Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Wandziu Twoje żurawki wyglądają ślicznie, moje schowały się pod liśćmi i ledwo je widać. :;230
Też mnie ciekawi ta Spartyna, napisz coś więcej o niej. ;:138
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spartyna piękna, ograniczałaś ją jakoś?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Agatko, nie smutaj. TY masz doła? Jesteś młoda. Masz piękny ogródek. Odwiedzają cię w twoim wątku. Przecież to zawsze jest jakaś pociecha. Teraz czytam, że jakoś ten "dół" dotyka to tego, to owego. No cóż, koniec jesieni. Szaro. Ja też wczoraj byłam oklapnięta, ale już dziś jest lepiej. Zobaczysz, humor ci się w końcu poprawi i będzie dobrze ;:196

Edulkotku, Sure i Krysiu, już odpowiadam.
SPARTYNA GRZEBIENIASTA "AUREOMARGINATA" rośnie u mnie chyba 5 lat. Ma teraz wysokość mniej więcej 1,50m. Kwitłą w tym roku pierwszy raz. Jest to przepiękna trawa. Jej włosy zwisają prawie do ziemi. Niestety nie trzyma się kępy tak jak miskanty chińskie, tylko trochę się rozłazi. U mnie rośnie na bardzo marnej piaszczystej i suchej ziemi, a więc nie jest tak ekspansywna, jak mogła by być na lepszej glebie. Nie ograniczam jej jakoś specjalnie. Wyrywam tylko młode odrosty, które wiosną próbują wyjść poza wyznaczoną granicę. Jeśli macie dużo miejsca, to oczywiście można ją sobie gdzieś tam posadzić i będzie pięknie wyglądać i nikomu nie wadzić. :D

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

WANDZIU....ostatnie zdjęcia to prawdziwa jesień w Twoim ogrodzie........liść rdzawy pod stopami chrzęści, jesień jak rudy lis pomyka.......

ale spartyna chyba potrzebuje przestrzeni żeby pokazać swoje wdzięki....
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Teraz na zielonym tle wygląda ślicznie .. Ja dzisiaj na ten pochmurny dzień kupiłam sobie w Biedronce fiołek alpejski . Jakoś nie mogłam przejść obojętnie obok kwitnącego kwiatka ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, piękne zdjęcia jak zawsze ;:180
Spartyna wdzięczna. Cudownie się przewiesza. Czytałam o jej ekspansywności i trochę się przestraszyłam, ale jeśli jest do ujarzmienia, poszukam dla niej wiosną miejsca.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu trawy to przepiękna ozdoba jesiennych ogrodów, aż żal że w moim ogródku jest miejsce tylko na niziutkie. Bo takie wysokie, szumiące na wietrze kępy to dopiero jest widok :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,co to jest takie piekne srebrne na poprzedniej stronie na drugim zdjęciu wśród żurawek?
Jesień,jak na artyustke przystało iście artystyczna u ciebie. ;:79
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Wandeczko :wit ;:196 widzisz jak ładnie do Ciebie piszę? Trawy masz piękne naprawdę, a doła zostaw z tyłu i nie przejmuj się.Do mnie też już mało kto pisze.Każdy odpowiada na swojej stronie,ale Ty się tym nie przejmuj.Niedługo zacznie padać śnieg,zobaczysz jak będzie pięknie.Ściskam,pozdrawiam i buziaki ;:196 ;:196 ;:196 ;:79 ;:79
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wandziu, jak spędziłaś dzisiejszy świąteczny dzień? miałam zamiar popracować w ogrodzie, ale kawa z sąsiadami się wydłużyła, a potem szalałam w kuchni ;) prace odłożone na jutro...
dywan z dębowych liści i przewieszająca się nad nim spartyna - cudny widok...
dobrego wieczoru!
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Wandziu nadrabiam zaległości .Widok trawy ,jakby pomalowany przez artystę .Bardzo uroczy masz zakątek . :tan

