Bardzo proszę o pomoc!

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Achilia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2011, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Bardzo proszę o pomoc!

Post »

Witam serdecznie!
Często zaglądam na tą stronę, ale dzisiaj jestem zmuszona poprosić o pomoc, gdyż nie wiem jak sobie poradzić z pewnymi szkodnikami, które żerują na moich dotychczas pięknie rosnących kwiatach.
Najpierw zaczęło się od Benjamina choć wtedy jeszcze nie wiedziałam, że przyczyną zmiany koloru z zielonego na szary są maleńkie ok.1mm jakby muszki o ciemnym kolorze z białymi paseczkami(w poprzek) na skrzydłach, w okół których są białe robaczki. Fikus już prawie nie ma liści, a te które zostały są jakby ponadgryzane i całe szare. Dopiero dzisiaj oglądając moje anturium, które w błyskawicznym tempie zaczęło marnieć zauważyłam, że te robaczki się delikatnie poruszają. Siedzą w szczególności na górnej powierzchni liści, ale parę jest też pod spodem i na łodygach.
Wpadłam w panikę i zaczęłam oglądać też inne kwiaty i okazało się, że na listkach cissusa także jest parę tych muszek. Mam jeszcze 3 inne pnącza w pokoju oraz sporo kaktusów i boję się, że przeniosą się i na te roślinki.
Wcześniej nie miałam problemów z jakimikolwiek szkodnikami. Bardzo proszę o jakieś porady.

Zdjęcia anturium z góry i od spodu
http://img11.imageshack.us/img11/9386/zdjcie0016zj.jpg
http://img835.imageshack.us/img835/600/zdjcie0017a.jpg
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bardzo proszę o pomoc!

Post »

Czyżby wciornastki?
Wpisz sobie w wyszukiwarkę i zobacz, czy tak wyglądają Twoi "goście".
Aby je zwalczyć trzeba zastosować i oprysk i podlanie odpowiednim preparatem chemicznym. Osobiście polecam Bi58. Działa systemicznie. Tylko nie stosować w domu, nie pachnie zbyt pięknie.
Achilia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 paź 2011, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bardzo proszę o pomoc!

Post »

Tak, wygląda na to, że to wciornastki.
Dziękuję Ci za pomoc:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”