U Oliwki
-
edulkot
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Oliwki
Piękna i bardzo urokliwa jesień zawitała do Twojego ogrodu. Nic tylko chodzić między roślinami i ją podziwiać bo posiedzieć na krzesełku to już troszkę za chłodno.

- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pamiętam Oliwko, że chyba kiedyś pisałaś, że nie masz zbytniej chęci do "sprzątania" uschnietych bylin jesienią i czekasz z tym do wiosny. Wtedy jeszcze nie pokazywałaś w pełnej krasie swoich bylinowych rabatek - teraz już wiem, czemu nie chcesz tego ruszać o tej porze roku. Jest po prostu niesamowicie...każda interwencja odebrałaby tym nasadzeniom część charakteru.
A ciekawe, jak to zimą wygląda
Myślę, że będziesz nadal co nieco wklejać?
A ciekawe, jak to zimą wygląda
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu - no to pojechałaś: Jane E! Ale dziękuję bardzo za komplement
Tego roczna jesień to prawdziwy cud natury, dawno takiej nie było.
Grażynko - zajrzę i dziękuję za zaproszenie. Beskidy to najbliższe góry, więc trochę tam już pooglądałam
Nawet było kiedyś tak, że co roku prawie jeździło się na wycieczki do Szczyrku
Beato- chyba zaryzykuję z Mermaid....już pisałam, że mnie strasznie kusi. A ze zdjęciami to jest jednak problem, bo chcą zdjęcia w pełnej rozdzielczości, a ja zanim je wklejam na forum, to najpierw zmniejszam. Oryginału nie zachowuję...
Krysiu - Jadzia już odpowiedziała: to jesienny tojad, który późno zakwita i długo się trzyma. Może mi się uda jako krzaczasta? W sumie to na pnącą brak miejsca, wolałabym nawet krzaczastą
Jadziu - mam takie jedno dziwadło z variegatowymi liśćmi, ale niczym nie zachwyca
, najładniejszy jest ten pokazywany. Tak ogólnie to też nie szaleję za nimi, ale te wysokie lubię. Teraz poluję na ciemnolistne odmiany.
Mario Tereso - dziękuję
Rozchodnika dzikiego, takiego wykopanego z łąki też mam. Średnio urodziwy
Siewki też mi się zdarzają, ale jeszcze fajnej nie było. A widziałam istne cudeńka, które wyrosły znajomej. Nie wiem tylko, czy to przypadkowa krzyżówka, czy może zabieg hodowlany.
Majko - jeszcze czasami przysiadam w słońcu
, bo około 15 już się robi ziąb. Przysiadam też przy grabieniu liści, a z tym to mam roboty
Agnieszko - to prawda, zostawiam ogród przed zimą samemu sobie i czekam z porządkami do wiosny, ale przyczyna jest mniej romantyczna - po prostu mi się nie chce
Postaram się i zimowe fotki porobić.
Tego roczna jesień to prawdziwy cud natury, dawno takiej nie było.
Grażynko - zajrzę i dziękuję za zaproszenie. Beskidy to najbliższe góry, więc trochę tam już pooglądałam
Nawet było kiedyś tak, że co roku prawie jeździło się na wycieczki do Szczyrku
Beato- chyba zaryzykuję z Mermaid....już pisałam, że mnie strasznie kusi. A ze zdjęciami to jest jednak problem, bo chcą zdjęcia w pełnej rozdzielczości, a ja zanim je wklejam na forum, to najpierw zmniejszam. Oryginału nie zachowuję...
Krysiu - Jadzia już odpowiedziała: to jesienny tojad, który późno zakwita i długo się trzyma. Może mi się uda jako krzaczasta? W sumie to na pnącą brak miejsca, wolałabym nawet krzaczastą
Jadziu - mam takie jedno dziwadło z variegatowymi liśćmi, ale niczym nie zachwyca
Mario Tereso - dziękuję
Rozchodnika dzikiego, takiego wykopanego z łąki też mam. Średnio urodziwy
Majko - jeszcze czasami przysiadam w słońcu
Agnieszko - to prawda, zostawiam ogród przed zimą samemu sobie i czekam z porządkami do wiosny, ale przyczyna jest mniej romantyczna - po prostu mi się nie chce
Postaram się i zimowe fotki porobić.
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Zdjęcia jak z "obrazka"
i to prawda...dawno takiej jesieni nie widziałam
jesień jest piękna w tym roku.......słoneczna i nawet ciepła
rozchodnik kolor ma niesamowity....zaś te widoczki - śliczności!

rozchodnik kolor ma niesamowity....zaś te widoczki - śliczności!
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Dostałam teraz patyczek takiego z bordowymi liśćmi ale bez nazwy . Ciekawa jestem czy się ukorzeni .
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Z liśćmi w zasadzie się uporałam, choć pospadało trochę nowych. Jednak nie będzie tego tak dużo do sprzątnięcia
Dziś skończę kopanie warzywnika, bo pogoda zapowiada się niezła. Potem zapadnę w letarg, żeby wiosną ruszyć do ogrodu 
- klamber
- 100p

