magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: magdogród:-)

Post »

gratuluję męża z taką niespożytą energią :wit Ja u siiebie miałam odwrotny problem z ziemią. U mnie jest glina i trochę czasu upłynęło zanim ją jako tako rozluźniłam. Jak sadziliśmy drzewka owocowe to użyźnialiśmy ziemię tylko w dołkach. Nawet teraz jak sadzę bardziej delikatne rośliny to podsypuję im pod nóżki torf zmieszany z ziemią z dołka albo kompost. Taka wymiana ziemi na całości ogrodu była dla nas nie możliwa do wykonania. Chcieliśmy wymienić pod trawnik ale wyszło tylko na kawałku i całe szczęście. U nas jest często sucho i jak gdzie indziej trawa już żółta to u nas jeszcze zielona bez podlewania. Na oprysk na chwasty w traawie polecam fernando[dla rolników] dużo tańszy od mniszka.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, :wink: o tym paleniu , odpowiedziałam Ci dopiero dzisiaj u siebie, bo wczoraj padła mi neostrada.
Masz już sąsiadów i mogą się sprzeciwiać paleniu gałęzi na działce. Ale może nim się dobrze wkurzą, to zdążycie spalić. :lol:
:wit
magdala

Post »

"Fernando ",powiadasz....? Tak jak byczek ?

Izo :D To właściwie nie wymiana ziemi ,a takie łatanie dziur.. :? Tu i ówdzie trzeba teren podnieść ,wypoziomować,
a skoro tak ,to lepiej rzucić coś żyźniejszego..
Jednak pod spodem pozostaje cała stara gleba z bogactwem łubinów ,perzu ,chwastów i wszelakiego "dobra" :wink:

Ciekawe co wiosną wyrośnie najładniej ?

-- Śr 26 paź 2011 09:12 --
Ignis05 pisze:Madziu, :wink: o tym paleniu , odpowiedziałam Ci dopiero dzisiaj u siebie, bo wczoraj padła mi neostrada.
Masz już sąsiadów i mogą się sprzeciwiać paleniu gałęzi na działce. Ale może nim się dobrze wkurzą, to zdążycie spalić. :lol:
:wit
Krysiu :D Dziękuję -czytałam właśnie u Ciebie. Tak sobie myślę ,że może ich po prostu zapytam? Gdyby wybrać taki dzień ,jak rano są ludzie w pracy -może nam się "upiecze" :wink:
A mandaty duże są???

Na samym początku spaliliśmy tam sporo gałęzi -z tych pierwszych wyciętych drzew. Dym był jak diabli.

-- Śr 26 paź 2011 09:40 --

"W związku z powyższym informuję, że nie istnieją jednoznaczne regulacje zabraniające spalania odpadów organicznych. Należy jednak zauważyć, że nawet brak takiego zapisu nie jest podstawą do samodzielnego pozbywania się odpadów poprzez ich spalenie, gdyż sprzeciwiają się temu inne przepisy np. kodeks wykroczeń".

No to zadzwoniłam do naszej gminy -jest tam bardzo miła Pani ,która nieraz już udzielała mi fachowych rad :D
I Pani powiedziała, że w zasadzie można ,ale z przepisów,które mi przesłano -tak jednoznacznie to nie wynika. :(

Ja to rozumiem tak,że owszem -sąsiad nie będzie mógł mnie zgłosić na podstawie tej ustawy ,ale znajdzie spokojnie inne przepisy (kodeks wykroczeń) i ukarzą mnie za np. zasmrodzenie okolicy...
O madonno ! Tyle tych gałęzi mamy...!

Czy ktoś nie potrzebuje drewna na opał ? ;:224
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Wiesz Magdo, ja miałam za sobą próbę palenia zeschłych gałęzi i kartonów w pobliżu działki (na nieużytku). Uczynni wezwali policję. Nie dostaliśmy żadnego mandatu, ale podobno na terenie naszej gminy nie wolno i już (może w innej są inne przepisy, nie wiem, gdzie dokładnie budujesz?). Ktoś się poskarży, a policja musi interweniować, jak mi się zwierzali...
Ale podrzucam pomysł do wykorzystania. Suche gałęzie z cięcia drzew powiązałam sobie w pęczki i była świetna rozpałka do kominka w zeszłym sezonie!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

magdala pisze:....Chociaż mojemu mężowi chyba bardzo się podobało ,bo ćwiczył swój nowy nabytek -kosę spalinową.
Skosił mi wszystko ,włącznie z Hortensją ogrodową i takie tam.... :wink:
Chce sobie jeszcze kupić piłę...
W kontekście tego postu - perspektywa nabycia w/w piły jest troch e przerażająca!
Magdo - dzięki za wizytę u mnie.
Maczek -tradycyjnie wypuścił jesienią piękne zieloniutkie liście, ale teraz już wiem, że ten typ tak ma :;230
magdala

Post »

Sure pisze:powiązałam sobie w pęczki i była świetna rozpałka do kominka w zeszłym sezonie!
Agatko :D I to też jest dobry pomysł . Tylko ,że chyba nie mogę tak zrobić z sosnowymi ,tak? Chodzi o żywicę?

