Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jak fotografować storczyki i inne zielska (next level)
Moja się lepiej urządziła: ma aparat tego samego systemu, co ja. Więc ona nawet nie musi prosić o kupno kolejnego obiektywu, bo wie, że zawsze może wziąć mój: i tak będzie pasował. To samo dotyczy każdego innego elementu wyposażenia. Ale ten kij ma dwa końce: w ubiegłym roku Mikołaj jej przyniósł monopod (to taki statyw na jednej nodze). Ale 'tatulek' dostał zgodę na jego użytkowanie bez pytania o zgodę... 

A to cwana "bestia" no ale i ty jakos korzysc z tego masz
- vito157
- Kontakt:
No... Korzyści to mam rozliczne... To głownie ona zajmuje się storczykami. Ja tylko obserwuje to z daleka i ewentualnie ingeruję, żeby roślin nie zamordowała...
- vito157
- Kontakt:
Marta_c: i jak Ci idzie nauka pod okiem córki?
No tak... Tylko myślałam o zakupie filtru na obiektyw, bo głównie wtedy mam problem z odblaskami. Tak więc pewnie nic z tego nie będzie...vito157 pisze:hogata: oczywiście, że możesz stosować raynoxa równocześnie z polarem. Ale polar idzie na sam przód - czyli powinnaś kupić kołowy (circular) polar o średnicy 49 mm.

Tu się domyśliłamvito157 pisze: Tę zieleń zrobił sam filtr - nie podbijałem saturacji na tym zdjęciu.

Nie musisz mnie aż tak oficjalnie wyróżniać...

Jak napisałeś - kontrolujesz parametry zdjęcia, a nie to co znajduje się na zdjęciu. To akceptuje, bo jest to jakiś rodzaj (jak to inaczej nazwać?) "zabawy światłem"?vito157 pisze: Nic przy nich nie majstrowałem! Zrobiłem to samo, co pewnie zrobiłby aparat - tyle, że po swojemu. Nie wiem, czy lepiej od aparatu, czy gorzej, ale po swojemu. I ze świadomością, że to ja kontroluję wszystkie parametry zdjęcia, a nie bezduszny procesor.
Wybacz, ale wydaje mi się, że na pączku Dendrobium Phal. są jacyś przyjaciele, wełnowce(?).
To, co do mnie pozytywnie nie przemawia, to ostatnie 'coś' z mokrymi nasturcjami

Napisałam 'coś' bo nie wiem czy można nazwać to zdjęciem? Ja bym tego do grupy zdjęcia nie podpięła.
Poza tym - wcale nie przynudzasz. Lubię takie 'techniczne' tematy

sylwekw zaproponował bardzo ciekawy temat. Czekam niecierpliwie na realizację

PS Dopiero teraz odpisuję, bo mam urwanie głowy... Rano jazda na uczelnię, wieczorem powrót + same problemy z pracą dyplomową. Niedługo osiwieje przez to wszystko....
- vito157
- Kontakt:
Zapewniam Cię, że dawniej robiło się dokładnie tak samo - tylko innymi metodami. Usunięcie tych zbędnych elementów w ciemni polegało na przysłonięciu ręką całego obrazka i prześwietleniu tego, co trzeba było usunąć.hogata pisze:To, co do mnie pozytywnie nie przemawia, to ostatnie 'coś' z mokrymi nasturcjami. Co prawda, niewiele defektów usunąłeś. Chyba dawniej tak nie było? Zrobić zdjęcie, a potem wydrapać jego 'niepotrzebne' fragmenty?
Napisałam 'coś' bo nie wiem czy można nazwać to zdjęciem? Ja bym tego do grupy zdjęcia nie podpięła.
Pamiętam o temacie. Jutro postaram się sfotografować pomoce naukowe w studio.
Przypuszczam, że te inne metody nie były, aż tak efektywne jak to jest teraz.
Przy okazji dodam - ostatnio zaprzyjaźniłam się z manualnym focusem, i muszę dodać, że to, czego nigdy ostrego nie mogłam uchwycić - teraz mogę. Jest mniej wygodny od auto, ale coś za coś.
Panie Nauczycielu należy mi się dobra ocena?
Przy okazji dodam - ostatnio zaprzyjaźniłam się z manualnym focusem, i muszę dodać, że to, czego nigdy ostrego nie mogłam uchwycić - teraz mogę. Jest mniej wygodny od auto, ale coś za coś.
Panie Nauczycielu należy mi się dobra ocena?

- vito157
- Kontakt:
Były równie efektywne. Wiele efektów w PhotoShopie wzorowanych jest żywcem na efektach, uzyskiwanych w fotografii czarno-białej, np. efekt Sabbatiera, pseudosolaryzacja, lub barwnej, np. efekt Ortona. Powiem więcej: dzięki temu, że zarówno papier jak i film miały strukturę ziarnistą, zdjęcia były inne. Bardzo często ziarno fotograficzne samo w sobie było już środkiem wyrazu. Chcąc uzyskać ziarno w cyfrowej fotografii, trzeba dokonać fotomontażu. Poniżej zdjęcie mojej córki, przygotowane na jakiś konkurs, w którym ziarno stanowi środek wyrazu:

Jak widzisz - na przykładzie autofokusa - aparat jest głupim urządzeniem. I wcale nie potrzeba wiele wysiłku, żeby je oswoić i robić takie zdjęcia, jakie chcesz Ty - a nie aparat.

