Aichrison- co robię źle?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Aichrison- co robię źle?

Post »

Witam, ostatnio dostałam bardzo miłego gratisika- aichrisona. Bardzo się ucieszyłam, bo kiedyś miałam takiego i go wykończyłam, a tak mi się strasznie podobał. Tym razem, pamiętając, że to sukulent, wsadziłam go do mieszanki ziemi i piasku, aby miał przepuszczalne podłoże. Niestety już po kilku dniach zaobserwowałam, jak jeden po drugim opadają z niego listeczki- dokładnie jak u poprzedniego. podlałam go zaraz po przesadzeniu i od tamtej pory go nie podlewałam, a mimo to opada :( moje pytanie: co robię nie tak?
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Re: Aichrison- co robię źle?

Post »

Sukulenty, kaktusy podlewa się dopiero ok 2 tygodni po przesadzeniu do zupełnie suchego podłoża. Może tak samo należało postąpić z tym? W tym okresie powinien stać w chłodnym miejscu (zimowanie). Gdzieś tu na forum jest wzmianka właśnie o tym, że Aichryson sypał liśćmi, póki nie został przestawiony w chłodne miejsce.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Re: Aichrison- co robię źle?

Post »

Podlałam biohumusem (bo mam do niego ogromne zaufanie, co do ratowania roślinek) i przeniosłam do ciepłej kuchni- póki co nic się nie dzieje :shock: może mój jest jakiś ciepłolubny? W takim razie w najbliższym czasie go nie podlewam. Niech się suszy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”