- Od: 29 sie 2011, o 06:38
Oliwko, piękne jesienne widoki w Twoim ogrodzie, szkoda że nie opisane. Miskanty cudne, dereń ładnie wygląda o rozchodniku nie wspomnę. Jesień to dla mnie najpjękniejsza pora roku, ale tego roczna, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mogło by się tak ustalić, może miałbym więcej naśladowców.
- oliwka

Aszko - ciągle się nie mogę napatrzeć. Tej jesieni znaczy się
Chociaż krzewy i drzewa już w dużej części gołe, to nadal się zachwycam. Jakoś tak pomimo tej golizny jest nadal ładnie.
Marto - ten rozchodnik nadal jest ładny, to chyba najbardziej wytrwała roślina w ogrodzie. Nawet pięknie wygląda w wazonie. Widoczki chyba jeszcze piękniejsze są w naturze. Jak jadę do pracy, to nie mogę się nadziwić urodzie świata:D
Jadziu - wydaje mi się, że one się łatwo ukorzeniają, nawet z liścia dadzą radę.
Ewo - a ja dziś miałam kolejną sesję grabienia
, ostatnio robię to co tydzień. Mam jeszcze liście na 2 jabłoniach i na brzozach od sąsiada - te ostatnie potrafią spadać nawet do grudnia. Tak więc dostarczają mi sporo rozrywki
Robert - jesień jest piękna, jak jest taka jak tegoroczna
Jak przypomnę sobie deszcze i ziąb sprzed roku, to mi się odechciewa. Szkoda że to taka kapryśna pora roku, bo jest wyjątkowo malownicza.
Marto - ten rozchodnik nadal jest ładny, to chyba najbardziej wytrwała roślina w ogrodzie. Nawet pięknie wygląda w wazonie. Widoczki chyba jeszcze piękniejsze są w naturze. Jak jadę do pracy, to nie mogę się nadziwić urodzie świata:D
Jadziu - wydaje mi się, że one się łatwo ukorzeniają, nawet z liścia dadzą radę.
Ewo - a ja dziś miałam kolejną sesję grabienia
Robert - jesień jest piękna, jak jest taka jak tegoroczna
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Oliwko chyba wezmę z Ciebie przykład i przestanę sprzątać jesienią bylinowe grządki.
U mnie jest czysto i...pusto
Jeszcze trochę, a nie będzie na czym oka zawiesić.
Zdecydowanie bardziej podoba mi się u Ciebie
U mnie jest czysto i...pusto
Zdecydowanie bardziej podoba mi się u Ciebie
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Właśnie wczoraj tam byłam.
Chyba na ostatnim przed zima wypadzie.
Od jutra mają tam już być przymrozki.
Ja też nie sprzątam liści z rabat - wygrabiam wiosną przy generalnych porządkach a one lądują w kompostowniku.
Chyba na ostatnim przed zima wypadzie.
Od jutra mają tam już być przymrozki.
Ja też nie sprzątam liści z rabat - wygrabiam wiosną przy generalnych porządkach a one lądują w kompostowniku.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Dzięki Oliwko i mam nadzieję ,że cosik z niego wyrośnie w przyszłym roku
- oliwka

Iwono - mogę sobie pozwolić na ten komfort bałaganu, bo ogród jest ukryty
Gdyby był widoczny na przestrzał i to jeszcze w jakimś uczęszczanym miejscu, to nie wiem, czy bym się ten wariant zdecydowała
Grażyno- ja tam jeszcze dodatkowo usprawiedliwiam się tym, że nieuprzątnięte resztki i liście są niby dodatkową ochroną w zimie.
Jadziu - to życzę powodzenia z ukorzenianiem. W sumie to żałuję do dziś, że wiosną nie kupiłam takiego czerwonolistnego u p. Podstolca. Może znów wystawi wiosną?
I kilka jesiennych fotek:

Grażyno- ja tam jeszcze dodatkowo usprawiedliwiam się tym, że nieuprzątnięte resztki i liście są niby dodatkową ochroną w zimie.
Jadziu - to życzę powodzenia z ukorzenianiem. W sumie to żałuję do dziś, że wiosną nie kupiłam takiego czerwonolistnego u p. Podstolca. Może znów wystawi wiosną?
I kilka jesiennych fotek:

- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Też robię tak jak Ty - uprzątam ogród dopiero wiosną. Teraz zgrabiam liście tylko z trawników. W zeszłym roku dałam wszystkie liście na rabaty, ale wiosną okazało się, że zrobiła się taka zbita warstwa, lekko podgniła. Było ich za dużo
W tym roku to co spadnie na rabaty zostawiam, ale nie dorzucam tych z trawnika.
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
O! Cudnie!!! Róża przepiękna jesienią.... Która to?