Ogródek Raczka cz.6
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek Raczka cz.6
W kompostowniku nie mam po całym sezonie miejsca
Wrzucam do niego tylko popiół z liści. Jutro czeka mnie jeszcze ostatnie grabienie tego, co na końcu spadło z drzew. I do następnej jesieni koniec 
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu wiesz, że ja zawsze jestem chętna na wszelkie wymiany. Chryzantemami musimy koniecznie się powymieniać. U mnie też dziurawiec zakwitł teraz kilkoma kwiatkami.
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iza,czy pamiętasz może czy dawałaś mi taką chryzantemę jak na zdjęciu z dziurawcem?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Mój dziurawiec nie kwitnie, ale za to pięknie zaczął się przebarwiać. Dobre i to 
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu ja do worków z liśćmi nigdy nic nie dodawałam, w sierpniu mam tak fajnie, "pachnąco"
rozłożone, że wykładam je na rabatki.
Mam pytanie czy dziurawce okrywacie na zimę. Mój zawsze mi przemarza, wiosną odbija, ale tego roku w ogóle nie zakwitł.
Mam pytanie czy dziurawce okrywacie na zimę. Mój zawsze mi przemarza, wiosną odbija, ale tego roku w ogóle nie zakwitł.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Widzę, jak dużo pracy za Tobą przy grabieniu liści. Ale grabiami wachlarzowymi dużo łatwiej i szybciej się pracuje niż zwykłymi.
U mnie też barwinek większy, który dostałem od Ciebie, cały czas kwitnie. Próbuje się rozłazić ale mu nie pozwalam
U mnie też barwinek większy, który dostałem od Ciebie, cały czas kwitnie. Próbuje się rozłazić ale mu nie pozwalam
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Aniu, ja też mam kłopoty z kręgosłupem,a ostatnio bolą mnie dłonie i ręce zrobiły się jakieś słabe,może to od kręgosłupa albo coś ze stawami.Chyba czeka mnie wizyta u lekarza
Ale wracając do tematu,jedna sąsiadka miała kiedyś Barbulę kilka lat,korona była rozłożysta na 2m. i jedna zima ją załatwiła.A gdzie Ty niby chcesz przezimować rozrośnięty,duży krzew,bo taki będzie z biegiem czasu.Na razie mały to gdzieś upchniesz,a potem
ja bym zostawiła i co będzie to będzie,a na przyszłość nie ryzykuj z wrażliwymi roślinami mimo że piękne,bo szkoda kasy i pracy.
korzo_m, Dorotko ja swoich dziurawców w ogóle nie okrywam,a wiosną nisko przycinam,tak na 2-3 oczka,myślę że Ania tak samo.
Sorry
Aniu że Cię zastąpiłam,a może Ty działasz inaczej

Ale wracając do tematu,jedna sąsiadka miała kiedyś Barbulę kilka lat,korona była rozłożysta na 2m. i jedna zima ją załatwiła.A gdzie Ty niby chcesz przezimować rozrośnięty,duży krzew,bo taki będzie z biegiem czasu.Na razie mały to gdzieś upchniesz,a potem
korzo_m, Dorotko ja swoich dziurawców w ogóle nie okrywam,a wiosną nisko przycinam,tak na 2-3 oczka,myślę że Ania tak samo.
Sorry
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Stasiu dziękuję za odpowiedż , ja też tak robię, tylko zastanawiam się dlaczego tego roku mi w ogóle nie zakwitł. To kilkuletni rozkrzewiony dziurawiec.
- a23anna
- 10p - Początkujący

- Od: 30 wrz 2011, o 08:38
Paczuszka doszła wczoraj
Dziękuje za nasionka
Jestem bardzo zadowolona
Jestem bardzo zadowolona
- Raczek

Aniu,cieszę się,że paczka dotarła.
Datura,którą dostałaś powinna być na drugi rok ponad 2 metrowym drzewkiem.
Na razie posadź ją do wiadra lub dużej donicy i trzymaj w ciemnej piwnicy,czasami podlej.
Stasiu masz rację,nie pomyślałam,że barbula będzie rosła
Dam jej w takim razie spokój,zrobię kopczyk jak różom i co będzie to będzie.
Kupując nie znałam jej,spodobały mi się liście variegata a jak zakwitła na niebiesko byłam zachwycona.
Dopiero jak sobie poczytałam o niej mina mi zrzedła.
Dziurawcem nie zajmowałam się wcale w tym roku.
Datura,którą dostałaś powinna być na drugi rok ponad 2 metrowym drzewkiem.
Na razie posadź ją do wiadra lub dużej donicy i trzymaj w ciemnej piwnicy,czasami podlej.
Stasiu masz rację,nie pomyślałam,że barbula będzie rosła
Dam jej w takim razie spokój,zrobię kopczyk jak różom i co będzie to będzie.
Kupując nie znałam jej,spodobały mi się liście variegata a jak zakwitła na niebiesko byłam zachwycona.
Dopiero jak sobie poczytałam o niej mina mi zrzedła.
Dziurawcem nie zajmowałam się wcale w tym roku.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek

