Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Czosnek zimowy

Post »

Moglibyście pomóc mi w identyfikacji 3 rodzajów czosnku, który sadziłem w tamtym roku?
Ząbki ze zdjęc powsadzałem wczoraj do ziemi i bardzo mnie ciekawi jakie rodzaje posiadam.
Ten pierwszy pierwotnie był wielkości niemal pięści i kolor miał biały. Po sadzeniu i zbiorze tegorocznym okazało się że po wysuszeniu zmienił kolor na fioletowawy (swoją drogą ciekawe czemu). Drugi jest taki jak przed sadzeniem i trzeci ten brązowawy też.
Są to wg zapewnien w sklepie wszystkie czosnki polskie.

1. Obrazek
2. Obrazek
3. Obrazek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak głęboko dajecie czosnek ten z cebulek powietrznych "nasion"?
Przy okazji: ja się zgadzam z Frantem, też nie kopię gdzie się da, a za parę lat zamierzam w ogóle nie ryc w ziemii. Najpierw sobie może poczytajcie jakieś naukowe opracowania na temat uprawy bezorkowej, co z czym i do czego pasuje, oraz na jakiej glebie. Bo rzucić hasło "uprawiający inaczej" mając o temacie pojęcie rodzaju "chłopka-roztropka" jest dość łatwo;) Pod dyniowate w ogóle nic nie kopię, wrzucam na trawę nawóz, na to słomę, włókninę albo nic - zależy na co akurat mam energię, i na plony jakoś nie narzekam, a mam ziemię klasy 5 i 6. Mulcze też nie wszędzie się nadają, tym niemniej tak gdzie się nadają spełniają swoją rolę świetnie. Nie jest dobrze zanadto generalizować.
11krzych

Post »

loeb pisze: poczytajcie jakieś naukowe opracowania na temat uprawy bezorkowej,
Czemu nie. Wrzuć tytuły i autorów, które polecasz. Mam rzut beretem do kilku bibliotek, to się poszuka.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku, ja też swój, kupiony w warzywnym, próbowałam rozszyfrować, porównując do zdjęć w necie, ale dałam sobie spokój, w końcu to nie takie ważne.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Loeb, masz piaski?
Bo jeżeli tak to zrozumiałe.
U mnie jest brązowa glina, bez piasku, wszyscy orzą. Nawet robi się to podwójnie bo po żniwach robi się płytkie podorywki tak około 10-15cm- przyorywana jest ścięta słoma i niszczone wschody chwastów a potem przed sianiem głęboką orkę.Koszty są duże bo rosnącą ceny paliw.
Niektórzy już zaczynają robić bez podorywek ze względu na koszty.
Właściwie piszę tu o uprawach rolnych ale pod grządki też się orze bo wtedy chwastów na wiosnę jest dużo mniej i ziemia pulchna to nie trzeba opracować się motyką.
Na ziemiach piaskowych nie rosną tak wściekle chwasty jak na glinach bo na piaskach to część kiełków wyschnie jak chwyci trochę sucha.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wbij w google będzie prościej;) i bardziej dostępnie. Ja czytam głównie po angielsku, większy wybór. Ale po polsku tez co nieco można wydłubać. Przykładowe publikacja:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1594
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 11499.html
specjalnie wzięłam te, bo podpisują się pod nimi ludzie z tytułami naukowymi, co dla niektórych wiele znaczy.

Uprawa bezorkowa na wielką skalę, nie oznacza, że nic z ziemią się nie robi. Nie znaczy również, że leje się to herbicydami, przeciwnie. Rzucanie takiego hasła typu "uprawiający inaczej" wiążąc je z lenistwem, w momencie kiedy wystarczy wbić "uprawa bezorkowa" w pierwszą z brzegu przeglądarkę, świadczy głównie o lenistwie i ignorancji osoby je wypowiadającej :)
Tym niemniej niektórzy uprawiają tak pola- w sposób ograniczający do absolutnego minimum zabiegi, z sukcesami. Z takich co to w zasadzie nic nie robili z ziemią był np pan Masanobu Fukuoka, uprawiający tak w Japoniii ryż i żyto ze zbóż. On był na tyle sławny, że może na polski coś przetłumaczono - choćby "One straw revolution". W USA taką dość znaną przedstawicielką nurtu na małą skalę jest pani Ruth Stout. Są też inni, a temat nie jest wcale nowy, są publikacje z początku wieku jak nie wcześniejsze, podważające sens uprawy z odwracaniem gleby. Czytając to co się znajdzie należy wziąć pod uwagę, że są różne rodzaje gleby i klimatu, i upraw, i nie wszędzie wszystko sprawdzi się tak samo. Z mulczami to samo - nie pod każdą roślinę i nie na każdej glebie. Trzeba najpierw pomyśleć jaką właściwie ten mulcz funkcję spełnia, i czy to jest to czego chcemy akurat u nas i akurat pod tym co sadzimy. Zawsze można poeksperymentować, poobserwować i wyciągnąć z tego wnioski. :) Polecam poczytać, bo ciekawa lektura - można poćwiczyć elastyczność spojrzenia na różne rzeczy;)

suzana: mam piaski, to że chwasty nie rosną to mit, zobaczyłabyś jaki piękny perz się u mnie zjawia;) Przytulia i parę innych. Najchętniej w miejscach nie okrytych i świeżo skopanych. Każda gleba ma swoje plusy i minusy. Tym niemniej są opracowania dotyczące różnych typów gleby. Tak jak mówię wyżej - nie wszystko wszędzie się nada, lub przyniesie taki sam skutek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
11krzych