Mamy jednak sporo grubych pni i tu perspektywa ,o której pisze Marysia :wit pewnie stanie się rzeczywistością :shock:
Mąż szykuje się też do zabicia okien deskami ( w tym roku nie będzie jeszcze prawdziwych okien) i mówi ,że bez piły się zamęczy....

Myślisz Marysiu ,że może to się skończyć ścięciem okolicznych sosen i brzóz??? :wink: Może jednak się pohamuje :lol:

Maczek -rzeczywiście -przed zimą zielenieje :D
Mój mak trochę zdziczał- porozrastał się szeroko ,ale takimi małymi sadzonkami i nie kwitł dobrze.
Ciekawe jak będzie zachowywał się Twój?
Biały nigdy nie zakwitł i nawet nie urósł... :roll:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Oj... przed świętami to mąż się powinien przygotowywać do zabicia... karpia... nie okien :lol:
Ale to nie piłą :wink:
Jestem... jestem... zazdroszczę... wiec się zapobiegawczo nie odzywam :oops:
Właśnie wczoraj przeczytałam, że nie istnieje coś takiego, jak tani dom (jakbym wcześniej tego nie wiedziała)... więc dalej będę zazdrościć :roll:
magdala

Post »

Odzywaj się ,odzywaj :wit :wit
Karpia nie będzie , bo jakoś tak lubimy inne rybki :D
Z dzieciństwa pamiętam te biedaki zażywające ostatnich kąpieli w wannie...Smutny widok :(

Na pewno nie ma tanich domów,ale ostatnio jechałam przez nasze miasto i mijałam tzw. "falowce"-
są to słynne za Gierka dłuuuuugaśne bloki, gdzie mieszkają setki ludzi.
I tak sobie pomyślałam ,że tam wysoko ,takie 3-4 okienka to jest
mieszkanie ,które warte jest mniej więcej tyle ,ile nasz dom w obecnym stanie... Wydaje mi się ,że problemem jest działka,
jeśli tańsza ,to wiadomo ,że daleko za miastem...
Na taką w mieście to stać już tylko ludzi naprawdę majętnych..

A z kolei -co do utrzymania domu -myślę ,że w naszym przypadku będzie na plus.
A to dlatego ,że moje obecne mieszkanie (takie od dzieciństwa :) ) to stary ceglany ,nieotynkowany i niedocieplony blok.
Ze starymi instalacjami itp. Rachunki mamy gigantyczne! A komfort mieszkania słaby..
Metrażem jest mniejsze od nowego domu tylko o 10 metrów.

Wczoraj odwiedził mnie kuzyn ,który opowiedział ,że uliczkę dalej wymieniano rury wodne i to całą instalację-również tę podziemną.
Okazało się ,ze były tam jeszcze ołowiane rury :shock:
U nas ,kurcze ,jeszcze niczego takiego nie wymieniali. Chyba zacznę pić wodę tylko z butelek..

No i cała strona juz poleciała bez żadnych zdjęć ... :? Czy to czas na wyciąganie z archiwum???? I wspominanie???

A na kalendarzyk zagłosowałam :D Bardzo ładne zdjęcia!
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Oj, Magduś... ja też przejeżdzając obok bloków, wpadam w przerażenie :wink:
Wprawdzie nas nie ma odpowiedników "falowców", oprócz katowickiej Superjednostki może :wink: ale zwykłe, trzyklatkowe dziesięciopiętrowce, robią przytłaczające wrażenie :roll:
Kojarzą mi się z pudełkami na różne różności, które w szkole podstawowej robiło się z połączonych pudełek od zapałek...
Jednocześnie zdaję sobie sprawę, dla jak wielu rodzin nawet takie "skoszarownie" jest marzeniem... poza zasięgiem...
Dlatego cenię sobie to, co mam, oczywiście... i tylko tego bezpośredniego wyjścia w kapciach i szlafroku, z kubkiem w ręku mi brak...
Bo sąsiad zawsze jakiś będzie :wink:
magdala

Post »

Przerażenie przerażeniem - to też ,ale ja bardziej myślałam o porównaniu wartości - wychodzi na to ,że
mieszkania są piekielnie drogie . W rzeczonym "falowcu" niedawno znajoma kupiła małe mieszkanie -metr za 4500zł...
I to była okazja! No ,zresztą wszyscy wiemy jakie są ceny,zwłaszcza w dzielnicach uznawanych za "lepsze" :D

Idealna "bajkowa " sytuacja to taka ,że mamy w rodzinie ,po babci ,dziadku jakąś fajną działkę na spokojnej ulicy ,sprzedajemy
mieszkanie (nawet kawalerkę),które kiedyś udało nam się kupić za niewielkie pieniądze i za to budujemy mały domek :D
Ładna bajka ,prawda???
I bajką bynajmniej nie jest fakt ,że za cenę mieszkania zbudować można mały dom.
Nie jest tajemnicą ,że deweloper sprzedający nowe mieszkania w cenie ok. 6 tys. za metr ,zbudował je za 2,5 tys...

