Prawidłowe nazewnictwo roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prawidłowe nazewnictwo roślin

Post »

Pani Szlązkiewicz
Pierwszy post przeczytałem ze zrozumieniem, i dowiedziałem się kilu nowych rzeczy, o których wcześniej nie wiedziałem, nie jestem ogrodnikiem wiec sam sobie "niedouctwo" wybaczam.
Ciśnienie wyraźnie podskoczyło kiedy przeczytałem Pani 3 post, można to było napisać inaczej a nie na zasadzie spadaj to wątek tylko dla "elity" Może nie powinienem stawać w obronie innych, ale cóż taki już jestem może nadwrażliwy, a może nie dopadła mnie znieczulica.
Polskie nazewnictwo i nazewnictwo regionalne to dobytek naszej kultury, starajmy się to ocalić od zapomnienie.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majs, nigdzie nie napisałam, nawet w przenosi "spadaj bo to wątek dla elity". To mi zarzucono że wymagam od forumowiczów poprawnego nazewnictwa, a w pierwszym akapicie wyraźnie jest wyjaśnione w jakim celu się rozpisałam - dla chętnych. Proponuję zakończyć część z pretensjami i przejść do meritum, bo Majs ma dobry pomysł :!:

Wpisujcie swoje regionalne nazwy na rośliny, nie infantylne zdrobnienia, tylko nazwy które znacie "od zawsze". Może pamiętacie jak dziadek nazywał swoje zioła pod oknem? :lol:

Olibabko a ja własnie pierwszy raz usłyszałam o tułaczu:) ale sprawdziłam co to i faktycznie mówimy o tej samej roślinie:) czyli Houttuynia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moniko :oops: czy to źle,że mam to poczucie?
Nie wyobrażam sobie by fachowcom darowywać lapsusy czysto ogrodnicze :;230
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Cała ta dyskusja wynika z jednego wielkiego niezrozumienia. Wypowiem sie w tym temacie, ale muszę wyjść i wrócę pewnie koło 22, więc sie pewnie odezwę jutro.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

A czy mogłabym poprosić o mały wykład o tych podgatunkach :-) Konkretnie mam coś, co się nazywa, no właśnie - klon tatarski, klon Ginnala, klon tatarski odmiana Ginnala - jak z tym jest?

Co do nazw regionalnych - pierwsze, co mi się nasuwa, to "buldynos", czyli kalina Roseum. Pewnie to ludowe spolszczenie francuskiego "Boule de Neige" :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

KaRo pisze:Moniko :oops: czy to źle,że man to poczucie?
Nie wyobrażam sobie by fachowcom darowywać lapsusy czysto ogrodnicze :;230
No to musisz zacząć od Pani Szlązkiewicz :D

i na tym się zatrzymaj

Pani Szlązkiewicz na pewno masz poczucie humoru, nie gniewaj się i nie obraź - mi TO od początku skojarzyło się z Paną Frał z Włatcy Móch
x_o-a
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Pani Szlązkiewicz pisze:Olibabko a ja własnie pierwszy raz usłyszałam o tułaczu:) ale sprawdziłam co to i faktycznie mówimy o tej samej roślinie:) czyli Houttuynia
Znalazłam ;:132 , w "Rośliny okrywowe" Barbary W.Ellis, jest houtujnia :) . Oczywiście nazwa łacińska ta sama.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

100krotka pisze:A czy mogłabym poprosić o mały wykład o tych podgatunkach :-) Konkretnie mam coś, co się nazywa, no właśnie - klon tatarski, klon Ginnala, klon tatarski odmiana Ginnala - jak z tym jest?
Klon Ginnala Acer tataricum subsp. ginnala lub Acer ginnala to podgatunek (właśnie skrót subsp. w nazwie łac. o tym świadczy), klonu tatarskiego Acer tataricum.
Klon tatarski Acer tataricum jest większy, dorasta do 12 m z grubym pniem do 50 cm, a jesienią liście wybarwiają się na żółto. Natomiast klon ginnala Acer ginnala dorasta do 10 m i liście jesienią są czerwone.
Nie ma prawidłowo takiej nazwy jak "klon tatarski odmiana ginnala", bo klon ginnala to podgatunek, a nie odmiana. Odmiana może być botaniczna lub z hodowli. Odmiana botaniczna w nazwie łac. powinna być oznaczona skrótem var. i pisana kursywą, np: Phigelius aequalis 'Yellow Trumpet' oraz Juniperus sabina var.tamaris-cifolia. Natomiast odmiana hodowlana powinna być zaznaczona w nazwie łac. skrótem cv. od słowa cultivare lub pojedynczym apostrofem '...' np: dla Ageratum houstonianum - odmiany żeniszka meksykańskiego będzie to zapis: Ageratum houstonianum cv. Niebieska Gwiazdka lub 'Niebieska Gwiazdka'
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dziękuję za sprowadzenie dyskusji na właściwe tory. Nigdy wcześniej nie miałam okazji uczyć się poprawnego, a fachowego nazewnictwa. Jestem zwykłym człowiekiem, który chciałby się dowiedzieć czegoś więcej niż "ładne kwiatki" (a tak kupuję lub dostaję :D ) w interesującym go temacie. Wątek dla chętnych-akurat dla mnie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

100krotka - Pan Paweł wyłożył już wszystko jak na dłoni. Ja jako ciekawostkę mogę dodać że ta pospolita "kosodrzewina" która jest w każdym sklepie pod różnymi nazwami, w zapisie łacińskim powinna wyglądać: Pinus mugo subsp. mugo Ta sama zasada co twój klon tatarski i Ginnala.
Takich przykładów jeszcze by się uzbierało.

Olibabko - houtujnia czyli takie spolszczenie łaciny. Ja się uczyłam o hutujni:) czyli jeszcze większe spolszczenie ;)

Moniko - uśmiałam się:) Pani Frał niezła laska :;230 :;230 :;230 więc nie mam co narzekać ;)

ewamaj66 - i o to właśnie chodziło ;:138

A wracając do nazw starych moja prababcia na pospolity chwast - przymiotno kanadyjskie (Erigeron canadensis) mówiła "wietrzycha" lub jakoś podobnie.
x_o-a
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

A moja babcia plewiła ognichę :) . Nie wiem, co to za roślina, kwitła na żółto.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moja babcia mówiła "modre oczka", teraz wiem, że to przetacznik. Chwast pewnie, ale nie wiem, jak się nazywa :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki, teraz wiem że kupiłam kosodrzewinę :P
Z drugiej strony... kupując`Pinus mugo niechcący nauczyłam się nazwy łacińskiej ;:224
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U siebie na wsi też słyszłam 'ognicha' .. ale nie mogłam dojść o co im chodzi z tą ognichą.. szukałam czegoś czerwonego albo parzącego:)
A jak sąsiadka zobaczyła różanecznika to powiedziała "Ale piękny ten dendron ". Czyli coś gdzieś się jej obiło z łacińskiej nazwy ale został tylko drugi człon :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

To samo co i świerzop :lol:
Gorczyca polna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”