Np.tą rudą z 5 zdjęcia kupiłam po Wszystkich Świętych w Obi na wyprzedaży za jakieś śmieszne pieniądze , w 2009 roku.Oczywiście nie jest już tak niska , jak była ( brak środków skarlających) , ale zimuje , jak widać.W tym roku też oczywiście kupiłam 2 szt i posadziłam w ogródku.Z innych zrobiłam sadzonki i na razie są w domu.W naszym klimacie mają spore szanse przeżyć zimę.Oczywiście nie te wielkokwiatowe.Te się nie nadają. Ale drobno i średnio kwiatowe - spoko.Próbuję każdego roku i chyba nie było takiego sezonu ,żeby mi się choć 1 nie zadomowiła.Częściej wypadają na przedwiośniu , niż zimą...Czemu? Może za wilgotno , do tego dochodzą mrozy bez kołderki za śniegu...Ja je uwielbiam i myślę ,że watro próbować
Mały ogródek basowej cz.4
Re: Mały ogródek basowej cz.4
Parysko , w niektórych szkółkach można kupić ogrodowe chryzantemy. Niektóre z moich mam już z 6 lat.Pozyskiwane różnymi drogami , nierzadko mało legalnymi
Część dostałam od forumków , niektóre kupiłam.
Np.tą rudą z 5 zdjęcia kupiłam po Wszystkich Świętych w Obi na wyprzedaży za jakieś śmieszne pieniądze , w 2009 roku.Oczywiście nie jest już tak niska , jak była ( brak środków skarlających) , ale zimuje , jak widać.W tym roku też oczywiście kupiłam 2 szt i posadziłam w ogródku.Z innych zrobiłam sadzonki i na razie są w domu.W naszym klimacie mają spore szanse przeżyć zimę.Oczywiście nie te wielkokwiatowe.Te się nie nadają. Ale drobno i średnio kwiatowe - spoko.Próbuję każdego roku i chyba nie było takiego sezonu ,żeby mi się choć 1 nie zadomowiła.Częściej wypadają na przedwiośniu , niż zimą...Czemu? Może za wilgotno , do tego dochodzą mrozy bez kołderki za śniegu...Ja je uwielbiam i myślę ,że watro próbować
Pozdrawiam,Małgorzata
- dzieci2
- 200p

