magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Re: magdogród:-)

Post »

vertigo pisze: Wymagają tylko dużej ilości wody -również w czasie przedzimowym i gdyby w zimie było sbyt sucho,a mało śniegu.
Moniu :wit Czyli problem...Mogę nie zapewnić mu tej wilgoci. Poczekam w takim razie do wiosny.
A tak chciałam go już mieć u siebie! A w domu co -może się zasuszyć ,prawda? Hodował ktoś z Was bukszpana jako roślinę pokojową?? :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie Monia na pisała o suszy fizjologicznej - jeśli ziemia zamarznięta, a słońce operuje, to zimozielone oddają wodę, a nie mają jej jak pobrać. Parę razy zdarzyło mi sie widzeć tak "poszkodowane" bukszpany nawet bez przesadzania, stąd może moja ostrozność...szkoda, że podlewanie nie wchodzi w grę.

Patrząc na niego, wcale nie dziwię sie, że jesteś z nim tak związana ;:196
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
magdala

Post »

Oj, tak :D

Nawet mam już wstępnie wymyśloną rabatę z tym bukszpanem. Na razie na rysunku.
U podnóża dwa rodzaje funkii w różnych odcieniach (duuże liście) ,a obok wysokie rozchodniki typu Matrona i wielka hortensja Anabelle,
która swoimi białymi kulami będzie współgrała z bukszpanem :D W najniższych partiach dąbrówka i szałwia o fioletowych liściach.

Hmmm, czyli wyszedł mi taki zestaw późnoletni ,a nawet wczesnojesienny.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bukszpan do pokoju nie bardzo - prędzej do jakiejś szklarni lub piwnicy, ale skoro możesz czekać do wiosny, to lepiej zaczekać.
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Dokładnie szkoda by było stracić taki zielony murek i kulkę :( Jeśli tylko możesz wytrzymaj :!:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
magdala

Post »

;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 (więcej nie mogę ...)

Czy muszę jeszcze coś pisać ???????
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Magdusia, cudna kuleczka! Też bym zabrała do kuchni, a nawet na salony! :D
Tylko jak ona się będzie chować w cieple? :roll:

a sosnowe gałęzie oczywiście do kominka się nie nadają, niestety...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
magdala

Post »

Noooo ...i taka wielka ta kulka :D

Z kuchnią odpada, dla takiego weterana na pewno ciepło domowe byłoby zabójcze (tym bardziej ,że w tym roku naprawiliśmy
ogrzewanie i w domu mam potwornie gorąco :( Wolałam moją krioterapię :wink: )

Ale ,ale ...pojawiła się szansa,bo mój mąż na smutne moje stwierdzenie ,że przesadzonego bukszpana trzeba by mocno podlewać ,
odrzekł "a jaki problem ??" :heja Na taką reakcję po cichu liczyłam, bo wiem ,że jak go przesadzi ,to będzie jeździł i podlewał....
Jaka ze mnie sprytna baba ;:224
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Magdo, ja tez myślę że póki ziemia nie zmarznie to można w nią wtykać. Na razie jest pięknie. Dzisiaj ciepełko było bajkowe i szalałam tulipanowo. Tylko podlej go mocno ze 2 dni przed przesadzeniem. Mój bukszpan rośnie w donicy pod domem parę lat a właściwie bardziej tkwi niż rośnie :oops: Powinnam go przesadzić do ziemi ale jakoś nie mam gdzie, no i tak siedzi biedak.
Może dam go Tobie na podchowanie :wink: ? i wyprowadzenie na ludzi :) A z lawendy szybciej zrobić sadzonki :wit
magdala

Post »

Izo :D Mi jakoś słabo wychodziły sadzonki z lawendy ,a te wysiane obrodziły bardzo ładnie.
Bukszpana mogę wziąć na "wychowanie" ,a co !!
Na tyłach mam jeszcze jednego ,jest mniejszy ,ale dzielnie goni starszego brata :wink:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Magda, dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu takie zmiany! Działeczka w ROD odchodzi w przeszłość, idzie nowe! ;:63 Spychacz poszedł w ruch, tarasowe ogród się szykuje, no, no! Trzeba wszystkie te nierówności terenu obsadzić, żeby problemu z koszeniem nie było! :wink: Oj, jak ruszysz wiosną do roboty, to się będzie działo!
A o co chodzi z tym przesadzeniem bukszpanu i jeżdżeniem, by go podlewać? Rozumiem, ze chcesz się pozbyć męża z domu? :;230 Czemu? :wink:
magdala

Post »

Witaj Marto :D
Chodzi tu o zimę, suszę fizjologiczną , bukszpana , moje lenistwo i bohaterskiego męża :wink:
Jak się okazało - późna jesień nie jest bezpieczna dla świeżo przesadzonych zimozielonych roślin , ot co!
A mąż przyda się jeszcze do baaardzo wielu rzeczy :D :D Do podlewania również.

Będę miała idealne miejsce na Hostowisko :D Od tyłu domu jest bardzo dogodny cień i duuużo miejsca na cieniolubne...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziś spędziliśmy parę godzin na "nowym". Posadziłam kilka następnych roślin :

Rozchodnika Matronę,
Liliowca o ładnym fioletowo-buraczkowym kolorku,
cebule Czosnku olbrzymiego,
cebule Cebulicy,
białą Lilię,
Szafirki ze starej działki,
Serduszkę,
Szachownice cesarskie,
i chyba to wszystko :D

Obrazek

Ta "trawka" u samego dołu to szafirki ,które tak wystrzeliły podczas pobytu w domu. Tam ,gdzie widać białe nożyki -posadziłam donice z cebulami.
Na wiosnę może to wszystko ciekawie wyglądać ,jak jednocześnie wyjdzie spod ziemi :D Posadzone są chaotycznie, jedna blisko drugiej.
Będzie to rabata hiper-spontaniczna!

Obrazek

A ! Już wiem skąd przyjechała moja ziemia :D Otóż -pochodzi z działki budowlanej w bardzo uroczym miejscu. Działka jest położona
niedaleko małej rzeczułki .
Dzisiaj wyciągnęliśmy z niej (z ziemi ,a nie z rzeczułki :wink: ) całą dorodną "sadzonkę" jakiejś wierzby :roll: normalnie długie pędy
i korzenie -tylko sadzić!
magdala

Post »

Zapomniałam prawie o Żurawkach ,które mam za oknem :shock:
Wyglądają wciąż świetnie ,kolorowo ... Szybko trzeba je zawieźć na działkę.

Ziemia w nowym ogródku jest tak zupełnie inna od tej ze starej działeczki. Na tamtej kopanie dołków to było drążenie
takiej sztywnej "donicy" ze ściankami . Tutaj ziemia jest sypka ,lekka i wykopanie dołka to dziecinada.
Jednak są piachy.. :roll:
Ale miejscami jest też glina ,może nie aż tak zbita i ciężka ,ale jest.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

No widzisz! I kolejne roślinki przybędą! Jakie tam przemijanie, kiedy rodzi się nowe! :D
magdala

Post »

Najfajniejsze jest uczucie ,że to co tutaj posadzę -może rosnąć i kwitnąć przez wiele ,wiele lat ...
dotkną tego moje wnuki ,prawnuki ...itd :D
No widzisz Gosiu :wit -znowu przemijanie..... :;230

Nie lubię listopada.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”