Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko przy takich pomocnikach to i mój ogródek wyglądałby pięknie, przynajmniej podczas pracy masz z kim rozmawiać :P :P :P :P
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,
cudne te liliowce!Szkoda ,że takie drogie i tak daleko :cry:
Chociaż nasze roślinki też są ładne Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo - no i pogoda pokrzyżowała moje plany. Od wczoraj pada i jest silny wiatr. Teraz wprawdzie deszcz ustał, ale jest mokro i wietrznie. Tak więc z moich planów nici. :cry: Znów nie dokończyłam roboty w ogródku. Na razie ogród jest taki jak w zeszłym roku, bo zmiany rozpocznę dopiero jak ogród będzie uprzątnięty i kwiaty wysadzone z donic do ziemi. Póki co planuję wysadzić do wiaderek lilie. Tak - do wiaderek. Wpadłam w Kauflandzie na pomysł, że zamiast drogich doniczek kupię wiaderka plastikowe w 3 kolorach, w dnie zrobię dziurki i drenaż i posadzę do nich lilie, aby nie zjadły je ślimaki. W każdej chwili mogę takie wiaderko przestawić w inne miejsce w jakąś kompozycję kwiatową a na zimę do piwnicy. Świetnie się je przeniesie, bo za uchwyt. Wiaderka kosztowały mnie 1, 90 zł za sztukę a wejdzie w każde 10 l ziemi, czyli idealne warunki dla wzrostu 4 cebul na 4 lata. :wink: :lol:

Dorotko - za bardzo to się z nimi nie nagadam, bo za dużo nie mówią :wink: :lol: ale stale muszę ich mieć na oku. A jak zaczną się bawić, to już koniec - wszystko mi mieszają, wygrzebują, tak że jedyne wyjście, to zająć je jedzeniem i wtedy choć na chwilę mam spokój.

Darob66 - jak miło powitać nowego gościa w moich progach ;:100 :P .
Liliowce są przepiękne i stale oglądam nowości. Trochę w tym roku zamówiłam i jak dojdą to moje marzenie o liliowej łące się spełni. :P :P :P Prawdą jest, że wszystkie kwiaty są piękne i te najskromniejsze też mają swój urok. Ale tak to jest z ogrodnikami, że stale chcą mieć coś nowego i oryginalnego. Każdy ma swoje ulubione roślinki i poświęca się im bez reszty. Co robić - takie życie ogrodnika. :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Piękna wiosna u ciebie Grażynko z przecudnym ciemiernikiem a i Twoje "panienki" mają zdowolone miny :P
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

To przykre, że pogoda popsuła Ci szyki, ale jeszcze jest chłodno, to nie ma co tak bardzo żałować ;) Jeszcze zdążysz wszystko zrobić.
Ty to masz szczęście do takich tanich zakupów! Szukałam takich wiaderek, ale u mnie były po 6zł.
Moze nie trafiam na takie tanie, bo za rzadko bywam w marketach, ale jak się mieszka na wsi...
A tych wiaderek z liliami nie będziesz wkopywać w ziemię?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piku - mam trzy kolory ciemiernika. Czerwony, różowy i biały tej samej odmiany. Też bardzo je lubię i rozsadzam gdzie się da, bo są niewymagające i rosną prawie same.

Izo - te wiaderka nie będę wkopywać tylko postawię tam gdzie będzie gołe miejsce do zagospodarowania / po tulipanach, śnieżycach i innych wiosennych. Mają dodatkowo ładne, ciepłe kolorki, więc będą przełamywać kolor zieleni, żeby było bardziej kolorowo i ciepło. Dodadzą ogrodowi takiego śródziemnomorskiego ciepełka. :wink: :lol:
W ten sposób obronię cebule przed ślimakami a potem jesienią za ucho i do szklarni lub piwnicy na zimowanie.

A teraz perspektywa ogrodu dzisiaj, bo niedługo zmieni trochę swój wygląd. Niestety muszę się pozbyć niektórych iglaków :? gdyż zbyt mocno zakwaszają mi ziemię dookoła, co żle wpływa na moje roślinki które dookoła nich rosną.

