Jesienny ogród
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czyżby już nadeszła jesień 2011?
Cześć ! AGP - ON winobluszcz u mnie zieloniutki - ale to winobluszcz od dziesięcioleci. Widzę , że Twój młodziutki -chyba dlatego się czerwieni. Nie przesadzaj z nawożeniem - winobluszcz świetnie sobie radzi zupełnie bez nawożenia - pozdrawiam - Janusz.
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja naworze go naturalnie ... biohumusem.
Tak czy siak noce już zimne a Miłorząb żółciutki.
Tak czy siak noce już zimne a Miłorząb żółciutki.
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Rano było u mnie za oknem 8 stopni...
Zimno mi się robi na samo wspomnienie!

Ludzie, babie lato jeszcze przed nami nie panikować
a może i długa ciepła jesień... do końca października? ja tam optymistycznie patrzę, przyroda nam może zrekompensuje lipiec 

- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Trawa też zaczyna w zimowe kimono uderzać.
Rośnie wolno i żółknie
Rośnie wolno i żółknie
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
A może jesień nas ominie ....
Oto szokujące zdjęcia z wczorajszego poranka.

Oto szokujące zdjęcia z wczorajszego poranka.

- jacekbielsko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
AG-PON, łódzkie to centrum i już przymrozki ?
U nas jeszcze miesiąc do przymrozków, jeżeli będzie normalna jesień, bo jak jest -1st. C 4 maja o świcie i spada śnieg to nie jest normalne i nie wiadomo już jaka będzie jesień.
Babie lato powoli zaczyna się pokazywać, gdzieniegdzie winobluszcz przebarwia liście, ale jest pięknie. Kwiaty jesienne kwitną .
U nas jeszcze miesiąc do przymrozków, jeżeli będzie normalna jesień, bo jak jest -1st. C 4 maja o świcie i spada śnieg to nie jest normalne i nie wiadomo już jaka będzie jesień.

Babie lato powoli zaczyna się pokazywać, gdzieniegdzie winobluszcz przebarwia liście, ale jest pięknie. Kwiaty jesienne kwitną .
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Jesienny ogród
Witam wszystkich forumowiczów.
Z racji tego, że powoli wita już nas jesień, chciałbym zaptac czy przygotowujecie juz wasze ogrody na nadejście zimy czy może posadziliście w nich takie rośliny, które właśnie teraz budzą sie do życia? Niewiele osób kojarzy jesień jako pore roku w której w naszym ogrodzie mogą zagościć wszelkie oddcienie żółci, czerwieni czy pomarańczy. na pewno przy planowaniu jesiennego ogrodu warto wziąć pod uwage takie gatunki roślin jak: drzewa i krzewy: berberysy, azalie, brzozy, buki, dąb czerwony, grujecznik japoński, graby, kalina, klony, irgi, sumak octowiec, irgi, berberysy, liczne odmiany jabłoni ozdobnych, pigwowiec pośredni, rokitnik wąskolistny.Byliny: liliowce, bodziszki, tiarella, parzydło leśne.Pnącza: dławisz okrągłolistny, winobluszcz trójklapowy, winobluszcz pięciolistkowy, winorośl japońska.
Ciekaw jestem waszych doświadczeń i spostrzeżeń na temat jesiennych ogrodów:)
Pozdrawiam
Z racji tego, że powoli wita już nas jesień, chciałbym zaptac czy przygotowujecie juz wasze ogrody na nadejście zimy czy może posadziliście w nich takie rośliny, które właśnie teraz budzą sie do życia? Niewiele osób kojarzy jesień jako pore roku w której w naszym ogrodzie mogą zagościć wszelkie oddcienie żółci, czerwieni czy pomarańczy. na pewno przy planowaniu jesiennego ogrodu warto wziąć pod uwage takie gatunki roślin jak: drzewa i krzewy: berberysy, azalie, brzozy, buki, dąb czerwony, grujecznik japoński, graby, kalina, klony, irgi, sumak octowiec, irgi, berberysy, liczne odmiany jabłoni ozdobnych, pigwowiec pośredni, rokitnik wąskolistny.Byliny: liliowce, bodziszki, tiarella, parzydło leśne.Pnącza: dławisz okrągłolistny, winobluszcz trójklapowy, winobluszcz pięciolistkowy, winorośl japońska.
Ciekaw jestem waszych doświadczeń i spostrzeżeń na temat jesiennych ogrodów:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Re: Jesienny ogród
Nie ma jednej 'recepty' na jesienne ogrody.Tak naprawdę bardzo dużo od gleby zależy.Drzewa i krzewy słynące z pięknego przebarwiania na glinie tego niestety nie pokażą.Dostatek składników pokarmowych, a przede wszystkim wody powoduje, że długo wegetują i potem liście z powodu przymrozków opadają ledwo przebarwione, albo nawet w dużej części zielone.U mnie na glinie 'płonący krzew' (Euonymus alatus) nigdy 'nie płonie'
.Tylko na przepuszczalnych, typu leśnego pokażą swoje piękno jesienią 

- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
Ja sobie nie wyobrażam ogrodu na jesień, bez miskantów i innych traw. Bardzo ładnie jesienią wyglądają też wrzosy, golteria. Z bylin to te które teraz kwitną np. astry ( marcinki ) , chryzantemy, dalie, gaura, zawilce japońskie, floksy i większość jednorocznych astry, szarłaty, aksamitki...
Oczywiście wygląd ogrodu na jesień zależy od warunków, po takim suchym wrześniu dużo roślin szybciej przekwitło, ale za to wszystkie krzewy liściaste ładnie się przebarwiają.
Oczywiście wygląd ogrodu na jesień zależy od warunków, po takim suchym wrześniu dużo roślin szybciej przekwitło, ale za to wszystkie krzewy liściaste ładnie się przebarwiają.

Pozdrawiam, Gabriel
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
selli7
Oczywiście masz racje, trudno zrealizować to wszystko w jednym ogrodzie
Podalem tylko przykady, roślin które można wykorzystać
marzeniem byłoby zobaczyć taki projekt w całości 
Pozdrawiam
Oczywiście masz racje, trudno zrealizować to wszystko w jednym ogrodzie

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
W tym roku w moim jesiennym ogrodazie zachwyciłam się złotlinem "Pleniflora" (tym najpopularniejszym, o pełnych kwiatach). Pięknie przebarwia się na żółto, a liście długo pozostają na pędach. Bardzo wartościowa "kolorystycznie" roślina.
EDIT: Zdjęcie z dzisiaj

EDIT: Zdjęcie z dzisiaj

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Trzmielina oskrzydlona w tym roku jest cudo - liście wcześnie "zapłonęły" i długo utrzymują się na krzewie.