lat drzewa wymieniała.
Przybiegłam z rewizytą i zachwyciłam się twoim ogrodem.
To jest to co lubię. Busz
Tyle się dzieje, tyle roslin. No i cudny czworonóg (czarny, bez rozwiniętych siekaczy
Chyba jednak musisz zainwestować w siatkę ochronną, inaczej będziesz tak co kilka lat drzewa wymieniała.