Moje storczyki - galeria zuzulec
W ostatnich dniach zauważyłam w doniczkach wzrost nowych przyrostów .. cieszy mnie to. Zwłaszcza obficie nowe pędy puszcza Ludisia - kompletna nowość dla mnie .. tym bardziej jestem zadowolona z tego, co widzę ;) Zamieszczę fotkę, którą niestety muszę zrobić przy dziennym świetle - nie lubię odblasku lampy z aparatu ;)
Chciałam sie pochwalić tymi storczykami, które trafiły do mnie w ostatnim czasie. Są po kwitnieniu i licze na to, że uda mi sie doprowadzić je do kwitnienia.
Dendrobium Nobile:

Oraz fotka tego, co przedstawia etykietka ;)

Oraz Miltonia:

Humor mi dziś dopisuje - w tle leci sobie John Lee Hooker - ze swoim "Boom Boom Boom" więc w takim nastroju pokaże jeszcze co u mnie zakwitło. Troszkę nędznie, ale już od dłuższego czasu utrzymuje się ten kwiatek a jest tak urokliwy, że go pokażę. Wydostał się z uśpionego oczka i tak sprawia, że się uśmiecham gdy go widzę.
A dziś w kwiaciarni, gdzie nie sprzedaje się byle czego zobaczyłam zjawiskowego Falenopsisa. olbrzymie kwiaty, trzy porozgałęziane długie pędy, duża doniczka, długie liście, masa pączków (na pewno ponad 20 sztuk), wiele rozkwitniętych kwiatów, białych, z cieniowanym na fiolet środkiem i ciemniejszą warżką .. istne cudo ... cena też bombowa - zabiła mnie na miejscu - 110 zł .. ale powiem Wam, że w porównaniu z tymi marketowymi - to ten był jak Mercedes wśród samochodów ;)
Chciałam sie pochwalić tymi storczykami, które trafiły do mnie w ostatnim czasie. Są po kwitnieniu i licze na to, że uda mi sie doprowadzić je do kwitnienia.
Dendrobium Nobile:

Oraz fotka tego, co przedstawia etykietka ;)

Oraz Miltonia:

Humor mi dziś dopisuje - w tle leci sobie John Lee Hooker - ze swoim "Boom Boom Boom" więc w takim nastroju pokaże jeszcze co u mnie zakwitło. Troszkę nędznie, ale już od dłuższego czasu utrzymuje się ten kwiatek a jest tak urokliwy, że go pokażę. Wydostał się z uśpionego oczka i tak sprawia, że się uśmiecham gdy go widzę.

A dziś w kwiaciarni, gdzie nie sprzedaje się byle czego zobaczyłam zjawiskowego Falenopsisa. olbrzymie kwiaty, trzy porozgałęziane długie pędy, duża doniczka, długie liście, masa pączków (na pewno ponad 20 sztuk), wiele rozkwitniętych kwiatów, białych, z cieniowanym na fiolet środkiem i ciemniejszą warżką .. istne cudo ... cena też bombowa - zabiła mnie na miejscu - 110 zł .. ale powiem Wam, że w porównaniu z tymi marketowymi - to ten był jak Mercedes wśród samochodów ;)
Mercedesy to wielkie, dostojne kolubryny, którymi turlają się ludzikowie w kapeluszach ;:143 ;:117 ....
A te marketowe samochodziki to małe, sportowe wozy, które potrafią dać czadu jak przyjdzie na to czas
.
A ile ich się zmieści na małym, parapetowym parkingu...

A te marketowe samochodziki to małe, sportowe wozy, które potrafią dać czadu jak przyjdzie na to czas

A ile ich się zmieści na małym, parapetowym parkingu...

Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczny indywidualistaTroszkę nędznie, ale już od dłuższego czasu utrzymuje się ten kwiatek a jest tak urokliwy, że go pokażę. Wydostał się z uśpionego oczka i tak sprawia, że się uśmiecham gdy go widzę.