Jak widzisz - na przykładzie autofokusa - aparat jest głupim urządzeniem. I wcale nie potrzeba wiele wysiłku, żeby je oswoić i robić takie zdjęcia, jakie chcesz Ty - a nie aparat.
Czytam i czytam to wszystko - bardzo dobry pomysł na wytłumaczenie wszystkich zawiłości...
Dużo ciekawostek no i generalnie rewelacja...
Czekam na kolejny wykład już z niecierpliwością
Photoshop jak dla mnie to narzędzie bardzo fajne... Jednak jeszcze dużo nie wiem....
Dla mnie ten temat byłby super...
Dużo ciekawostek no i generalnie rewelacja...
Czekam na kolejny wykład już z niecierpliwością

Photoshop jak dla mnie to narzędzie bardzo fajne... Jednak jeszcze dużo nie wiem....
Dla mnie ten temat byłby super...
- vito157
- Kontakt:
O fotografowaniu na wietrze.
Fotografowanie roślin na wietrze jest nie lada wyzwaniem. Ale da się to zrobić...
1. Zwróćcie uwagę, że rano i wieczorem wiatr przeważnie cichnie. Można wykorzystać ten moment i wtedy wybrać sie na fotograficzne łowy.
2. Jeśli dysponuje się jasnym obiektywem, można zmienić ISO na wyższe (np. na 400 - więcej odradzam!) i skrócić czas naświetlania, do 1/500, czasem 1/1000 s, czasem jeszcze krótszy. Wymaga to oczywiście także otwarcia przysłony, ale przy jasnym obiektywie ma się 'zapas'
3. Można także posłużyć się pewnym 'patentem'. Mój wygląda tak:

Jest to namiot do fotografii bezcieniowej (do czego akurat słabo się nadaje). Wyciąłem dodatkowo jeden bok i mogę go nakładać na rośliny od góry:

Byle jakie zdjęcie w namiocie wygląda tak:

I teraz niech sobie wieje!
Ponieważ na tylnej ściance znajdują się 'rzepy', mogę przypinać także tła w innych kolorach. Całe 'ustrojstwo' po złożeniu nie zajmuje prawie miejsca w fotograficznej torbie.
Fotografowanie roślin na wietrze jest nie lada wyzwaniem. Ale da się to zrobić...
1. Zwróćcie uwagę, że rano i wieczorem wiatr przeważnie cichnie. Można wykorzystać ten moment i wtedy wybrać sie na fotograficzne łowy.
2. Jeśli dysponuje się jasnym obiektywem, można zmienić ISO na wyższe (np. na 400 - więcej odradzam!) i skrócić czas naświetlania, do 1/500, czasem 1/1000 s, czasem jeszcze krótszy. Wymaga to oczywiście także otwarcia przysłony, ale przy jasnym obiektywie ma się 'zapas'
3. Można także posłużyć się pewnym 'patentem'. Mój wygląda tak:

Jest to namiot do fotografii bezcieniowej (do czego akurat słabo się nadaje). Wyciąłem dodatkowo jeden bok i mogę go nakładać na rośliny od góry:

Byle jakie zdjęcie w namiocie wygląda tak:

I teraz niech sobie wieje!
Ponieważ na tylnej ściance znajdują się 'rzepy', mogę przypinać także tła w innych kolorach. Całe 'ustrojstwo' po złożeniu nie zajmuje prawie miejsca w fotograficznej torbie.
Kolejny super opis. Zastanawiam się, czy Ci czasem nie zdmuchuje tego namiociku, bo wygląda tak niepozornie. U mnie jak czasem ... zawieje! to lepiej nie opowiadać...
.
ISO... rzadko używam 400, przy 800 można zauważyć szumy, a zapas mam do 12800. Próbowałam dla testu i ... horror!

ISO... rzadko używam 400, przy 800 można zauważyć szumy, a zapas mam do 12800. Próbowałam dla testu i ... horror!
- vito157
- Kontakt:
Zacznę od końca:hogata pisze:Kolejny super opis. Zastanawiam się, czy Ci czasem nie zdmuchuje tego namiociku, bo wygląda tak niepozornie. U mnie jak czasem ... zawieje! to lepiej nie opowiadać....
- ISO 400 - jeszcze jest dopuszczalne. Ale powyżej - to już dramat. Masz zupełną rację.
- czasem rusza namiotem. Ale niech sobie rusza - byle zielsko się nie ruszało. Poza tym zawsze można go czymś obciążyć na krawędziach, np. torbą fotograficzną, jakimś znalezionym kamieniem czy czymkolwiek. A jeśli się robi powyżej poziomu ziemi - można przypiąć do gałęzi klamerkami do bielizny. Ja wiem, że to wszystko trzeba nosić i to wszystko waży, ale jeśli wybieramy się na fotograficzne 'zielskobranie' to trzeba się do tego przygotować...
Vito - jesteś moim guru
Tylko tyle napiszę

Tylko tyle napiszę

- vito157
- Kontakt:
Ooops... To się narobiło!wanda_23 pisze:jesteś moim guru Tylko tyle napiszę
vito157 pisze:Ooops... To się narobiło!wanda_23 pisze:jesteś moim guru Tylko tyle napiszę
No co, prawdę napisałam...
Chodzi oczywiście o kwestie fotografii, ja bardzo lubię, ale nie bardzo wiem jak...