- Od: 20 lip 2011, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
basow@ pisze:Parysko , ...Ja je uwielbiam i myślę ,że watro próbować
Oczywiście, że warto dla takich widoków właśnie
- alana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Koleżankę:D
Wpadłam do Ciebie i tak naprędce odzywam się, bo ujrzałam w Twoim ogrodzie cudne chryzantemy ;) Piszesz, że to Twoja dawna miłość, ale z jakimi owocami ;) duzo odmian masz jak widzę, u mnie nie chcą zimować, tylko jedna mi przetrwała. Ale co roku pod koniec października rozglądam się po chryzantemowych stoiskach, które to odmiany mogłyby się nadawać na rabatę
(ciut psychoza ;))
A jak Twoje lilie, przeszło Ci trochę? Próbowałam w tym roku uzyskać nasiona, ale niestety z nędznym skutkiem, zero zawiązków. Dobra muszę się wrócić do początku Twojego aktualnego wątku i nadrobić zaległości.
Wpadłam do Ciebie i tak naprędce odzywam się, bo ujrzałam w Twoim ogrodzie cudne chryzantemy ;) Piszesz, że to Twoja dawna miłość, ale z jakimi owocami ;) duzo odmian masz jak widzę, u mnie nie chcą zimować, tylko jedna mi przetrwała. Ale co roku pod koniec października rozglądam się po chryzantemowych stoiskach, które to odmiany mogłyby się nadawać na rabatę
A jak Twoje lilie, przeszło Ci trochę? Próbowałam w tym roku uzyskać nasiona, ale niestety z nędznym skutkiem, zero zawiązków. Dobra muszę się wrócić do początku Twojego aktualnego wątku i nadrobić zaległości.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Alu , kogo moje piękne oczy widzą!
Czy zostaniesz już z nami , czy znowu znikniesz na tak koszmarnie długo???
Lepiej napisz u siebie w wątku , co u Ciebie , pokaż jakieś zdjęcia , zamiast jakieś starocie oglądać.....
Z liliami mi nie przeszło , ale coraz trudniej kupić coś , czego nie mam , a co mi się podoba.
Szkoda ,że nasiona nie zapłodnione , ale bywa i tak... To hobby dla cierpliwych , więc , niestety , nie dla mnie...
Lecę do Twojego wątku , upomnieć się ,żebyś coś tam napisała wreszcie..
Czy zostaniesz już z nami , czy znowu znikniesz na tak koszmarnie długo???
Lepiej napisz u siebie w wątku , co u Ciebie , pokaż jakieś zdjęcia , zamiast jakieś starocie oglądać.....
Z liliami mi nie przeszło , ale coraz trudniej kupić coś , czego nie mam , a co mi się podoba.
Szkoda ,że nasiona nie zapłodnione , ale bywa i tak... To hobby dla cierpliwych , więc , niestety , nie dla mnie...
Lecę do Twojego wątku , upomnieć się ,żebyś coś tam napisała wreszcie..
Pozdrawiam,Małgorzata
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Haha, tylko u mnie te starocia przeważają
mało nowości. Ale już obejrzałam Twoje lilie przede wszystkim, wspaniale zakwitły, ileż kwiatów! Aż czułam zapach od tych pachnących ;) Podzielam Twoje zdanie co do kupna nowych odmian, jest już coraz mniej lilii, które TRZEBA mieć ;) Ale może to i lepiej, bo nie jedną roślinną manią człowiek żyje ;)
Śliczne zakątki powstały w Twoim ogrodzie, wbrew pozorom rośliny szybko się rozrastają i pokazują swoje piękno, wszystko idealnie sie komponuje.
Śliczne zakątki powstały w Twoim ogrodzie, wbrew pozorom rośliny szybko się rozrastają i pokazują swoje piękno, wszystko idealnie sie komponuje.
Pozdrawiam, Alicja
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Serwus Małgosiu
Dzięki za odwiedzinki i przy okazji podziwiam protoplastów moich chryzantemek
Jak widzę masz już więcej kwitnących... nie dziwię się, są starsze i bardziej zdyscyplinowane
.
Niedługo i u mnie będą dorodniejsze, cieszę się i dziękuję
Dzięki za odwiedzinki i przy okazji podziwiam protoplastów moich chryzantemek
Jak widzę masz już więcej kwitnących... nie dziwię się, są starsze i bardziej zdyscyplinowane
Niedługo i u mnie będą dorodniejsze, cieszę się i dziękuję
- MagdaMisia

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Małgoś jak patrzę na Twoje chryzantemy to zaczynam je lubić 
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ta na pierwszym zdjęciu jest najpiękniejsza :P
ja w zeszłym roku jesienią dostałam od Marka takie, na 100 % nie zimujące w gruncie.
Jedną wywaliłam wiosną bo i tak nie ruszyła, a o drugiej zapomniałam.
I ku mojemu zaskoczeniu zaczyna kwitnąć.
Chryzantemki i marcinki muszą być w ogrodzie, bo inaczej smutno byłoby jesienią.
Marcinki już nie kwitną, ale chryzantemy to i owszem :P
ja w zeszłym roku jesienią dostałam od Marka takie, na 100 % nie zimujące w gruncie.
Jedną wywaliłam wiosną bo i tak nie ruszyła, a o drugiej zapomniałam.
I ku mojemu zaskoczeniu zaczyna kwitnąć.
Chryzantemki i marcinki muszą być w ogrodzie, bo inaczej smutno byłoby jesienią.
Marcinki już nie kwitną, ale chryzantemy to i owszem :P
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A u mnie wszystkie chryzantemy jakie miałam pożarły ślimaki.
Teraz u Ciebie nacieszę się nimi.....a jest czym.
Teraz u Ciebie nacieszę się nimi.....a jest czym.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Chryzantemowy kolaż cudny
Do tych, które mi się już wcześniej u Ciebie spodobały dochodzi jeszcze taka brązowa, która zaczyna się dopiero rozwijać. U mnie też dopiero teraz zaczyna rozkwitać późna złotobrązowa.
Bordowofioletową dla Ciebie zapiszę
Bordowofioletową dla Ciebie zapiszę
O Czerwona Gwiazda Północy Ci zakwitła
Tak myślałam, że powinna 
Ja już zgłupiałam i nie kojarzę, którą mam od Ciebie
To znaczy wiem gdzie u mnie rośnie, ale która to na Twoich fotkach? 
Ja już zgłupiałam i nie kojarzę, którą mam od Ciebie

