Wbij w google będzie prościej;) i bardziej dostępnie. Ja czytam głównie po angielsku, większy wybór. Ale po polsku tez co nieco można wydłubać. Przykładowe publikacja:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1594
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 11499.html
specjalnie wzięłam te, bo podpisują się pod nimi ludzie z tytułami naukowymi, co dla niektórych wiele znaczy.
Uprawa bezorkowa na wielką skalę, nie oznacza, że nic z ziemią się nie robi. Nie znaczy również, że leje się to herbicydami, przeciwnie. Rzucanie takiego hasła typu "uprawiający inaczej" wiążąc je z lenistwem, w momencie kiedy wystarczy wbić "uprawa bezorkowa" w pierwszą z brzegu przeglądarkę, świadczy głównie o lenistwie i ignorancji osoby je wypowiadającej
Tym niemniej niektórzy uprawiają tak pola- w sposób ograniczający do absolutnego minimum zabiegi, z sukcesami. Z takich co to w zasadzie nic nie robili z ziemią był np pan Masanobu Fukuoka, uprawiający tak w Japoniii ryż i żyto ze zbóż. On był na tyle sławny, że może na polski coś przetłumaczono - choćby "One straw revolution". W USA taką dość znaną przedstawicielką nurtu na małą skalę jest pani Ruth Stout. Są też inni, a temat nie jest wcale nowy, są publikacje z początku wieku jak nie wcześniejsze, podważające sens uprawy z odwracaniem gleby. Czytając to co się znajdzie należy wziąć pod uwagę, że są różne rodzaje gleby i klimatu, i upraw, i nie wszędzie wszystko sprawdzi się tak samo. Z mulczami to samo - nie pod każdą roślinę i nie na każdej glebie. Trzeba najpierw pomyśleć jaką właściwie ten mulcz funkcję spełnia, i czy to jest to czego chcemy akurat u nas i akurat pod tym co sadzimy. Zawsze można poeksperymentować, poobserwować i wyciągnąć z tego wnioski.

Polecam poczytać, bo ciekawa lektura - można poćwiczyć elastyczność spojrzenia na różne rzeczy;)
suzana: mam piaski, to że chwasty nie rosną to mit, zobaczyłabyś jaki piękny perz się u mnie zjawia;) Przytulia i parę innych. Najchętniej w miejscach nie okrytych i świeżo skopanych. Każda gleba ma swoje plusy i minusy. Tym niemniej są opracowania dotyczące różnych typów gleby. Tak jak mówię wyżej - nie wszystko wszędzie się nada, lub przyniesie taki sam skutek.