O na pewno zakwitną Już one wiedziały do kogo trafić :PChciałam się pochwalić tymi storczykami, które trafiły do mnie w ostatnim czasie. Są po kwitnieniu i licze na to, że uda mi się doprowadzić je do kwitnienia.
Witaj Narine,
dziękuję za miłe słowa. Oczywiście, będę robiła wszystko, aby zakwitły i abym mogła pokazać je szerszej publiczności ;)
Myszek również dziękuję za odwiedziny .. ja na chwilę obecną nie zmienię nastawienia do storczyków marketowych, a zwłaszcza do pochodzących z jednego marketu. Zawiodłam się straszliwie, bo pomimo obejrzenia korzeni, liści itp itd .. po 3 tygodniach od zakupu nastąpiła stanowcza zmiana na gorsze. Kwiatki zaczęły opadać, korzenie z pięknego zielonego koloru stały sie brązowe, wyjęłam wszystko z doniczki i to co zobaczyłam przeraziło mnie. Z zewnątrz doskonale wyglądająca kora wewnątrz była totalnie przegnita. Dopiero jak się ją dotknęło to rozsypywała się na wióry - tak była przegnita. Na szczęście żadnego robactwa nie było, ale fakt ten przemówił do mnie ostro - nigdy więcej z tego miejsca storczyki nie trafią do mojego domu. Fakt, w zeszłym roku kupiłam kilka Falenopsisów w Netto i do dziś jestem zadowolona, gdyż rosną sobie spokojnie, ale na chwilę obecną wolę jednak Mercedesy - na te sportowe autka nie mam juz miejsca, gdyż parapety zajmuje 30 storczyków, w chwili obecnej również Hipki, oraz inne kwiaty, którym też poświęcem odrobinkę mojego czasu ;)
dziękuję za miłe słowa. Oczywiście, będę robiła wszystko, aby zakwitły i abym mogła pokazać je szerszej publiczności ;)
Myszek również dziękuję za odwiedziny .. ja na chwilę obecną nie zmienię nastawienia do storczyków marketowych, a zwłaszcza do pochodzących z jednego marketu. Zawiodłam się straszliwie, bo pomimo obejrzenia korzeni, liści itp itd .. po 3 tygodniach od zakupu nastąpiła stanowcza zmiana na gorsze. Kwiatki zaczęły opadać, korzenie z pięknego zielonego koloru stały sie brązowe, wyjęłam wszystko z doniczki i to co zobaczyłam przeraziło mnie. Z zewnątrz doskonale wyglądająca kora wewnątrz była totalnie przegnita. Dopiero jak się ją dotknęło to rozsypywała się na wióry - tak była przegnita. Na szczęście żadnego robactwa nie było, ale fakt ten przemówił do mnie ostro - nigdy więcej z tego miejsca storczyki nie trafią do mojego domu. Fakt, w zeszłym roku kupiłam kilka Falenopsisów w Netto i do dziś jestem zadowolona, gdyż rosną sobie spokojnie, ale na chwilę obecną wolę jednak Mercedesy - na te sportowe autka nie mam juz miejsca, gdyż parapety zajmuje 30 storczyków, w chwili obecnej również Hipki, oraz inne kwiaty, którym też poświęcem odrobinkę mojego czasu ;)
Ale za to jakie te Mercedesy są dostojne ;)myszek pisze:Mercedesy to wielkie, dostojne kolubryny, którymi turlają się ludzikowie w kapeluszach ;:143 ;:117 ....![]()
A te marketowe samochodziki to małe, sportowe wozy, które potrafią dać czadu jak przyjdzie na to czas.
A ile ich się zmieści na małym, parapetowym parkingu...![]()
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdziwe cuda zobaczyłam w Twoim wątku Lucynko
, aż dech zapiera, ja postanowiłam do jesieni nie powiększać kolekcji tym bardziej, że teraz więcej czasu będę musiała poświęcić ogrodowi, a potem przed jesienia trzeba by pomyśleć żeby zimą w domu było kolorowo
. Jednak ogród to moja większa pasja od storczyków, przynajmniej na razie 
Pozdrawiam serdecznie
Anu-La

Pozdrawiam serdecznie
Anu-La
Zuzulec zgadzam się że mercedesy są dostojne, bo mam takie dwa "mercedesowe" storczyki
Trzymam kciuki za nowe przyrosty, by potem pięknie Ci zakwitły, co będziemy mieli co podziwiać
Mam podobnego "jedynaka" i też z uśpionego oczka
a to uśmiechanie się do kwiatów to chyba typowy objaw storczykowej choroby
zresztą ja to się uśmiecham do wszystkich roślin i tych domowych i ogrodowych 

Trzymam kciuki za nowe przyrosty, by potem pięknie Ci zakwitły, co będziemy mieli co podziwiać

Mam podobnego "jedynaka" i też z uśpionego oczka

Anu-La, Soniu, dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowa ;) Z racji tego, że dziś jest nasz dzień, wszystkich pań, wraz ze znajomymi wychodzimy wieczorem na kolację .. więc nie posiedzę tutaj zbyt długo, gdyż muszę iść "upudrować nosek " ;) jednak wkleję fotkę - tak na zachętę do tego, aby zajrzeć tu w niedługim czasie i obejrzec kilka kolejnych które wkrótce wkleję.
A dla wszystkich kobitek - COŚ ODE MNIE ;)
I jeszcze wspomniana fotka ;)

Miłego popołudnia ;)
A dla wszystkich kobitek - COŚ ODE MNIE ;)
I jeszcze wspomniana fotka ;)

Miłego popołudnia ;)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczykowa, nie to że dziwnego, ale ci którzy tyle nie mają (np ja
) marzą skrycie o tak pięknej i dużej kolekcji