Post »

W miarę obiektywnie napisane artykuły. Podają plusy i minusy uprawy bezorkowej.
Odniosłem jednak wrażenie, że czuć zapach pewnego globalnego koncernu (szczególnie ten drugi link), którego nazwy nie wolno wymieniać, bo ich prawnicy zniszczą nasze forum a i do mnie dotrą po IP.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:)) Dlatego dobrze poszukać samemu, zresztą to co się czyta też można samemu osądzić. Ja wolę akurat opinie praktykujących amatorów [ w tym sensie, że nie-naukowców]. A wdrażają niektórzy ten system u siebie w Polsce, i są zadowoleni. Co innego robić próby na polu uczelnianych, przy obserwowaniu wybranych czynników, w warunkach względnie kontrolowanych, a co innego robić to na swoim polu, we własnych warunkach, i jeszcze najlepiej z tego żyjąc. Bardzo polecałabym jednak poszukać publikacji z zakresu uprawy organicznej, tam jest często też o bezorkowej, no i tego Masanobu Fukuokę. Jak ktoś zna angielski nawet w stopniu podstawowym, powinien spokojnie poczytać, a książeczka ciekawa i można ją bez większego problemu znaleźć w sieci. Żeby więcej autorów polecić musiałabym pogrzebać w swoich archiwach, myślę że szybciej znajdzie się szukając na sieci samemu.
irenapak42
50p
50p
Od: 8 lut 2009, o 23:45

Post »

Czemu nie. Wrzuć tytuły i autorów, które polecasz. Mam rzut beretem do kilku bibliotek, to się poszuka.[/quote]
Ogród w zgodzie z naturą Autor:Marie Luise-Kreuter
Ściółkowanie Autor:Stu Campbell
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

http://merlin.pl/Ogrod-w-zgodzie-z-natu ... l#fullinfo
Polecam wszystkim zapalonym ogrodnikom O czosnku też tam można przeczytać.
kwiaty łagodzą obyczaje
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

dorotaa pisze:Polecam wszystkim
Dziękujemy , ale podaj poprawny link bo strona nie wchodzi
Strona o podanym adresie nie istnieje.

Strona, której szukasz, mogła zostać usunięta, zmieniono jej nazwę lub jest tymczasowo niedostępna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Przepraszam nie zwróciłam uwagi :oops: ale polecam książki Ogród w zgodzie z naturą
Marie-Luise Kreuter można samemu poszukać w necie a najlepiej od razu zamówić :D
kwiaty łagodzą obyczaje
irenapak42
50p
50p
Od: 8 lut 2009, o 23:45

Post »

Wszelkie książki o ogrodnictwie można wypożyczyć z biblioteki publicznej-tak jest ekonomiczniej.
11krzych

Post »

dorotaa pisze:Przepraszam nie zwróciłam uwagi :oops: ale polecam książki Ogród w zgodzie z naturą
Marie-Luise Kreuter można samemu poszukać w necie a najlepiej od razu zamówić :D

Strona istnieje, tylko uważnie wklejaj linki. Skopiu sobie link i wklej jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

A ja też bez orki w tym roku wsadziłam czosnek. To znaczy bez przekopania ziemi. Trochę z lenistwa, a więcej z braku siły. Od dwóch lat nie wszystką ziemię w swoim ogrodzie przewracam szpadlem. A więc takie więcej zarośnięte kawałki mego ogrodu przykrywam starymi wykładzinami, chodniczkami i nawet dużymi kartonami ( po paru remontach nazbierało mi się tego sporo, a nie ma gdzie wywieźć, bo najbliższe śmietnisko Olsztyna znajduje się w Mławie, przynajmniej ja tylko o takim wiem ). Po jakimś czasie pod tymi kawałkami okrycia jest bardzo pulchna ziemia, dodatkowo zryta przez krety i inne stworzenia Boże. I teraz wystarczy mieć takie widły do gnoju, w połowie zębów zagięte, to u nas nazywały się grapy, czy jakoś tak. No i tymi grapami bardzo lekko tę ziemię od czasu do czasu wzruszam likwidując korzenie różnego zielska i powierzchniowe chwasty. Te widły mają dość długie zęby więc można głęboko się wbić w ziemię, żadne motyki tak nie zdają egzaminów w kopaniu jak te grapy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”