Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 757 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 55  
Autor Wiadomość
rtk10
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 paź 2011, o 19:39 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Kasiu,
a może przypadnie Ci do gustu i zechcesz spróbować:

MIODOWA MARYNATA (ZALEWA) DO SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
Składniki dla przepisu podstawowego:
Do dużego (o poj. ok. 0,75 l) szklanego, zakręcanego słoika wkładamy:
? 6 łyżek stołowych miodu naturalnego wielokwiatowego (lub lipowego, akacjowego),
? sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn
(może być także sok wyciśnięty z 1 dużego grapefruita czerwonego lub 3 pomarańczy ? co kto lubi, ale z każdym z tych owoców cytrusowych jest inny smak; można połączyć również sok
z grapefruita z sokiem z cytryny lub wycisnąć mieszany sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy - dowolnie),
? 1 szklanka wody przegotowanej (letniej),
? ząbki obrane z łusek i przeciśnięte przez praskę z dwóch sporych główek czosnku.
Słoik zakręcamy i te wszystkie składniki mieszamy. Wstawiamy do lodówki i korzystamy, jak potrzebujemy zamarnować ?kurzęce? skrzydełka.

Na około 1 kg skrzydełek bierze się około 6 ÷ 8 łyżek stołowych tej podstawowej marynaty. Wlewamy do miski i dodatkowo dodajemy:
? kilka kropli sosu tabasco,
? 1 łyżkę stołową gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu,
? 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego,
? ok. 2 cm startego (na tarce o drobnych oczkach) korzenia imbiru,
? 1 łyżeczkę suszonego tymianku lub macierzanki (jak ktoś lubi smak tymianku lub macierzanki, ale niekoniecznie),
? 2 - 3 łyżki stołowe oleju roślinnego.
Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do tej "wzbogaconej" zalewy skrzydełka ?kurzęce?. (Proponuję wcześniej skrzydełka bardzo krótko, dosłownie przez ok. 5 minut, obgotować we wrzącej wodzie). Wszystko trzeba delikatnie przemieszać, żeby mięsko pokryło się marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.

Pieczemy w piekarniku lub na grillu doglądając, żeby się nie spaliły, (bo lubią się przypalić).

W marynacie wg przepisu podstawowego ? 6 ÷ 8 łyżek na ok. 1 kg mięska, ale z dodatkiem 1 łyżeczki musztardy zamiast sosu tabasco i przecieru pomidorowego, można także zamarnować żeberka lub schab (oczywiście poporcjowane i obgotowane wcześniej przez kilka minut we wrzącej wodzie).

Dodanie miodu skraca czas przygotowania mięska, nadaje mu subtelny aromat i "tworzy" na mięsku skórkę, dzięki czemu jest ono soczyste. Krótkie obgotowanie mięska wcześniej powoduje także skrócenie czasu pieczenia.
Smacznego.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 paź 2011, o 20:32 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Witaj RTK-no właśnie jak masz na imię?Cieszę się ze przydadzą się moje przepisy.Z twoich skorzystam,a jak długo taka marynata może stać lodówce?
A gdzie twój ogródek? Zakładaj watek,a jeśli chcesz,możesz wstawić fotki u mnie.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ruda2011
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 paź 2011, o 20:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3275
Skąd: Południe Warszawy

 1 szt.
O matko....i córko
Przepis rtk10 brzmi tak smakowicie, że :shock:
Jutro ! jutro robię taką marynatkę i zanurzam w niej wszystkie możliwe części kury :D :D

_________________
pozdrawiam - Mariola
w "rudym" ogRODzie
ogrodowe sztuczki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 paź 2011, o 21:42 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Kasiu,
ogródek jest szykowany już do zimy. I jak co roku, znowu dosadzone zostały różne cebulowe, kwitnące wiosną, a miało już nie być ich więcej. Do założenia wątku muszę jeszcze "dojrzeć".

"Bazowa" marynata (zalewa) może stać w lodówce w słoiczku tak długo, dopóki się jej nie zużyje - nawet i kwartał. Nic się jej nie stanie.
Po kilku dniach "macerowania" można ją przecedzić przez sitko i czosnek przechowywać w oddzielnym słoiczku (to już pomysł mojej znajomej), wykorzystując co jakiś czas do różnych potraw (klopsiki, kotleciki, zupki, dodać do masełka + natka pietruszki (drobniutko posiekana) = masełko czosnkowe, itp.).

Zaś płynny "przesącz", szczególnie późną jesienią i wczesną wiosną można popijać ;:136 2-3x/dziennie profilaktycznie po 1 łyżce stołowej i traktować, jako naturalną "grypolinkę" , żeby wzmocnić organizm i zapobiec wszelkim przeziębieniom.
Można popijać również razem z "cząstkami" czosnku - nieprzecedzoną (to także już pomysł mojej znajomej - sprawdzony i działa skutecznie, a nie ma żadnego takiego specyficznego zapachu , jak przy jedzeniu surowych ząbków czosnku) .

Mariolu,
hm, ... :oops: proponuję, żebyś zamiast kury wzięła wszystkie części z kurczaka, bo nie wiadomo, jaka kura Ci się trafi i jak długo będzie musiała się dusić. A może spróbować :idea: ją zamknąć w szybkowarze :?:


Góra   
  Zobacz profil      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 paź 2011, o 21:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10829
Skąd: lubelskie

 1 szt.
..o jakie mniam mniam zabieram się do robienia marynaty... ;:224

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nina1611
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 paź 2011, o 07:53 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 841
Skąd: opolskie

 więcej niż 1 szt.
przepis na marynatę już sobie zapisałam :) na pewno sie przyda :D

_________________
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ruda2011
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 paź 2011, o 18:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3275
Skąd: Południe Warszawy

 1 szt.
rtk10 sorry :oops: Oczywiście mówiąc kura mam na myśli kurczaka :lol:

Kasiu pozwolisz ?

