Dęby i winogrona /czarne/

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 paź 2011, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Dęby i winogrona /czarne/

Post »

W literaturze spotkałem informację -że wiązy są dobrym sąsiadem dla winogrona..Ja mam mała działeczkę - ale z nasion wychodowałem dęby bezszypułkowe w miejscu -gdzie wyrastały winogrona .. teraz obserwuję ,że to bardzo dobre sąsiedztwo .Wihogrona bardzo ładnie owocują ,grona są silne i pełne.Teraz już późno na zdjęcia- ale postaram sie w kolejnym sezonie. W tej chwili dęby się ładnie wybarwiają .. Obrazek
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dęby i winogrona /czarne/

Post »

na pewno to jest Dąb bezszypułkowy?
A nie jest to dąb czerwony ?

A co do winorośli (nie winogron) to jaki niby mają te drzewa wpływ na nie? Bo nie bardzo mam się czego doszukać. Winorośl potrzebuje bardzo dużo słońca i ciepła więc drzewa tylko to ograniczają.
Zapodaj jakieś fragmenty z tej literatury bo aż sam jestem ciekaw.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 paź 2011, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rzeczywiście - wiedziałem , ze są dwa gatunki dębów..okazuje się -że jest ich ponad setka.. te na zdjęciu chyba jednak są czerwone.Z zołędzi wychodowałem iich około 120 szt..Co do literatury -to w tym momencie nie mam pod reka nic szczególowego -ale w "Zdrowych polnach z działki" opracowanie zbiorowe pod redakcją dr A.Bednarka - strona 90 -jest tabelka "wzajemne oddziaływanie roślin" i właśnie wiąz - skojarzony jest z winoroślą ..Sprawa chyba sprowadza się do tego -że te kilka metrów nad ziemią powietrze jest cieplejsze - stąd korzystniejsze warunki do rozwoju .? Pozdrawiam R.ewert
Space99 pisze:na pewno to jest Dąb bezszypułkowy?
A nie jest to dąb czerwony ?

A co do winorośli (nie winogron) to jaki niby mają te drzewa wpływ na nie? Bo nie bardzo mam się czego doszukać. Winorośl potrzebuje bardzo dużo słońca i ciepła więc drzewa tylko to ograniczają.
Zapodaj jakieś fragmenty z tej literatury bo aż sam jestem ciekaw.
Obrazek
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To pewnie jakieś allelopatyczne sprawy, mało jeszcze zbadane ale niektóre przykłady są całkiem przekonywujące
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”