Trzymaj się ciepło i udanego weekendu, bo u mnie mrożno ;:7
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Moje Wandziu skojarzenie jest takie, że w ogrodzie słychac muzykę, śpiew a spartyna to baletnica.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Leszczynko, chyba jednak masz rację. Każda taka duża trawa potrzebuje przestrzeni, żeby można ją yło podziwiać ze wszystkich stron. Mnie zauroczyły trawy w ogrodzię pokazowym w szkółce w Pęchcinie. Tam to dopiero widoki. :shock: :shock:

Maniusika, ja już nie kupuję kwitnących doniczkowych, bo nie mam ani centymetra miejsca na parapecie. Nawet nie będę miała gdzie robić wiosennych zasiewów :wink:

Klaryso, spartyna jest wspaniała, ale są przecież równie wspaniałe inne trawy. Na przykład miskanty chińskie. Podkreslam: chińskie. One trzymają się kępy. Jest ich duży wybór, są przewieszające się i wyprostowane, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja też kupiłam w tym roku sześć różnych miskantów. Poza tym one fajnie wyglądają z różami, a wiem przecież, że obie nakupowałyśmy różyczek. Rozejrzyj się Justynko za trawkami. :)

Agness, ja mam tak samo malutki ogródek jak ty. Dlatego mam tylko jedną taką kępę. Co prawda posadziłam jeszcze kilka miskantów, ale one rosną w górę i nie zajmują tak wiele przestrzeni. Poza tym wiosną zamierzam kupić kilka mniejszych trawek, już sobie zapisałam ich nazwy i będę szukać. Polecam ci również, bo trawki są świetne. Wszystkie. Małe i duże. :D

Małgocha1960, to szare między żurawkami to jakaś ciekawa odmiana krwawnika. Kwitnie na żółto, ale te liście ma takie oryginalne. Rósł w innym miejscu i marniała, dopiero po przesadzeniu pomiędzy żurawki, ruszył z kopyta i chyba wreszcie ładnie się rozrośnie. Przynajmniej mam taką nadzieję :) Oczywiście służę kawałkiem, jakbyś chciała :)

Gosiu123, ja to miło że wpadłaś ze słowami pociechy. ;:196 Śnieg, mówisz? Na początku będzie rzeczywiście pięknie. Zrobimy kilka zdjęć. No i potem będziemy go mieli dość. Zatęsknimy znów do kolorów. I tylko w atkach będziemy oglądać różne wesołe barwy. :)

Aguniado, wczorajszy dzień spedziłam w zasadzie w samochodzie. Pojechaliśmy z M do teściowej, ktra mieszka w Poznaniu i która miała urodziny. Droga w tamtą strone i z powrotem to spore umęczenie, zarówno dla kierowcy, jak i pasażera. Podróż umilałam sobie widokami naszych pól, łąk i lasów. W Wielkopolsce jakby cieplej. Brzozy jeszcze całe złote, w ogrodach kwitną różyczki i pelargonie. Po powrocie do domu wydało mi się, że jest u nas bardzo zimno i mroźnie. Dzisiaj zaplanowałm podlewanie róż, ale do tej pory jeszcze strach wychodzić z domu, bo taka zimnica :( Czekam, aż się ociepli ;:108

Jatro, cieszę się, że o mnie nie zapominasz :D Tak, mróż już chyba jest wszędzie, tylko naszych fiołeczków nic nie dotyka w ich ciepłym gniazdku :)

Krysiu, spartyna-baletnica, ładne skojarzenie. Od tej chwili spojrzę na nią innym okiem i spróbuję dostrzec i docenić jej taniec na wietrze :)

"Poszła Ola do przedszkola,
zapomniała parasola.
A tu lecą jej na głowę liście złote, kolorowe.

Ola myśli: liści tyle
wyjdę sobie choć na chwilę.
A tu lecą jej na głowę liście złote kolorowe,
a tu lecą jej na głowę liście złote, kolorowe".

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Wando, pocieszasz mnie tymi zdjęciami! ;:168
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Wando, super jesienne fotki ;:63
Czy tymi garnkami osłaniasz jakieś rośliny na zimę, czy są tylko do ozdoby?
Nie doczytałam i ciekawość mnie zżera :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”