Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

ODPOWIEDZ
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)

Post »

:wit Cały dzień siedziałem w oślej ławce ;:14 :) :)
Nie żebym się skarżył! jutro mam taniec z lekarzami (tylko czemu ONI są poubierani jak sprzedawca lodów?) :) :lol: :oops:
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No co chcesz? Przecież to ładny strój... ;:224
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jakiś krojczy! Ja idę do tych białych :) :) :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale to chyba nie ty?
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie... Ja jestem tylko autorem zdjęcia. Zdjęcie powstało podczas chirurgicznego zabiegu; dalsze zdjęcia tej serii są o wiele bardziej - nazwijmy to - 'krwiste'...
handzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2010, o 09:31

Post »

Super sprawa ten wątek, dzięki za cenne informacje
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Vito, bardzo ciekawy i pożyteczny wątek. Jestem w połowie czytania i już mi się kilka refleksji nasunęło. Na przykład taka, że muszę przeczytać wszystko jeszcze raz, dokładniej, żeby przyswoić. I szkoda, że nie dysponuję dobrym sprzętem (aparat to jeszcze pół biedy, ale osprzęt niestety cała bieda). I refleksja końcowa "ech, jak ja nic o fotografowaniu nie wiem"... :(

pozdrawiam i sobie zapisuję, żeby śledzić :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miło mi to słyszeć.
Dałem Wam trochę czasu (takie ferie? ;) ) na przyswojenie materiału, ale juz przygotowuje kolejne odcinki.
Gdyby ktoś był na tyle leniwy, że nie będzie mu się chciało przekopywać przez posty (w tym przez poboczne wpisy), to wszystkie informacje o fotografii są także na moim blogu: http://www.ogrodnaparapecie.blogspot.com
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vito, mam do Ciebie prośbę. Właśnie czytałam o współczynniku gamma. Czy możesz zerknąć na swoim monitorze na te zdjęcia: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2605661 - czy one wyglądają na "rozjechane kolorystycznie"? Nie jest to nic specjalnego, robione idioten-kamerą, ale kolor na moim monitorze laptopa wygląda ok (z wyjątkiem kota, bo było za ciemno). A może okazać się, że żyję w błogiej nieświadomości i powinnam zrobić korektę? :oops:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wyglądają całkiem normalnie. Powiem więcej: bardzo, bardzo mi się podobają te jesienne fotki! Są takie 'ciepłe' i klimatyczne...
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Mistrzu! To w takim razie bardzo mi miło... :oops:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kilka prostych odpowiedzi na trudne pytania.

No cóż... Nie będę ukrywał, że ten wątek ma drugie dno. Dość często dostaję PM z pytaniami lub ze zdjęciami do oceny. Staram się na wszystkie odpowiadać, ale opóźnienie w korespondencji nie zawsze jest zawinione przeze mnie. Na przykład dziś dostałem informację o PM - który wysłany był dwa dni temu...

I dziś będzie właśnie o tym PM - bo temat jest znamienny. Otóż jedna z moich wiernych 'czytanek' podesłała mi trzy zdjęcia do oceny. Oto i one:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autorka zrobiła zdjęcie TEMU SAMEMU STORCZYKOWI - tyle, że pierwsze 'zwykłym' aparatem (Sruptek-duptek-posrajgram?) a drugie DOBRYM Nikonem.

I cóż widzimy na tych zdjęciach? Na pierwszym - któryś z białych pahalaenopsisów, na drugim któryś z żółtych. No bo nie wmówicie mi, że zdjęcie 2 i 3 przedstawia roślinę o białych kwiatach!

Co się stało? Odpowiedź jest dość prosta: balans bieli. Teraz odrobina teorii. Każde światło emituje falę o określonej długości, a ponadto - ma inną temperaturę barwową. I tak: lampa halogenowa ma 3200 stopni Kelvina, światło słoneczne o wschodzie - 5200 st. K, zachmurzone niebo - 6500 st. K, ekran telewizora - 9300 st. K, lampa jarzeniowa - 5000 st. K, lampy błyskowe - 5400 st. K itd. Ludzkie oko odbierze kolor biały - jako biały bez względu na temperaturę widmową światła. Ludzkie oko - tak; ale matryca nie. Jeśli aparat ustawiony był na robienie zdjęć w świetle dziennym, a zrobimy w świetle lam halogenowych (jak prawdopodobnie miało to miejsce w powyższym przypadku) - to zdjęcie będzie żółte. Jeśli w świetle lamp rtęciowych - będzie zielone, jeśli w cieniu - będzie niebieskie. Tak będzie ZAWSZE - nawet jak przed aparatem padniecie na kolana i ze łzami w oczach będzie go błagać, żeby robił dobre zdjęcia. Cóż... praw fizyki się nie zmieni.

Co zatem zrobić? Odpowiedź jest banalnie prosta: MYŚLEĆ! Każdy aparat (a przynajmniej znaczna ich większość) ma w menu możliwość przestawiania temperatury światła przed zdjęciem. Robimy w świetle halogenowym - wchodzimy w menu i przestawiamy. Robimy w cieniu - znów przestawiamy. Robimy w słońcu - znów wycieczka do menu. I tak za każdym razem. I nie ma innego wyjścia!

No dobra... jest wyjście. A nawet kilka. Ale one są dla zaawansowanych.
1. Jest to metoda, którą ja stosuję. Ustawiam aparat na automatyczny balans bieli. Pierwsze zdjęcie z serii - to zdjęcie biało-szarej blendy firmy Lastolite. Ona ma dokładnie taki kolor, jaki jaki aparat i komputer interpretuje jako kolor neutralnie biały. Ponieważ zdjęcia robię w RAWach (kiedyś opiszę szerzej o tym formacie zapisu zdjęć), otwieram je w PhotoShopie, zaznaczam programowi, że ten kolor (nawet jak byłby to lazurowy!) to jest MÓJ KOLOR BIAŁY i program zbalansuje biel poprawnie. I każde kolejne zdjęcie z serii obrabiam z zapamiętanymi w programie parametrami.
2. Co zrobić, jeśli ma się zdjęcia zrobione w jpg - a one maja 'powalony' balans bieli i nie mamy punktu odniesienia w postaci 'wzorcowej bieli'? Otóż możemy otworzyć (w PS) plik jpg jako dng (jest to format plików RAW) i dalej obrabiać jak RAWa.
3. Zainstalować któryś z płatnych filtrów do PS, który 'naprawi' nam balans bieli. Być może są i darmowe, ale ja używam płatnego filtra Colormancer, który bardzo mi przypadł do gustu.
Celowo nie rozwijałem tego wątku, bo - jak wspomniałem - jet to 'higher level'.

A teraz wnioski:
1. MYŚLEĆ! i zawsze przestawiać w aparacie balans bieli na właściwy.
2. Jeśli ma się kumpla - Niemca o nazwisku Alzheimer, to nauczyć się PhotoShopa, w którym można uratować niejedno zdjęcie.
3. Lepsze zawsze jest wrogiem dobrego: 'dobry' Nikon w niewprawnych może okazać się o wiele gorszy od zwykłego aparatu kompaktowego. Czego dowodzi zdjęcie nr 3 przerobione na w miarę poprawne...

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Vito ( nie wiem, jak Masz na imię)...
To ja mam pytanie:
Dlaczego najtrudniejsze (przynajmniej dla mnie lub chyba właściwsze określenie ... dla mojego aparatu - kompaktowy Canon) ..najtrudniejszym do uchwycenia kolorami są : biel, czerwień i fiolet (często widzę fotki, gdzie fioletowe kwiaty wychodzą jako niebieskie). Zwłaszcza w sztucznym świetle, nigdy nie udało mi się z lampą zrobić "poprawnego" koloru kwiatu.

Wyjątkiem są zdjęcia robione "pod słońce".... wtedy zdjęcia są najbardziej zbliżone do barw naturalnych. Próbowałam robić zdjęcia na różnych trybach ( przeważnie jest to :"potretowe - makro", "automatyczne - makro" i "manualne-makro"). Na kilkadziesiąt zdjęć, dwie, trzy stuki wychodziły "jako tako". To normalne?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na imię mam... Vito. A liczbę w nicku ktos rozszyfrował żartobliwie: jeden facet, 5 żon i 7 dzieci... :;230
Problem z odwzorowaniem kolorów bierze się dokładnie z tego, o czym pisałem wyżej, czyli z balansu bieli. Wystarczy stosunkowo niewielka rozbieżność między tym, co jest w rzeczywistości, a tym co sobie przyjmie aparat, żeby kolory były 'rozjechane'. W poście powyżej pisałem o bieli, ale dotyczy to wszystkich kolorów: jeśli biel będzie zbyt niebieska, to żółty kolor wyjdzie zielonkawy, niebieski - jeszcze bardziej niebieski itp. Nie zmuszaj mnie do nazywania kolorów - wszak każdy facet jest jak monitor VGA: 16 podstawowych kolorów i koniec.
Żonglowanie trybami nie daje w tym przypadku nic - bo tryby w aparacie (znaczy: tryby naświetlania, a nie zębatki) regulują trzy inne parametry: czas, przysłonę i czułość i nie mają nic wspólnego z balansem bieli.
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35

Post »

vito157 pisze:
(Sruptek-duptek-posrajgram?)
skąd ty bierzesz te określenia ? :;230

No dobra. Przyswoiłam. No to skoro nie mam ani Alzheimera ani photoshota to wolę myśleć :D
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”