Zmiany na lisciach eukaliptusa

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zmiany na lisciach eukaliptusa

Post »

Mam problem z moimi eukaliptusami z nasion. Są jeszcze małe, wysiane w marcu chyba. Kilka dni temu zauważyłam na liściach niewielkie "bąble", wybrzuszenia na wierzchniej stronie, wklęsłe od spodniej. Nie przebarwiają się jakoś specjalnie, są tylko lekko jasniejsze od samego liścia. Szkodników żadnych nie widzę, więc podejrzewam, że to może być jakiś grzyb. Niestety draństwo się rozprzestrzenia, dlatego zaraz porozsadzam wszystkie do osobnych doniczek i chore odizoluję. Niestey zdjęcia wkleić nie mogę, ale może ktoś zorientuje się, z czym mam do czynienia. :( Szukałam jakichkolwiek informacji na innych stronach, ale wyczytałam tylko, że "eukaliptus nie jest atakowany przez choroby i szkodniki". :roll:
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zmiany na lisciach eukaliptusa

Post »

a te bąble są wypełnine jakąś substancją oleistą czy coś?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nie, tak jak pisałam, to są "bąble", czyli wybrzuszone na wierzchniej stronie, a wklęsłe od spodniej. Nie mają "środka".

edit: no i się niczym praktycznie nie różnią od samego liścia, który wyglada, jakby miał jakąś wysypkę. No i te zaatakowane się lekko zwijają.
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kurcze ciężko powiedzieć może to faktycznie jakiś grzyb tak zwany parch. Sprubuj to znaleźć w googlach pod nazwą parch liści
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Niestety, to w niczym nie przypomina parcha. Nie ma żadych zmian w kolorycie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

To są szpeciele (Eriophyoidea)- roztocza.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Obejrzałam dokładnie zdjęcia w google i mam wątpliwosci, czy to może być właśnie to. Na wszystkich zdjęciach widoczne są przebarwienia i ich skupiska są raczej nieregularne, natomiast u mnie pokryty jest tymi "bąblami" cały liść. Mimo wszystko kupię jakiś środek na tego szkodnika, ale będę wdzięczna za dalsze sugestie.

edit: szkoda, że nie ma zdjęcia spodniej strony liścia, może rozwiałoby moje wątpliwości. :?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie upieram się,że to to :wink:
Miałam identyczne jak opisałaś objawy na orzechu włoskim.
Żadnych przebarwień tylko nieregularne bąble na wierzchu- wklęsłe od spodu.
Poszukam jakiej porady mi udzielili wówczas specjaliści a Ciebie zapraszam do przeszukania forum, wpisz w wyszukiwarkę szpeciele* i również czytaj wątki,zapewniam,że przydaje się taka lektura :wink:
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Karo, wierz mi, że czytam wątki i korzystam intensywnie z wyszukiwarki.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zobacz zdjęcie mojego orzecha i poczytaj dalszą dyskusję o ile jest to to co Cię interesuje, bo pewności przeciez nie mam :D
Od tego momemntu i dalej...
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Przyjrzałam się dokładnie spodniej stronie liści i tam, gdzie zmiany są najdalej posuniete dostrzegłam "ruch", anemiczny i wątpliwy, ale zawsze, w wykonaniu jakiejś różowo-żółtej, filigranowej istoty (najwidoczniej wyjątkowo spasionej). Zakładam w takim razie, że to ten szpeciel, biorę jednego eukalipusa i jadę do ogrodniczego. Może będzie tam ktoś, kto się na szkodnikach zna, a nie tylko sprzedaje specyfiki, to mi pomoże. Mam nadzieję, że obejdzie się bez usuwania lisci, bo skazałbym kilka okazów na śmierć. Dzięki za pomoc. :wit
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Po tygodniu od interwencji nie widzę dalszych zmian, ale liście nic się nie zmieniły. Czy po całkowitym ustąpieniu szpeciela uszkodzenia przez niego spowodowane pozostają? Jak właściwie mam poznać, że się go pozbyłam? W instrukcji środka (Sumi-Alpha 050 EC) nie było nic napisane o ponownym oprysku, czy mam zatem spodziewać się, że ten jeden wystarczy?
DarekRz

Post »

Po pierwsze: zniekształcenia lisci nie znikną. Czy patogen rozwija się nadal mozna poznać po tym czy są nowe objawy czy też młodsze przyrosty są zdrowe. Te starsze zbąblowane liście mogą nawet pozasychać - są przecież pouszkadzane. Patrz tylko czy nie ma nowych bąbli.
Po drugie - nigdy nie licz na kompetencje sprzedawców w sklepie ogrodniczym. Niedawno byłem świadkiem jak sprzedawca podsunął paniusi w sklepie Fusilade forte w celu pozbycia się skrzypu spomiędzy liliowców. :!:
Sumi Alpha jest środkiem owadobójczym - natomiast szpeciele nie są owadami - to roztocza - czyli mikroskopijne pajęczaki. Wiekszość środków owadobójczych nie działa wcale na przędziorki i roztocza czyli pajęczaki - a jeśli działa to słabo i wyłącznie na formy dorosłe.
Stąd wnioski - albo to nie były szpeciele (no szkoda bardzo, że nie możesz zrobić zdjecia), co byłoby prawdopodobne skoro zauważyłaś wewnątrz wybrzuszeń jakieś różowo-żółte istoty - szpeciela gołym okiem nie zobaczysz (lupa min. 60X),
albo były to szpeciele i sumi alpha jakoś ograniczyło ich ilośc na tyle, ze nie widać nowych zniekształceń.
jeśli jednak jakieś owady to być może środek zadziałał i już nie ma szkodnika. jeśli szpeciele to z pewnością zostały co najmniej jaja - zalecałbym Nissorun.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nie liczę na kompetencje sprzedawców, sceptyzm w poprzednim poście był chyba wystarczająco wyraźny. Chciałam sprawdzić, czy może tym razem będzie inaczej, bo nie kupowałam wcześniej środków w tym sklepie, a jest to sklep ze szkółką, więc wyjściowe pojęcie o roślinach na pewno mają większe, niż w obi. Tak czy inaczej, kobieta była beznadziejna jak każda poprzednia. :roll: A ten środek sama wybrałam, bo szukając informacji o szpecielach był wymieniony jako jeden ze skutecznych, zresztą innych polecanych tam nie było. :wink: Co do samych roztoczy, to one podobno osiagają rozmiary 0,14-0,18 mm, a ja mam dobry wzrok. 8-) Zobaczyłam jednego, utuczonego chyba, jak pisałam, co wcale nie oznacza, że było łatwo. :lol: To poobserwuję jeszcze trochę te eukaliptusy, zobaczymy, czy to koniec...
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Moje eukaliptusy znowu chorują. :( Poza tym, co widać, były jeszcze przędziorki i wróciły roztocza, ale już po pryskaniu i szkodników nie ma. Bardzo prosze o diagnozę.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”