Jacku , codzi Ci o tą?

Siberko , Tobie wysyłałam tę

Niestety , reszta zdjęć pozostałych chryzantem wyszła nieostra , więc jutro poprawka.
Alu , fakt , już zaczyna nabierać kształtów mój ogród , choć jeszcze wiele mu brakuje.Może kiedyś się z tym uporam...
Aniu , wiesz , kilka przybyło , więc jak Ci któraś wpadnie w oko - pisz
Misiu , od wczesnej wiosny biorę się z kopyta za robienie sadzonek , bo i chętnych sporo.Każdy patyczek będę ukorzeniać, więc masz jeszcze trochę czasu na zakochanie się w nich...
Comciu - święte słowa! Marcinkom i chryzantemom mówię stanowczo TAK! Jest już 10 listopad , a chryzantemy kwitną w najlepsze! Bez nich było by już strasznie w ogrodach ( nie licząc przebarwiających się krzewów)
Ta na 2 zdjęciu też jest od Marka , i też miała nie przeżyć - a jednak! Czekam jeszcze na kwitnięcie kolejnej od Marka - zielonej wielkokwiatowej.Mam nadzieję ,że zdąży..
Grażynko , u mnie ślimaków jak psów , ale na szczęście trzymają się z dala od chryzantem... Szykować sadzonki?
Jacku - zapisane
Siberko - przy zdjęciach napisałam ,którą Ci wysłałam.
Oj , ale się nagadałam!
Pozdrawiam,Małgorzata
No raz na jakiś czas nie zaszkodzi!basow@ pisze:Oj , ale się nagadałam!![]()
Ale piękne te Twoje chryzantemy! U mnie Twoje raczej nie zakwitną...Ale zawsze jest nadzieja na przyszły rok!
Marto , jakoś lepiej mi się gada u kogoś , choć ostatnio znowu cichaczem raczej łażę.
W tym roku mogą mieć rzeczywiście kłopot z kwitnięciem , trochę w końcu przeszły...A jak im coś odbije , to wywal na kompost , a przyślę Ci te wczesne , które kupiłam w tym roku.
W tym roku mogą mieć rzeczywiście kłopot z kwitnięciem , trochę w końcu przeszły...A jak im coś odbije , to wywal na kompost , a przyślę Ci te wczesne , które kupiłam w tym roku.
Pozdrawiam,Małgorzata
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgodnie z obietnicą wpadłam zobaczyć Twoja kolekcję chryzantem. Przeleciałam wątek w obie strony - od końca i od początku. Na razie tylko przeleciałam
. Czytanie zostawię chyba sobie na długie zimowe wieczory. Kolekcję chryzantem masz niesamowitą. Wiele z nich chciałabym mieć u siebie ( chociaż u mnie klimat znacznie zimniejszy). Po tym co zobaczyłam jeszcze bardziej cieszę się na naszą wiosenną wymianę. Stanowczo brakuje mi odmian kwitnących w kolorze czerwieni i o dziwo (!) żółtych. Ta ruda podobna z kwiatu do gerbery jest cudowna! Chętnie przygarnę kawałeczek jej. Szczegóły omówimy chyba na pw.