No i kwitnienia - imponujące
mój mały bzik:)
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: mój mały bzik:)
Piękne nowości z wystawy 
- nina1611
- 500p

- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
piękne nowości! 
śliczny sabotek

śliczny sabotek
Właśnie zwróciłam uwagę, że dwa ze zdjęć są z tamtego roku
wkradł mi się mały błąd. Tak czy inaczej w tm roku też mają kwitnienia 
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
-
old_beata1104
Piękny sabotek
A biały z różową warżką i szyszką w liściach - cudo

A biały z różową warżką i szyszką w liściach - cudo
W przyszłym roku upoluję jeszcze tego czarnego sabotka vel. lord vader
na wystawie wszystkie miały po jednej rozetce i trochę bałam się za taką cenę go wziąć, bo gdyby coś poszło nie tak i nie spodobałoby się mu nowe mieszkanko to byłoby mi go strasznie żal 
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- Zuza_i_Tygrysek
- 200p

- Od: 21 paź 2011, o 09:35
ależ ich u ciebie dużo
Będzie kolorowo w zimie ;)
nowości z wystawy są pierwsza klasa. Ten ciemny sabotek rzeczywiście był bardzo ładny - taki elegancki. Ale muszę przyznać, że na takie zielone cudo, które przywiozłaś też miałabym ochotę. Baaa - na pozostałe też
nowości z wystawy są pierwsza klasa. Ten ciemny sabotek rzeczywiście był bardzo ładny - taki elegancki. Ale muszę przyznać, że na takie zielone cudo, które przywiozłaś też miałabym ochotę. Baaa - na pozostałe też
Pozdrawiam Edyta 
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty
Dziś zrobiłam zdjęcie mojemu pierwszemu phal. kwitnie praktycznie stale, przedłużając pędy, albo wypuszczając nowe. Podoba mi się, bo dzięki temu ma wiele rozgałęzień i wygląda trochę jak miniaturowe drzewko
Jedynym jego minusem jest to, że kwiaty utrzymują się bardzo krótko (około 2 tygodni), kiedy inne potrafią utrzymać je przez miesiąc i dłużej. Moim rekordzistą jest woskowy perolic, który kwitł od początku lipca, a ostatni kwiatek spadł wczoraj
Widocznie był mi dany szczerze od serca.

Jedynym jego minusem jest to, że kwiaty utrzymują się bardzo krótko (około 2 tygodni), kiedy inne potrafią utrzymać je przez miesiąc i dłużej. Moim rekordzistą jest woskowy perolic, który kwitł od początku lipca, a ostatni kwiatek spadł wczoraj

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
Marto,
Faktycznie, przy takim ułożeniu pędu, jest jak miniaturowe drzewko.
Ładny widok, który musi cieszyć.
A co do trwałości.....
Myślę, że warto sprawdzić, czy aby ? nie był zanadto przesuszony lub... zbyt podlewany.
W czasie kwitnienia to ....ważne, aby wyczuć jakby stały minimalizm wody, ale nie zasuszenie.
Dodatkowo... może ma za wysoką temperaturę ? jak na utrzymanie kondycji "w kwiatach" ,a powietrze tez ma zbyt małą wilgotność.
W końcu...mamy okres grzewczy! .
Wszystko, na co wskazuję lubi skracać okres kwitnienia.
I niezależnie, od tego ,ze te kwiaty o których piszesz sa odmienne /cienkie płatki/ niż trwalsze woskowe
A .. woskowy peloric....to juz prawie jest reguła w czasookresem kwitnienia.
Pilne :P w terminie kwitnienia i b.trwałe.
Pozdrawiam JOVANKA
Faktycznie, przy takim ułożeniu pędu, jest jak miniaturowe drzewko.
Ładny widok, który musi cieszyć.
A co do trwałości.....
Myślę, że warto sprawdzić, czy aby ? nie był zanadto przesuszony lub... zbyt podlewany.
W czasie kwitnienia to ....ważne, aby wyczuć jakby stały minimalizm wody, ale nie zasuszenie.
Dodatkowo... może ma za wysoką temperaturę ? jak na utrzymanie kondycji "w kwiatach" ,a powietrze tez ma zbyt małą wilgotność.
W końcu...mamy okres grzewczy! .
Wszystko, na co wskazuję lubi skracać okres kwitnienia.
I niezależnie, od tego ,ze te kwiaty o których piszesz sa odmienne /cienkie płatki/ niż trwalsze woskowe
A .. woskowy peloric....to juz prawie jest reguła w czasookresem kwitnienia.
Pilne :P w terminie kwitnienia i b.trwałe.
Pozdrawiam JOVANKA
Nudy, nudy, nudy...a więc z nudów wklejam kilka fotek kwitnących w tej chwili:

I ciekawostka. Pęd uparł się, żeby wrastać w liść, zamiast iść ładnie ku słoneczku. Myślałam,że złamie się totalnie.. ale nie, ma siłę i pnie się póki co w górę:

I ciekawostka. Pęd uparł się, żeby wrastać w liść, zamiast iść ładnie ku słoneczku. Myślałam,że złamie się totalnie.. ale nie, ma siłę i pnie się póki co w górę:

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
Śliczne storki, zazdroszczę z całego serca 
Jak bombka na choince i gwiazda na niebie, tak Bóg miłosierny zjawia się u Ciebie i daje Ci spokój, radość i wiarę w te Święta radosne, hojne i wspaniałe!
Wszystkim forumowiczom życzę spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Wszystkim forumowiczom życzę spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- Mariusz3357
- 1000p

- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiosna już tuż tuż, chociaż zima za oknem. Moje storczyki obudziły się z zimowego lenistwa. Dzisiaj wklejam kilka zdjęć moich aktualnych kwitnień.
Na razie rozwinął mu się jeden kwiatek, ale wygląda tak pięknie, że musiałam mu zrobić zdjęcie.

Ten jest w delikatnym różu, taki trochę pudrowy róż. Trudno mi było uchwycić jego kolor, bo nie mam doskonałego aparatu. Ale tak właśnie na żywo mniej więcej wygląda.

Ostatni w kolorze bordo kwitnie u mnie na trzech pędach nieprzerwanie od października, albo i dłużej. W między czasie wypuścił keiki i czwarty pęd, który uparł się, żeby przebić liść, zamiast normalnie iść ku słońcu. Wynikiem tego było pęknięcie tego pędu praktycznie na pół. Myślałam, że uschnie, ale nie... rósł dalej i ma pączki. Pierwszy kwiatek na tym pędzie mnie bardzo zaskoczył, bo był zupełnie inny od pozostałych. Wygląda przez to bardzo ładnie i tak 'bogato'

Miłego wieczoru
Na razie rozwinął mu się jeden kwiatek, ale wygląda tak pięknie, że musiałam mu zrobić zdjęcie.

Ten jest w delikatnym różu, taki trochę pudrowy róż. Trudno mi było uchwycić jego kolor, bo nie mam doskonałego aparatu. Ale tak właśnie na żywo mniej więcej wygląda.

Ostatni w kolorze bordo kwitnie u mnie na trzech pędach nieprzerwanie od października, albo i dłużej. W między czasie wypuścił keiki i czwarty pęd, który uparł się, żeby przebić liść, zamiast normalnie iść ku słońcu. Wynikiem tego było pęknięcie tego pędu praktycznie na pół. Myślałam, że uschnie, ale nie... rósł dalej i ma pączki. Pierwszy kwiatek na tym pędzie mnie bardzo zaskoczył, bo był zupełnie inny od pozostałych. Wygląda przez to bardzo ładnie i tak 'bogato'

Miłego wieczoru
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Żółty super 
Marto, wszystkie trzy kwitnienia bardzo piękne
Natomiast kwiat peloric mający dwie warżki, dwa prętosłupy i więcej płatków niż normalnie - wygląda rzeczywiście wyjątkowo
wśród kwitnącej 'braci'. Jest tez chyba intensywniej wybarwiony. Bardzo obfite kwitnienie sie zapowiada, bo widzę jeszcze sporo pączków.
Brawa dla Ciebie za te kwitnienia
Natomiast kwiat peloric mający dwie warżki, dwa prętosłupy i więcej płatków niż normalnie - wygląda rzeczywiście wyjątkowo
wśród kwitnącej 'braci'. Jest tez chyba intensywniej wybarwiony. Bardzo obfite kwitnienie sie zapowiada, bo widzę jeszcze sporo pączków.
Brawa dla Ciebie za te kwitnienia
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III