Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izo - no i pogoda pokrzyżowała moje plany. Od wczoraj pada i jest silny wiatr. Teraz wprawdzie deszcz ustał, ale jest mokro i wietrznie. Tak więc z moich planów nici.
Znów nie dokończyłam roboty w ogródku. Na razie ogród jest taki jak w zeszłym roku, bo zmiany rozpocznę dopiero jak ogród będzie uprzątnięty i kwiaty wysadzone z donic do ziemi. Póki co planuję wysadzić do wiaderek lilie. Tak - do wiaderek. Wpadłam w Kauflandzie na pomysł, że zamiast drogich doniczek kupię wiaderka plastikowe w 3 kolorach, w dnie zrobię dziurki i drenaż i posadzę do nich lilie, aby nie zjadły je ślimaki. W każdej chwili mogę takie wiaderko przestawić w inne miejsce w jakąś kompozycję kwiatową a na zimę do piwnicy. Świetnie się je przeniesie, bo za uchwyt. Wiaderka kosztowały mnie 1, 90 zł za sztukę a wejdzie w każde 10 l ziemi, czyli idealne warunki dla wzrostu 4 cebul na 4 lata.
Dorotko - za bardzo to się z nimi nie nagadam, bo za dużo nie mówią
ale stale muszę ich mieć na oku. A jak zaczną się bawić, to już koniec - wszystko mi mieszają, wygrzebują, tak że jedyne wyjście, to zająć je jedzeniem i wtedy choć na chwilę mam spokój.
Darob66 - jak miło powitać nowego gościa w moich progach
:P .
Liliowce są przepiękne i stale oglądam nowości. Trochę w tym roku zamówiłam i jak dojdą to moje marzenie o liliowej łące się spełni. :P :P :P Prawdą jest, że wszystkie kwiaty są piękne i te najskromniejsze też mają swój urok. Ale tak to jest z ogrodnikami, że stale chcą mieć coś nowego i oryginalnego. Każdy ma swoje ulubione roślinki i poświęca się im bez reszty. Co robić - takie życie ogrodnika.

Dorotko - za bardzo to się z nimi nie nagadam, bo za dużo nie mówią

Darob66 - jak miło powitać nowego gościa w moich progach

Liliowce są przepiękne i stale oglądam nowości. Trochę w tym roku zamówiłam i jak dojdą to moje marzenie o liliowej łące się spełni. :P :P :P Prawdą jest, że wszystkie kwiaty są piękne i te najskromniejsze też mają swój urok. Ale tak to jest z ogrodnikami, że stale chcą mieć coś nowego i oryginalnego. Każdy ma swoje ulubione roślinki i poświęca się im bez reszty. Co robić - takie życie ogrodnika.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
To przykre, że pogoda popsuła Ci szyki, ale jeszcze jest chłodno, to nie ma co tak bardzo żałować ;) Jeszcze zdążysz wszystko zrobić.
Ty to masz szczęście do takich tanich zakupów! Szukałam takich wiaderek, ale u mnie były po 6zł.
Moze nie trafiam na takie tanie, bo za rzadko bywam w marketach, ale jak się mieszka na wsi...
A tych wiaderek z liliami nie będziesz wkopywać w ziemię?
Ty to masz szczęście do takich tanich zakupów! Szukałam takich wiaderek, ale u mnie były po 6zł.
Moze nie trafiam na takie tanie, bo za rzadko bywam w marketach, ale jak się mieszka na wsi...
A tych wiaderek z liliami nie będziesz wkopywać w ziemię?
- kogra
- Przyjaciel Forum
Piku - mam trzy kolory ciemiernika. Czerwony, różowy i biały tej samej odmiany. Też bardzo je lubię i rozsadzam gdzie się da, bo są niewymagające i rosną prawie same.
Izo - te wiaderka nie będę wkopywać tylko postawię tam gdzie będzie gołe miejsce do zagospodarowania / po tulipanach, śnieżycach i innych wiosennych. Mają dodatkowo ładne, ciepłe kolorki, więc będą przełamywać kolor zieleni, żeby było bardziej kolorowo i ciepło. Dodadzą ogrodowi takiego śródziemnomorskiego ciepełka.
W ten sposób obronię cebule przed ślimakami a potem jesienią za ucho i do szklarni lub piwnicy na zimowanie.
A teraz perspektywa ogrodu dzisiaj, bo niedługo zmieni trochę swój wygląd. Niestety muszę się pozbyć niektórych iglaków
gdyż zbyt mocno zakwaszają mi ziemię dookoła, co żle wpływa na moje roślinki które dookoła nich rosną.
Najpierw rabata przed domem po lewej stronie.

Izo - te wiaderka nie będę wkopywać tylko postawię tam gdzie będzie gołe miejsce do zagospodarowania / po tulipanach, śnieżycach i innych wiosennych. Mają dodatkowo ładne, ciepłe kolorki, więc będą przełamywać kolor zieleni, żeby było bardziej kolorowo i ciepło. Dodadzą ogrodowi takiego śródziemnomorskiego ciepełka.

