Czosnek zimowy cz.1
Re: Czosnek zimowy
Posadziłam swój czosnek 4 października i niestety z ziemi wyszedł już szczypior... Wiem, że za wcześnie, bo z tego co czytałam to większość z Was albo dopiero sadzi albo posadziła po 15 października. I teraz mam pytanie co zrobić? Poprzysypywać to ziemią czy zostawić i nic się nie stanie? Pytam bo posadziłam 17 tys. ząbków 

Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
Dziwię się , że porwałaś się na towarową uprawę czosnku nie mając wystarczającej ku temu wiedzy. Przecież 17 tys. wysadek to trochę kosztuje.
Z jesiennym sadzeniem tak jest. Wsadzisz za wcześnie lub za płytko, lub zima się spóźni ,to wzejdzie. Jak będzie bezśnieżna zima- zmarznie. Wsadzisz za późno, albo za wcześnie przyjdzie zima, a czosnek nie zdąży się ukorzenić- też zmarznie. A temperatury na razie są takie, że zanim przyjdzie prawdziwa zima to czosnek już może być po kolana .
No cóż. Należy mieć nadzieję, że zima tuż, tuż. Obserwować mapy pogody i prognozy i tuż przed nadejściem mrozów czy śniegu- przelecieć czosnek obsypnikiem . I modlić się o lekka zimę.
Pozdrawiam
Z jesiennym sadzeniem tak jest. Wsadzisz za wcześnie lub za płytko, lub zima się spóźni ,to wzejdzie. Jak będzie bezśnieżna zima- zmarznie. Wsadzisz za późno, albo za wcześnie przyjdzie zima, a czosnek nie zdąży się ukorzenić- też zmarznie. A temperatury na razie są takie, że zanim przyjdzie prawdziwa zima to czosnek już może być po kolana .
No cóż. Należy mieć nadzieję, że zima tuż, tuż. Obserwować mapy pogody i prognozy i tuż przed nadejściem mrozów czy śniegu- przelecieć czosnek obsypnikiem . I modlić się o lekka zimę.
Pozdrawiam
Dzięki forumowicz Z tego co wyczytałam w tym wątku to wiem, że są ludzie, którzy sadzili czosnek już pod koniec sierpnia, więc chciałam to jakoś wypośrodkować. No nic, mój błąd. Wiem, że podobne sytuacje już się przydarzały więc chciałam się tylko dowiedzieć, czy da się coś z tym zrobić.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie pamiętam dokładnie jak przyszła zima w tamtym roku, ale ja posadziłem też początkiem października, wyrusł szczypior jeszcze w listopadzie i wszystko grało na przyszły rok. Jeśli będzie podobnie nie ma co się martwic.
-
- 50p
- Od: 8 lut 2009, o 23:45
Czosnek to jest mocny gość-nic mu nie będzie,bo mi co roku wypuszcza szczypior przed zimą.Przyjdą śniegi to mu nawet mróz nie zaszkodzi.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a czy czosnek zakupiony przed świętem zmarłych to taki do wsadzenia na jesień -bo panie powiedziały że owszem..ale ja już się poznałam na ich fachowości
I do kiedy można sadzić taki czosnek?? czy jak wsadzę za tydzień np to nie będzie za późno?

I do kiedy można sadzić taki czosnek?? czy jak wsadzę za tydzień np to nie będzie za późno?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Spokojnie możesz go posadzić ,tylko ,żeby śniegu nie było

Asia
Tak się spieszyliśmy, sadziliśmy w połowie października, a tu na termometrze wciąż +15C 

-
- Kontakt:

Asia
Ja staram się posypać dolomitem i choć trochę go wymieszać z glebą ale gdyby mi się zapomniało, to sypałbym pomiędzy posadzone rośliny. Jeżeli wymaga tego pH gleby, to dolomit możesz sypnąć pomiędzy posadzone rośliny ponieważ nie jest "agresywny". Z wapnem tak nie radzę robić.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
I ziemia zmarznięta tak jak ostatnio. Ja 2 lata wstecz sadziłem 4 grudnia. I w roku następnym miałem dorodne główki. Taki to ten czosnek jest. W tym roku zamierzam sadzić około 19 listopada.Pelasia pisze:Ania ,ja któregoś roku sadziłam czosnek pod koniec listopada. Urósł... nie było żadnych problemów.
Spokojnie możesz go posadzić ,tylko ,żeby śniegu nie było![]()
Asia
Pamiętajcie o ogrodach...
-
- 50p
- Od: 8 lut 2009, o 23:45
A ja sypię popiół drzewny-także zawiera wapń i przy okazji masę innych minerałów
Czyli wapna nie zaleca się sypać gdy czosnek jest już w ziemi? Pytam, bo miejscami pojawiła mi się delikatna warstwa mchu.
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja jeszcze z takim pytaniem. Czosnek posadziłem (pierwszy raz w ogóle) jakoś 25.10, sąsiadka podpowiedziała, że nie należy go podlewać po posadzeniu, jednak od tamtego czasu nie było deszczu. I tu pytanie: czy go podlać? Czy jak nie podleję to nic się nie stanie?
-
- Kontakt:
Ja posypałam dolomitem. Myslę, że nic mu nie będzie.piotrq pisze:Czyli wapna nie zaleca się sypać gdy czosnek jest już w ziemi? Pytam, bo miejscami pojawiła mi się delikatna warstwa mchu.
A jeżeli chodzi o podlewanie ,dzisiaj wybierałam deszczówkę z beczki, podlalam czosnek,cebulę zimujacą i sałatę zimującą. Po tych ostatnich ,starałam się nie polewć po listkach
Asia