Jacku,pożyczyłam kiedyś takie grabie od sąsiadki,ale mi coś nie szło.JacekP pisze:Widzę, jak dużo pracy za Tobą przy grabieniu liści. Ale grabiami wachlarzowymi dużo łatwiej i szybciej się pracuje niż zwykłymi.
Ale ona miała takie najtańsze,może dlatego?
Mam zamiar zainwestować w Fiskarsa,na razie trzonek i grabie.
Mój barwinek rozpanoszył się na górze skalniaka,tam nie zdążyłam w tym roku zrobić porządku.
Wygląda na to,że pójdzie na kompost.
Iza,wstawiam zdjęcia chryzantem,które mam dla ciebie:tu.ja pisze:Aniu wiesz, że ja zawsze jestem chętna na wszelkie wymiany.
Chryzantemami musimy koniecznie się powymieniać.
1.chyba Czechowski?

2.pokaże zdjęcia z zeszłego roku,bo jak pisałam w tym roku ją zaniedbałam,rosła zapomniana,za wielką daturą:

ostatnie zdjęcia z tego roku,jak już prawie przekwitła i nie wyglądała najlepiej,dopiero jak wykopałam daturę,to ją zobaczyłam:

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Aniu, ta różowa chryzantema piękna
, nie podrasowałaś zdjęcia
Jak wysoka rośnie?
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Aniu, a mnie interesuje nazwa tej różowej chryzantemki.Chyba to ta sama której fotki dzisiaj wstawiłam,rośnie u mnie pod blokiem wys.gdzieś na 70-80cm.
korzo_m ,Dorotko jestem Ci winna odpowiedź;mój dziurawiec też ostatnio słabiej kwitnie ,w zeszłym roku było najgorzej,w tym trochę lepiej .Pożywienia miał dosyć może wody za mało
Pożyjemy,zobaczymy co przyniesie następny sezon-może trzeba wymienić na młodszy model
Aniu wygoń mnie w końcu od siebie ,bo się zadomowię

korzo_m ,Dorotko jestem Ci winna odpowiedź;mój dziurawiec też ostatnio słabiej kwitnie ,w zeszłym roku było najgorzej,w tym trochę lepiej .Pożywienia miał dosyć może wody za mało
Pożyjemy,zobaczymy co przyniesie następny sezon-może trzeba wymienić na młodszy model
- Raczek

Jacku,jeśli nie masz takiej chryzantemy,to zapisuję ją dla ciebie do naszej wiosennej wymiany.
Atka-a1,ta różowa chryzantema dała czadu w tym roku,jest piękna.
Ma ok.70-80cm.Podejrzewam,że to może być Czechowski,ale nie jestem pewna,więc dalej jest NN.
Stasiu,nie mam zamiaru cię wyganiać,jesteś skarbnicą wiedzy ogrodniczej.
Na tapecie mam teraz powojniki,więc liczę na twoje rady.
Zrobiłam dziś zdjęcia niektórym moim powojnikom.
Na początek Radar Love,należy do grupy powojników wschodnich botanicznych kwitnących latem[to podpowiedź Stasi].
Moje trzy powojniki są z nasion,wysianych w marcu dwa lata temu.Posadziłam je na wjeździe do ogrodu.
Już wiem,że mam go podciąć mocno[cięcie grupa 3],ale najpierw chciałabym zebrać z niego nasiona.
Nigdy nie zbierałam nasion z powojników i nie wiem,kiedy mam to zrobić,aby były już dojrzałe.

Atka-a1,ta różowa chryzantema dała czadu w tym roku,jest piękna.
Ma ok.70-80cm.Podejrzewam,że to może być Czechowski,ale nie jestem pewna,więc dalej jest NN.
Stasiu,nie mam zamiaru cię wyganiać,jesteś skarbnicą wiedzy ogrodniczej.
Na tapecie mam teraz powojniki,więc liczę na twoje rady.
Zrobiłam dziś zdjęcia niektórym moim powojnikom.
Na początek Radar Love,należy do grupy powojników wschodnich botanicznych kwitnących latem[to podpowiedź Stasi].
Moje trzy powojniki są z nasion,wysianych w marcu dwa lata temu.Posadziłam je na wjeździe do ogrodu.
Już wiem,że mam go podciąć mocno[cięcie grupa 3],ale najpierw chciałabym zebrać z niego nasiona.
Nigdy nie zbierałam nasion z powojników i nie wiem,kiedy mam to zrobić,aby były już dojrzałe.

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7