W ten sposób obronię cebule przed ślimakami a potem jesienią za ucho i do szklarni lub piwnicy na zimowanie.
A teraz perspektywa ogrodu dzisiaj, bo niedługo zmieni trochę swój wygląd. Niestety muszę się pozbyć niektórych iglaków

Najpierw rabata przed domem po lewej stronie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Teraz dalej od prawej strony spod świerków w stronę oczka wodnego i w lewo do ścieżki dzielącej ogród na dwie połowy.

A teraz lewa strona ogrodu z lewej strony ścieżki dzielącej ogród na połowę - widok na szklarnię.

A teraz lewa strona ogrodu z lewej strony ścieżki dzielącej ogród na połowę - widok na szklarnię.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pięknie i wiosennie Tu i Ciebie - aż miło przysiąść na kamieniu ... i przyglądać się kwiatkom
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj tak się zagapiłam na "panienki", że aż mnie zatkało i się nie odezwałam, a dzisiaj kolejne piękne widoczki! Super ta ścieżka z kamieni! Wcześniej jakoś jej nie zauważyłam, albo może zapomniałam, bo kiedy jest bujna roślinność, mniej widać "dodatki"... Chociaż kwiatów już u Ciebie obfitość!
Przesyłam pieszczotkę dla dziewczynek
i buziaczek dla Ciebie, Grażynko 

Przesyłam pieszczotkę dla dziewczynek

- kogra
- Przyjaciel Forum
Karolku - właśnie tak robię. Przykucam przy kwiatkach bo ławki jeszcze nie wyciągnięte i gapię się na moje wiosenne śliczności.Nie mogę się dosłownie napatrzeć.
Alutka - jak miło, że wpadłaś. Teraz dopiero widać kształt ogrodu. Potem tak zarośnie, że tylko kwiatki będzie można fotografować.Dziewczynki dziękują za pieszczotki i ślą mruczando.

Alutka - jak miło, że wpadłaś. Teraz dopiero widać kształt ogrodu. Potem tak zarośnie, że tylko kwiatki będzie można fotografować.Dziewczynki dziękują za pieszczotki i ślą mruczando.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Ta rabata ze śniezycami jest boska! A dalej oglądam i oglądam, ale jakoś nie mogę się połapac
Nie mogę sobie wyobrazić wyglądu całego ogródka i nie łapię, która to sciezka dzieli ogród na pół 
Te poletka przed szklarnią, to chyba warzywnik? A na ostatnim zdjęciu jak się nie mylę, na srodku widać różę pnącą?
Szkoda, ze nie mozesz zrobić zdjęcia całego ogrodu z lotu ptaka. A może możesz?
A dla mnie dziewczynki mruczanda nie przesłały? Niedobre

Te poletka przed szklarnią, to chyba warzywnik? A na ostatnim zdjęciu jak się nie mylę, na srodku widać różę pnącą?
Szkoda, ze nie mozesz zrobić zdjęcia całego ogrodu z lotu ptaka. A może możesz?

A dla mnie dziewczynki mruczanda nie przesłały? Niedobre

- kogra
- Przyjaciel Forum
Izo - fotkę z lotu ptaka mogę zrobić, ale też nie obejmie całego ogródka - chyba, że z dachu
,ale tam boję się wyjść. Środkiem ogrodu idzie ścieżka z płytek aż do końca ogródka - jak zrobię to wkleję. Przed szklarnią to mini warzywniak i grządka z truskawkami i poziomkami. Róże pnące są dwie przy tej ścieżce, ale jest i kilka w innych miejscach.
A dziewczynki ślą mruczando i łasuchy.
Ziel - ona - Witam nowego gościa w kogrobuszu
, jak miło powitać nową ogrodniczkę. Fajnie że wpadłaś. Zapraszam do dalszych wizyt.
Anetko - piękno całej rabaty będzie widać dopiero jak cała pokryje się kwieciem. Teraz wygląda jeszcze dość szaro. Mam nadzieję że w maju pokaże na co ją stać .

A dziewczynki ślą mruczando i łasuchy.

Ziel - ona - Witam nowego gościa w kogrobuszu

Anetko - piękno całej rabaty będzie widać dopiero jak cała pokryje się kwieciem. Teraz wygląda jeszcze dość szaro. Mam nadzieję że w maju pokaże na co ją stać .

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Grażynko, bardzo proszę, tylko nie wchodź na dach!. Niech by Ci się noga pośliznęła i miałabym Cię na sumieniu! Ale jak możesz zrobić zdjęcie np. z okna na 1 piętrze, to co innego
Jak nie da się całego ogrodu, to moze dwa zdjęcia, jedno trochę bardziej lewej strony, a drugie prawej? Zaspokoiłabyś moją ciekawość ;)
To wymiziaj je jeszcze trochę ;)

Grzeczne dziewczynki!kogra pisze:...A dziewczynki ślą mruczando i łasuchy...