Blokadą jest tu właśnie cena działek... :?
---------------------------------------------------------------
Ja w sumie jestem zła na siebie ,że te 10-15 lat temu moje podejście do mieszkania w blokach było takie na "nie".
Od zawsze mieszkałam w "starym budownictwie" -mała klatka schodowa, kilku sąsiadów ,swojsko -wiejsko :wink:

W tamtych latach -w takim choćby falowcu można było kupić naprawdę okazyjnie mieszkanie ( a pomoc teściów była realna :? ),
no ale ja nie i nie, bo sobie "nie wyobrażam ", bo "nie lubię" i takie tam fochy...
Te dzielnice się pozmieniały i można było potem lepiej sprzedać ,zamienić na większe itp..

I takim sposobem tkwię tyle lat "u rodziców" (teraz niestety jedynie u taty) i z niecierpliwością czekam na swoje "5 minut" :lol:
Obym jeszcze długie lata miała siłę i zdrowie :wink:

Do łopaty i grabi, oczywiście ;:224
----------------------------------------------------------------------------------------
Tak się "budowlano" zrobiło ,że wkleję jakieś zapomniane zdjęcie :

Obrazek Obrazek

No i odwróciła mi się lawenda.... Nie mogę jej poprawić ,to dla równowagi dodałam jej wczesnopaździernikową hortensję :D
To jest Lawenda z tych wysiewanych przeze mnie - rosną bajecznie ! Gęste, puszyste, zielone.
Dochodzę do wniosku ,że lawendę mogę traktować jako roślinę kilkuletnią :wink:

Stare lawendy są mocno ogołocone od dołu ,niektóre poprzemarzane ,rzadkie i wątłe. Czasem już i przycinanie im nie pomaga.
Warto więc co roku (albo co dwa) wysiać sobie nową partię roślin -siane wczesną wiosną w domu i sadzone do gruntu latem-
na następną wiosnę są wielkimi gęstymi krzaczkami :)
magdala

Post »

Poratujcie :wit :wit

Nie wiem czy teraz jeszcze powinnam przesadzać rośliny ze starej działki na nową?
Chciałam w tym roku zabrać przede wszystkim bukszpana -tę wielką kulę. Nawet go okopałam wokół bryły korzeniowej .
Ale jak przyjdą mrozy?? Mogą mu zaszkodzić?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Oj, nie wiem, czy ktoś zechce brać Twój bukszpan na swoje sumienie ;-) ...w sumie, to ja jesazcze przesadzam, ale z zimozielonymi chyba bym sięwstrzymała, no bo jeśli przyjdzie mróz, to grozi mu susza fizjologiczna, tym bardziej, że to rozrośnięty i piękny okaz...
Być może gdybyś go regularnie podlewała - zakłądając, że mrozów nie będzie,albo będą odpuszczać...ale na dwoje babka wróżyła...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Bukszpany w bardzo mrozne zimy mogą przemarzać:( ale czy w tym roku będzie mrozna zima to ciężko powiedzieć. Może przygotuj go do zimy i ewentualnie zacznij przesadzanie gdy przyjdzie wiosna:)
Powodzenia
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
magdala

Post »

Hmmm....

No nie chciałabym zobaczyć mojego bukszpana z pożółkniętymi listkami. O,nie!

Stokrotko :wit A przybliż mi to pojęcie "suszy fizjologicznej"...
z podlewaniem to zupełnie nierealne -za daleko.

Leroy Merlin :wit Witaj. Czy masz coś wspólnego z "tym" Leroy Merlin? :D
Dziękuję za rady.
--------------------------------------------------------------------------------------
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magdo, bukszpany bez problemu mozesz przesadzać - one mają zwarty system korzeniowy, nie korzenią się głęboko, więc bez problemu przyjmą się w nowym miejscu. Wymagają tylko dużej ilości wody -również w czasie przedzimowym i gdyby w zimie było sbyt sucho,a mało śniegu. Wszystkie zimozielone potrzebują dużo wody, aby przetrwać zimę. To susza sprawia, ze mają kłopot z przetrwaniem zimy, a nie mróz. Bukszpan ma wrażliwy na mróz jedynie system korzeniowy i dlatego nie daje rady przetrwać np.w donicach przed domem. Nawet ocieplona donica może okazać za zimna dla korzeni. Jednak dla bukszpanu w gruncie wystarczy zapewnienie wilgoci w podłożu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”