Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Ten Twój ciemiernik jest nie do zdarcia , tak obficie kwitnie cały czas.
Robisz co rok swoim ciemiernikom takie rusztowania , ja nigdy nie zabezpieczam swoich ,może dlatego te o pełnych kwiatach słabiej kwitną .
Genia
Robisz co rok swoim ciemiernikom takie rusztowania , ja nigdy nie zabezpieczam swoich ,może dlatego te o pełnych kwiatach słabiej kwitną .
Genia
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne fotki z wspomnieniami Irenko
Ja dopiero w tym roku zobaczyłam bylinową lobelię
Bardzo ładna i długo kwitnie 
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Irenko...ja podobnie jak Genia także nie zabezpieczam swoich ciemierników. Jednak poprzedniej zimy mój cuchnący pozostawiony z kwiatostanem przekrzywił się pod ciężarem śniegu że wyglądał okropnie. Ktoś mi podpowiedział aby uciąć ten przechylony kwiatostan...zrobiłam tak i mi padł. Teraz sobie myślę że te rusztowania wcale nie głupie...fajnie to wymyśliłaś. Mogłam tak mojemu cuchnącemu...teraz to już woda po kisielu. 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie te lobelie niestety są jak jednoroczne. Nigdy nie przetrwały zimy 
Geniu rzeczywiście ten ciemiernik jest nie do zdarcia, kiedy go kupiłam to już kwitł i tak jest do tej pory. Taką osłonę robię tylko temu pełnemu, innych niczym nie okrywam, one dobrze zimują. Przykryj też twój ciemiernik, może będzie miał więcej kwiatów.
Romciu dziękuję
, lobelie ma od dawna i jestem z nich zadowolona bo długo kwitną, nie ma z nimi problemów.
Zeniu
ja też innych ciemierników nie zabezpieczam, mam korsykański, on jest podobny do twojego cuchnącego, też pąki przemarzły ale dowiedziałam się, że należy je na zimę okrywać i muszę też takie "rusztowanie" mu zrobić. Jeżeli będziesz na działce to też go okryj.
Małgosiu aż trudno mi uwierzyć, że nie przetrwały zimy, u nas bywają mrozy dość duże ale czerwone lobelie są niezawodne, dobrze zimują. Żywotność ich u mnie wynosi około 4 lat a potem giną.
Wspomnienia lobeliowe

Romciu dziękuję
Zeniu
Małgosiu aż trudno mi uwierzyć, że nie przetrwały zimy, u nas bywają mrozy dość duże ale czerwone lobelie są niezawodne, dobrze zimują. Żywotność ich u mnie wynosi około 4 lat a potem giną.
Wspomnienia lobeliowe

- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Lobelie urocze
Moją lobelię cardinalis, podkopało jakieś dziadostwo i byłaby padła. Przesadziłem choć nie jestem pewien, czy zdążyła się dobrze ukorzenić przed zimą.
-
andrzejek

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Lobelie bardzo ładne .Kupujesz sadzonki czy z nasionek masz ?
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja kupowałam je kilka razy. Nie tylko u mnie nie przetrwały. Moi znajomi też ich nie mają.
Spróbuję kupić jeszcze raz.
Spróbuję kupić jeszcze raz.
Jacku dziękuję
, wszystkie moje lobelie rosną dobrze ale niebieskie nie bardzo, kwiatostany uschły a kępki przy ziemi słabo się rozrosły a czy przezimują
Andrzejku dziękuję
, kupuję gotowe sadzonki lobelii, z nasion nigdy mi nie powschodziły.
Małgosiu zastanawiam się dlaczego u ciebie lobelie wymarzają, czyżby u was było jakieś "siedlisko" wyjątkowego zimna?
Zakwitł grudnik

Andrzejku dziękuję
Małgosiu zastanawiam się dlaczego u ciebie lobelie wymarzają, czyżby u was było jakieś "siedlisko" wyjątkowego zimna?
Zakwitł grudnik

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Irenko
,brawa dla Twojego grudnika , ja jakoś nie mam do nich ręki albo nie kwitły , a jak miały pąki to szybko opadały .
Genia
Genia
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Irenko, zachwycają mnie Twoje lobelie. Miałam również te bylinowe, ale marniały. Nie wiem, jaki błąd popełniam. Szkoda,
bo je lubię. Grudnik też b.ładny. Ja za radą Gloridei postawiłam od południa i nareszcie ma w miarę przyzwoitą ilość paków.
bo je lubię. Grudnik też b.ładny. Ja za radą Gloridei postawiłam od południa i nareszcie ma w miarę przyzwoitą ilość paków.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
U mnie Irenko z lobeliami na odwrót - niebieskie i granatowe dobrze rosną a czerwone i różowe jak na razie traciłem. Ślimaki bardzo lubią je na wiosenną sałatkę 
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Muszę chyba swoją lobelię gdzieś przesadzić,bo róża ją zarosła i chyba przez to tak słabo mi kwitnie.Nie wiedziałam,że one żyją tylko 4 lata,myslałam,że to wieczna bylina.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Grudnik szybko zaczął kwitnienie . Mój dopiero dostaje pąki . Muszę sobie takiego ognistego tez kupić bo to sliczny kolorek
Geniu i Jadziu grudnik wyjątkowo wcześnie zakwitł, gdy go kupowałam w ubiegłym roku to kwiaty były koloru kremowego - lekko żółte a w tym roku zakwitł na pomarańczowo-różowo, ciekawe jak zakwitnie w przyszłym roku, może będzie zmieniał kolory każdego roku. Nie miałam przypadku opadania pąków.
Adrianko dziękuję
, lobelie u mnie raczej dobrze rosną, mam je rozmieszczone w różnych miejscach i nie ma między nimi różnicy. Jak już wspomniałam nie mam tylko ręki do niebieskich ale jestem uparta i będę sadziła do skutku. Mój grudnik stoi na oknie od południowej strony więc pewni dlatego tak wcześnie zakwitł.
Jacku a ja nie mam szczęścia do niebieskich, o granatowych nawet nie wiedziałam, że takie są, może masz fotkę granatowych lobelii, chętnie obejrzałabym. U mnie ślimaki nie zjadają ale inne robale korzenie podgryzają.
Małgosiu będziesz musiała przesadzić lobelię bo z różą nie ma sznasy przetrwania. Co do żywotności może dłużej żyją ale u mnie jakoś nie chcą być.
Tawułkowe wspomnienia

Adrianko dziękuję
Jacku a ja nie mam szczęścia do niebieskich, o granatowych nawet nie wiedziałam, że takie są, może masz fotkę granatowych lobelii, chętnie obejrzałabym. U mnie ślimaki nie zjadają ale inne robale korzenie podgryzają.
Małgosiu będziesz musiała przesadzić lobelię bo z różą nie ma sznasy przetrwania. Co do żywotności może dłużej żyją ale u mnie jakoś nie chcą być.
Tawułkowe wspomnienia