Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

MENA515 pisze:tak sobie myślę, że powinnam je policzyć...Ale to taka żmudna robota.. :wink: Niestety inaczej się nie da :wink: .
No to wyobraź sobie co muszą robić świstaki :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze by było żeby ofiarodawcy przekazując nasiona policzyli je ....w pewnym stopniu świstaki miały by już wstępną orientację ile mniej więcej jest nasion + - parę ziaren więcej w razie pomyłki .... ja mam już wyliczone i czekają na wysyłkę..
Pozdrawiam... Alina .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit a może przekazywać na akcje nasiona już zapakowane w woreczki strunowe po kilka szt np. 5-10?
Jak będzie ich więcej to odbiorca dostanie np. 2 woreczki nasion bo jest na tyle.... ;:224
to taka sugestia
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Pelasiu, jak najbardziej. W ostatniej edycji było to nawet zaznaczone po akcji- że takie pakowanie stanowiłoby spore ułatwienie dla świstaków.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja od razu mówię, że mam ogrom nasion do oddania, ale pakowanie w woreczki strunowe odpada, nie mam na to czasu ;)
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

mam pytanie, czy nadal trzeba będzie wysyłać koperty zaadrsowane, czy tak jak pisał jankiel w zeszłym roku:
"Swoja drogą to jeśli Poczta ma problem z terminowym dostarczaniem przesyłek to jak to mówią, trzeba ten problem zaadresować. W kolejnej edycji akcji zaproponuję zmniejszenie o połowę ryzyka zwanego "pocztowym". Prościej i szybciej i taniej jest zrobienie przelewu (w większości platform bankowych internetowych za darmo) pokrywającego koszty przygotowania i wysłania przeze mnie listu z nasionami (3 zł)"
Kasencja

Post »

Ja mam już policzone, popakowane, podpisane :). Ale dostosuję się do wymagań dla ułatwienia pracy.

Ale za to mam stresik, czy nasiona ode mnie będą dobre :roll: , pierwszy raz zbierałam :wink: .
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

gieru96 nie wiadomo, czekaj cierpliwie. Zasady będą pewnie ogłoszone przed akcją przez głównego świstaka :)

Pomysł z wysyłaniem podzielonych na porcje nasion faktycznie już padł wiosną. Myślę, że nie będzie tu przymusu, kto może niech podzieli nasiona na porcje po kilka sztuk, a kto nie może wyśle całość. Ja też mam przygotowane mnóstwo nasion i raczej temu nie podołam, część postaram się podzielić :wink:
Ale to tylko propozycje, trzeba zaczekać na świstaków i ich zdanie.

Kasiu spokojnie, świeże nasiona z własnego zbioru zwykle świetnie kiełkują :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Jak już wcześniej pisałem podejmę się rozesłania nasion,pierwsza akcja była robiona przeze mnie kilka lat wcześniej.Jankiel coś długo milczy,może nie ma czasu :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Mam nasionka papryczki półostrej Cayenne, więc jakby się przydały, to też mogę dosłać do akcji. Trochę nasion pomidorów z zeszłorocznej akcji, choć nie udało mi się dużo zebrać, ale jakby była potrzeba, to też mogę dołożyć. Dynie moje wszytkie z wolnego zapylenia, więc nie proponuję, bo nie wiadomo co z nich będzie.

ps. co to jest Ispolin?
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

Miło, że o mnie pamiętacie, zgłaszam się i jestem gotowy do pomocy. Ponieważ to nasza wspólna akcja to trzeba opracować zasady i trochę usprawnić akcję.

Przede wszystkim zdecydujmy o terminie akcji. W ubiegłym roku były dwie, w grudniu i lutym. Wydaje mi się, że warto zrobić akcję w jednym terminie i chyba luty jest lepszy od grudnia, bo w grudniu wielu z nas nie myśli jeszcze o następnym sezonie.

Po decyzji o terminie zaczniemy zachęcać ludzi do dzielenia się nasionami i tworzyć listę tych nasion.

Największym problemem było dla mnie dzielenie nasion na porcje po kilka sztuk i pakowanie ich do torebek. Kompletowanie przesyłek to już była przyjemność. Wydaje mi się, że warto pakowanie nasion cofnąć do źródła. Powiedzmy, ze ktoś chce podzielić się nasionami. Pisze, że ma 3 odmiany pomidorów po 100 sztuk nasion. Jeśli ma torebki strunowe to pakuje nasiona powiedzmy po 5 sztuk i wysyła do naszego "centrum dystrybucji". Centrum dystrybucji powinno być jedno, żeby nie mnożyć kosztów przesyłki. Jeśli ofiarodawca nasion nie ma torebek i nie wie gdzie je kupić to wysyła prośbę do naszego koordynatora, a ten wysyła ustaloną ilość torebek.

Ten mój formularz zamówienia jest bardzo prosty, ale można go użyć i tym razem.

Ja jestem chętny do pomocy w akcji. Ponieważ kilka innych osób również deklarowało chęć pomocy to chyba możemy zaczynać?
Kasencja

Post »

ewikk77 pisze:ps. co to jest Ispolin?
To odmiana pomidora, zajrzyj do wątku o opisie pomidorów :) .

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Pakowanie mogę rozpocząć od zaraz adres na pw :wit
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ja spakuję nasiona w porcjach, na pewno ułatwi to pracę świstakom. Czekam tylko na adres do wysyłki :wit
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Termin by mi pasował po nowym roku, najchętniej styczeń ewentualnie początek lutego - wtedy już powinnam mieć próbki większości nasion z dyń, i będzie można wysłać wszystko hurtem:) Czy informacje o tym co będzie na akcji będą podawane stopniowo czy dopiero bezpośrednio przed jej terminem? Niektórzy myślą o kolejny sezonie jak tylko wysadzą pomidory w grunt..;) Najgorsze że ta lista ciągle się rozrasta;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”