To teraz ja podam wam łatwiutki przepis na fasolę po afrykańsku. Kuchnia Afryki, ze względu na deficyt wody, preferuje dania jednogarnkowe. U nas, co prawda wody na zmywanie nie brakuje ale brakuje czasu ;:108

2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
olej
kopiasta łyżeczka do herbaty curry
opcjonalnie łyżka koncentratu ( ja czasami dodaję, czasami nie )

Cebulę w piórka na rozgrzany olej, usmażyć na złoto. Wsypać curry i chwilę podsmażać mieszając aby curry " oblepiła" cebulkę. Dołożyć fasolę wraz z zalewą, ( jeżeli dodaję - to koncentrat ) pogotować parę minut i - gotowe. Świetny dodatek do mięsa smażonego, pieczonego, w sosie itd

_________________
pozdrawiam - Mariola
w "rudym" ogRODzie
ogrodowe sztuczki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 paź 2011, o 21:12 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Mariolko,pewnie,że pozwolę ;:196
te fasolka może być ciekawa,czasem proste dania są najlepsze.Właśnie obmawiałyśmy wstępnie z córką menu na urodzinki-wnusia i małżonka,a mają ten sam dzień :wink:,no i chyba zrobimy potrawkę meksykańską-fasolka,cebula,kukurydz,pieczarki i,przesmażone doprawione przecierem plus przyprawy-przepis z gazetki przyślij przepis.A ja dziś korzystając z ostatnich zbiorów cukinii zrobiłam placuszki i cukiniowe ciasto :heja
A może wy mi podpowiecie co zrobić na imprezkę-szybko i nie drogo?

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ruda2011
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 paź 2011, o 20:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3275
Skąd: Południe Warszawy

 1 szt.
Pyszna jest taka potrawka. A ciasto cukiniowe ? Mniam, mniam czy też błeee ?
Ja znam przepis na ciasto marchwiowo - bananowe z polewą z twarożku homogenizowanego. Nazwa brzmi błeee, dla mnie delicious.

_________________
pozdrawiam - Mariola
w "rudym" ogRODzie
ogrodowe sztuczki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 23 paź 2011, o 13:34 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ciasto cukiniowe całkiem,całkiem,mi przypomnina w smaku piernik na dzemie,może któraś piekła?
A ja po imprezce zjadam resztki,teraz z kawką cytrynowca.A z konkretów nic specjalnego nie robilam,galarcik,sałatkę gyros i grecką,bgosik to wiadomo,musi być,zrobilam już z mojej ukiszonej kapusty.Były jeszcze roladki ze schabu,i schab zapiekany z ananasem,potrawka meksykanska i chyba to wszystko.A nie,jeszcze ryba po grecku.I tu muszę powiedzieć,ze tak jak nie bardzo podchodzę do ryb z marketów,zaczęlam kupować filety w Biedronce,5%glazur i faktycznie wody wlaściwie nie mają są super,a cena umiarkowana.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 27 paź 2011, o 20:51 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Witaj Kasiu,
wow, wow..., ale zrobiło się u Ciebie smakowicie.
Przyjęcie masz już za sobą. Udane bardzo z pewnością było?
A jak jest tak smakowicie, to bardzo proszę Cię o przepis na ciasto z cukinią i cytrynowca. ;:137
Z góry dziękuję i pozdrawiam ;:196 ;:180


Góra   
  Zobacz profil      
 
Agapa
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 2 lis 2011, o 11:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1615
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1 szt.
Witaj Kasiu
jadłam w sobotę świetną sałatkę z sosem słodko-kwaśnym.
Jak zdobędę przepis, to na pewno się nim podzielę
A cytrynowiec upiekłam na wczorajsze święto. Palce lizać ;:137

_________________
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 2 lis 2011, o 12:36 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3843
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Aga ,a z czego była ta sałatka? Jestem ciekawa,czy twój cytrynowiec taki sam jak mój.Miałam wstawić przepis,oczywiście z braku czasu zapomnialam :oops: .To teraz,tak z głowy:
cytrynowiec-
biszkopt,jak biszkopt każdy chyba go potrafi upiec,na to dajemy
budyń cytrynowy ugotować,wg przepisu,na opakowaniu,do gorącego wsypujemy cytrynową galaretkę,już nie gotujemy,tylko wymieszać i sok z jednej cytryny.Ostudzić dodać do utartej margaryny-pół kostki.
Na masę cytrynową dodjemymy ubitą kremówkę+2 lyżeczki żelatyny,rozpuszczonej w odrobinie wody.Jeśli ktos woli bardziej słodkie ciasta do śmietany można dodać cukru.
Na to dajemy ciasteczka be-be umoczone w soku z cytryny.Na wierzch lukier.I wszystko.
Na cukiniowe ciasto podam później bo nie pamiętam
Ja na wczoraj piekłam jabłecznik gaździny,dobry,rodzince smakowal,ale trochę za mocno go spiekłam :oops:

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 2 lis 2011, o 13:53 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Waw ;:138 , fajny ten przepis na cytrynowca - już zapisałam sobie - tylko zawsze boje się te bitej śmietany, :|
czy mogę zrobić ze "śnieżki" z galaretką cytrynową :?: bo tak zwykle robię :;230

U mnie króluje ostatnio rafaello ;:137 mniam -tanie, szybkie i dietetyczne :lol: Polecam :tan

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 757 ]  Idź do strony nr...        1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 55  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *