Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kruk123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 paź 2011, o 16:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

AdamJas pisze:Ja w chwili obecnej wywiesiłem tzw "pyzy" tłuszczowe, zwane kulami. Nie psują się, a ptaki mało nie zjadają ich w całości - u mnie spore powodzenie na kulkach.
Ja też wywieszam je co roku i faktycznie zainteresowanie jest gromne. :) Słoninę, też czasami wieszam , bo sikorki ją uwielbiają, ale po kilku dniach trzeba ją wyrzucić .

Obrazek
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

riane pisze:Ten karmnik ma jedną ogromną wadę: podstawkę. Ptaszki jak jedzą to często-gęsto w tym samym momencie robią kupy. I te kupy trafiają prosto na podstawkę. Potem mieszają się z rozrzuconym ziarnem. Potem inne ptaki je zjadają. I niestety w ten sposób ptaki zarażają się nawzajem chorobami i pasożytami. Wystarczy, że jeden jest chory. Lepsze są karmniki bez podstawek. Lepiej odżałować trochę rozrzuconego i zmarnowanego ziarna, niż przyczyniać się do rozprzestrzeniania chorób.
Masz rację, nie przemyślałam tego. W takim razie pozostanę przy dotychczasowym rozwiązaniu i nie będę kombinowała z podstawkami.
Aaa, w Lidlu mignęły mi ostatnio karmniki, niestety nie miałam czasu, by przyjrzeć im się dokładniej.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A ma ktoś może jakieś zdjęcia karmników dla bażantów?
kruk123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Faktycznie w lidlu jest pokarm i karmniki dla ptaków : http://fanlidla.pl/gazetka/2011.10.24.karma.dla.ptakow .
A co do bażantów to chyba można sypać ziarno na ziemię, ale pewny nie jestem .
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Ogrodnik88 pisze:A ma ktoś może jakieś zdjęcia karmników dla bażantów?
Skan z książki '' Łowiectwo'' PWRiL Warszawa 1989

Obrazek

Daszki by naturalnie wyglądały pokrywa się stroiszem z drzew iglastych lub matami słomianymi , trzcinowymi itp .
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli jeśli mam świerk delikatnie podcięty od spodu i akurat takie prześwity pod najniższymi gałęziami, to mogę sypać po prostu pod świerka. :D
Agata
kruk123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wracając do tematu kamery wifi, mam pytanie teorytycznie kamera działa beprzewodowo, ale pozostaje problem zasilania.
Czy istnieje możliwość zasilania tej kamery z akumulatora lub baterii ponieważ nie mam możlwości podłączenia zasilania.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Najlepiej spytaj na jakimś forum komputerowym.A daleko od domu będzie stała ta kamera?
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

riane pisze:Czyli jeśli mam świerk delikatnie podcięty od spodu i akurat takie prześwity pod najniższymi gałęziami, to mogę sypać po prostu pod świerka. :D
Możesz sypać
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam Wszystkich Gości Kochajacych ptasiory :wit
Wstyd mi okropnie :oops: :oops:, że założyłam wątek i do niego długo nie zaglądałam. Proszę wybaczcie mi ;:180
Nadrabiam zaległości i pragnę Wami powiedzieć, że też dokarmiam ptaki, cały rok. Obecnie mam cztery karmniki w tym wczoraj kupiony nowy do sypania nasion od góry. Jeszcze nie zrobiłam zdjęcia ale jutro się postaram. Trzy moje karmniki to staruszki, ale w dobrym stanie. Podłoga mocna,(zlewana wrzątkiem kilka razy do roku), daszek nie przesiąkający deszczem i to najważniejsze. Rozrzucam też nasiona na dach garażu, póki nie ma śniegu i na dwa miejsca na ziemi. Ptaki rano na mnie czekają, obsiadają jabłonkę i tuje a jak wychodzę to wzbijają się do góry aby po chwili opaść i dobrać się do jedzenia. W garażu słychać taki hałas jakby padał grad. Wykładam im też jabłka (na razie nie jedzą) biały ser i dla srok rzucam serduszka z kurcząt. I oczywiście żadna kromka chleba się u mnie nie zmarnuje, czasami kupuję chleb specjalnie dla ptaków i im kroję na małe kawałeczki. Jak jest mróz to kupuję u rzeźnika słoninę i częstują nią moje ptaki.
Niestety, fotki nie chcą się wysłać... ach ten fotosik :evil:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Stasiu - nie karm ptaków chlebem. To nie jest dla nich dobry pokarm.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dokarmiam w tej chwili obficie już, kupuję mieszankę zimową dla ptaków, slonecznikiem, wieszam kule tłuszczowo zbożowe na krzewach. W kilku miejscach pozostawiłem jabłka spady są chcętnei zjadane przez kosy - mam ich / kosów/ sporo w ogrodzie ...
Rysiek
_fox_

Post »

Wczoraj zszedł z taśmy taki wynalazek :;230

Obrazek

Drugi w fazie realizacji

Obrazek
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Parę dni temu zbudowałem karmnik, powiedzcie czy muszę dawać do niego też pudełko z wodą skoro 150m jest staw i ciek wodny??
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Ja bym wstawianie pojemnika z wodą uzależniła od tego czy tam (staw + ciek) woda zamarza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”