Frezje

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Frezje

Post »

Sinka pisze:Cebulki z biedronki:) ziemia glina. chetnie przyjme wszelkie rady. dziekuje i pozdrawiam :wit
Cebulki mogą być , gorzej z ziemią :( Rozumiem że mówimy o sadzeniu do gruntu :?: Jeśli tak , to jeszcze trochę się wstrzymaj , lub tymczasowo wsadź je do doniczek. Na miejsce stałe bezpiecznie można wysadzić po 15 Maja ( chyba że w tunelu ).Wracając do ziemi , musisz ją w miejscu sadzenia cebulek wymienić na przepuszczalną , w glinie cebule prawdopodobnie zginą :(
Kasencja pisze:I ja mam cebulki frezji :D .
Czekam, by posadzić je tak jak i mieczyki - w donicach :) . Tylko chcę trafić na moment, by od razu były na powietrzu... Wiem, że ciężko wyhodować frezje :oops: , ale na pierwszy raz :wink: może natura będzie dla mnie łaskawa? :)
Wcale nie tak ciężko :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ja mam frezje właśnie z biedronki i wypuściły ładne listeczki już są duże moim zdaniem nie spodziewałam się że na 7 cebulek wyjdzie 6 sztuk stoją na południowym oknie i wyglądały tak teraz już większe od tych które tu pokazuję muszę znów zrobić zdjęcie to wcześniejsze zdjęcie
Obrazek
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Kontakt:

Post »

Witam.Ja też wsadzilam sobie Frezje do doniczki w domku.Wsadzilam 5 dziubkami do góry pod ok 5 cm warstwą ziemi.Ziemia z ogrodniczego Substrat.Czy wymagają czegoś jeszcze oprocz podlewania i po jakim mniej wiecej czasie beda wychodzić?Wsadzilam 2 dni temu.
Sinka
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Własciwie jak sadzic ? Uściślę: w jakich odstępach? można w pojemnikach(skrzynkach)? Marzy mi się kępa ale czy to im nie zaszkodzi??? Jak nawozić??? Dokupiłam jeszcze 15 pełnych, mam nadzieje że dadza rade zakwitnąć.
morellette
100p
100p
Od: 5 mar 2010, o 07:34

Post »

Moje frezje od miesiąca siedzą w ziemi i nic :evil: Odkopałam warstwę ziemi i znalazłam zgniłki.Widac, że nie miały żadnych przyrostów.Donica stała w zimnym korytarzu.Możliwe, że to przez chłód nie udało im się wystartowac?
Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
Sinka
50p
50p

Post »

moje stały w ciepełku i rosną ,jedna cebulka tylko nie wykiełkowała.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Temat temperatur odpowiednich dla frezji był już w tym wątku poruszany , więc przypomnę tylko , że w warunkach naturalnych występuje w afryce południowej

Tak kiełkują cebulki którym jest ciepło i mają naprawdę dużo wilgoci :

Obrazek
morellette
100p
100p
Od: 5 mar 2010, o 07:34

Post »

No afryki to ja im nie zrobię.Zresztą opał mi się skończył :;230
Wyjęłam te cebuli, które wyglądają na zdrowe i wsadziłam do świeżej ziemi.Tym razem wstawię w mieszkaniu to może choc namiastkę z tej afryki będą miały i odwdzięczą się cudownie pachnącym kwiatem :heja
Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

U mnie 40 różowych Single, moi drodzy, ma temperaturę ok. 22-25 stopni na słonecznym parapecie, wody pod dostatkiem, a pleśń je gnębi ponownie i zaprawianie nic nie dało. Nic, tylko skoczyć z mostu. Dobrze, że Zibi podnosi mnie na duchu, bo pewnie już bym to zrobiła... Cała moja frezjowa akcja w dwóch podejściach opisana jest tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=196
regulamin
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Nie są to duże rośliny. 40 cm to max
ilość kwiatów na łodyżce jest kwestią odmiany i nawożenia ;)
Sinka
50p
50p

Post »

NA 7 wzeszłomi 8 (tych z biedronki) dokupiłam 15!!! i d... ani jedna nie zkiełkowała. miesiac w ziemi i nic a kupiłam u ogrodnika. za rok kupie w biedronce.
Sinka
50p
50p

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

Witam zasadziłam sobie na jesień frezje zimujące w gruncie. I tu nasuwa mi się pytanie,czy można miejsce sadzenia obsypać korą i czy należy tą korę zdjąć na wiosnę czy może sobie tak leżeć przez cały rok? Na tej rabacie rosną też tulipany, narcyzy. Proszę o radę, pozdrawiam.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”