Najpierw rabata przed domem po lewej stronie.

Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teraz dalej od prawej strony spod świerków w stronę oczka wodnego i w lewo do ścieżki dzielącej ogród na dwie połowy.

Obrazek Obrazek
Obrazek

A teraz lewa strona ogrodu z lewej strony ścieżki dzielącej ogród na połowę - widok na szklarnię.

Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

pięknie i wiosennie Tu i Ciebie - aż miło przysiąść na kamieniu ... i przyglądać się kwiatkom
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Wczoraj tak się zagapiłam na "panienki", że aż mnie zatkało i się nie odezwałam, a dzisiaj kolejne piękne widoczki! Super ta ścieżka z kamieni! Wcześniej jakoś jej nie zauważyłam, albo może zapomniałam, bo kiedy jest bujna roślinność, mniej widać "dodatki"... Chociaż kwiatów już u Ciebie obfitość! ;:215
Przesyłam pieszczotkę dla dziewczynek :D i buziaczek dla Ciebie, Grażynko ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku - właśnie tak robię. Przykucam przy kwiatkach bo ławki jeszcze nie wyciągnięte i gapię się na moje wiosenne śliczności.Nie mogę się dosłownie napatrzeć.

Alutka - jak miło, że wpadłaś. Teraz dopiero widać kształt ogrodu. Potem tak zarośnie, że tylko kwiatki będzie można fotografować.Dziewczynki dziękują za pieszczotki i ślą mruczando. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ta rabata ze śniezycami jest boska! A dalej oglądam i oglądam, ale jakoś nie mogę się połapac :lol: Nie mogę sobie wyobrazić wyglądu całego ogródka i nie łapię, która to sciezka dzieli ogród na pół :oops:
Te poletka przed szklarnią, to chyba warzywnik? A na ostatnim zdjęciu jak się nie mylę, na srodku widać różę pnącą?
Szkoda, ze nie mozesz zrobić zdjęcia całego ogrodu z lotu ptaka. A może możesz? ;:109

A dla mnie dziewczynki mruczanda nie przesłały? Niedobre ;:151
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Ale ślicznie u Ciebie :D Te śnieżyce wyglądają rewelacyjnie!
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

kogra pisze:
Najpierw rabata przed domem po lewej stronie.

Obrazek Obrazek
Cudne te śnieżyczki :) , ach........ co tu dużo mówic, cała rabatka jest śliczna :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - fotkę z lotu ptaka mogę zrobić, ale też nie obejmie całego ogródka - chyba, że z dachu :wink: :lol: ,ale tam boję się wyjść. Środkiem ogrodu idzie ścieżka z płytek aż do końca ogródka - jak zrobię to wkleję. Przed szklarnią to mini warzywniak i grządka z truskawkami i poziomkami. Róże pnące są dwie przy tej ścieżce, ale jest i kilka w innych miejscach.
A dziewczynki ślą mruczando i łasuchy. :wink: :lol:

Ziel - ona - Witam nowego gościa w kogrobuszu ;:100 , jak miło powitać nową ogrodniczkę. Fajnie że wpadłaś. Zapraszam do dalszych wizyt. :lol:

Anetko - piękno całej rabaty będzie widać dopiero jak cała pokryje się kwieciem. Teraz wygląda jeszcze dość szaro. Mam nadzieję że w maju pokaże na co ją stać . :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, bardzo proszę, tylko nie wchodź na dach!. Niech by Ci się noga pośliznęła i miałabym Cię na sumieniu! Ale jak możesz zrobić zdjęcie np. z okna na 1 piętrze, to co innego :D Jak nie da się całego ogrodu, to moze dwa zdjęcia, jedno trochę bardziej lewej strony, a drugie prawej? Zaspokoiłabyś moją ciekawość ;)
kogra pisze:...A dziewczynki ślą mruczando i łasuchy...
Grzeczne dziewczynki! :D To wymiziaj je jeszcze trochę ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”