Krety i walka z nimi !
- Nadia777
- 10p - Początkujący

- Od: 2 paź 2011, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krety i walka z nimi !
Właśnie zakończyłam wlewanie gnojówki pokrzywowej do krecich korytarzy
Przepis na "zupkę" mam dzięki uprzejmości użytkownika forum:) Zostało mi jeszcze trochę gnojówki z kurzych kup, więc zmieszałam to razem i wyszła mi straszliwie śmierdząca ciecz, którą zresztą polałam sobie kończyny i dzieci uciekły
No to teraz czekam...
:):):)
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
- Robert ZMC
- 50p

- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Oj za ten zapach zupki to się nie raz nasłuchałem od żony bo ona z gatunku delikatnych nosków
a ja zupkę i na krety i na nawóz dla warzyw no i czasem jako oprysk więc nieraz w powietrzu unosiła się delikatna naturalna woń
.
Trzymam kciuki
Nadia777
Trzymam kciuki
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam dość duży ogród warzywny, a krety z czasem polubiłam. U mnie ziemia ciężka więc korytarze w ziemi zapewniają korzonkom tlen. Jednego z czasem się nauczyłam: nie psuć i nie zadeptywać nor i kretowisk bez potrzeby. A więc oni mają pod ziemią swoje drogi, ja na powierzchni. Jeśli im się zostawi stare korytarze raczej bez potrzeby nowych nie robią. A jeśli niektóre chcą się wyżyć w ryciu ziemi, zostawiam im poletka, które przykrywam starymi wykładzinami. Po jakimś czasie po odkryciu mogę stwierdzić jaką pracę wykonały dla mnie. Dywanik przenoszę na inne miejsce, a ziemię z pod dywanika przerabiam grapami, nie muszę już kopać szpadlem i ryć, one naprawdę dużo mi pomagają. A na trawnikach, no cóż czyż takie kopce nie wyglądają ciekawie? Zresztą coś za coś.
Jedynie w foliaku nie zdzierżę kretów, ale tam to krecich nor wkładam łodygi i liście takiej czerwonej roślinki, nie wiem jak się ona nazywa, ja wierzę że skutkuje, a jak wiadomo wiara czyni cuda.
Jedynie w foliaku nie zdzierżę kretów, ale tam to krecich nor wkładam łodygi i liście takiej czerwonej roślinki, nie wiem jak się ona nazywa, ja wierzę że skutkuje, a jak wiadomo wiara czyni cuda.
- majs

- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Krycha
Może i ciekawie wyglądają takie kopce na trawniku, tylko czemu akurat u mnie? Maja dziady 100 metrów do rezerwatu przyrody tam mogą robić co chcą, ale nie trawnik im lepiej pasuje. Jóź nie wspomnę o wymianie noży w kosiarce. Zrobiłem błąd i nie położyłem siatki pod trawnik. Widok przekopanych skalniaków i przerytego trawnika naprawdę nie należy do przyjemności. Odstraszanie zapachowe może i zdaje egzamin na małych powierzchniach. Ja mam ziemie lekką wiec kopią ile dusza zapragnie. A na 2kmkw trawnika te wszystkie nalewki i roślinki zapachowe pomagają tyle co nic.
Może i ciekawie wyglądają takie kopce na trawniku, tylko czemu akurat u mnie? Maja dziady 100 metrów do rezerwatu przyrody tam mogą robić co chcą, ale nie trawnik im lepiej pasuje. Jóź nie wspomnę o wymianie noży w kosiarce. Zrobiłem błąd i nie położyłem siatki pod trawnik. Widok przekopanych skalniaków i przerytego trawnika naprawdę nie należy do przyjemności. Odstraszanie zapachowe może i zdaje egzamin na małych powierzchniach. Ja mam ziemie lekką wiec kopią ile dusza zapragnie. A na 2kmkw trawnika te wszystkie nalewki i roślinki zapachowe pomagają tyle co nic.
brak polskich znaków
- Nadia777
- 10p - Początkujący

Słuchajta Barry White`a!
Krety w odwrocie
Co dzień sprawdzam kopcowisko - przybywają maksymalnie dwa dziennie i "przemieszczają się" w kierunku końca działki...ku sąsiadom
Co dzień także robię dolewkę, smród unosi się pod niebiosa, a z nim moja pieśń zwycięstwa
Serdeczne dzięki za ekstra przepis na zupę!!!
To działa
Faktycznie mój kretyński kawałek nie jest duży, ale tam jest dobra ziemia i mam zamiar do cholery coś posadzić - bez konieczności użycia kilofa, jak na pozostałych hektarach
Lubię zwierzęta, ale jako homo faber jakoś mam jednoznaczne odczucia wobec jednostek ryjących pode mną...
P.S Oglądam właśnie "Boską!" w tvp1, są chwile, kiedy mam ochotę na chwilę wrócić do wielkomiejskiego zgiełku i to zobaczyć na własne oczy
Ale na chwilę, by potem oglądać tyłki kretów 
Serdeczne dzięki za ekstra przepis na zupę!!!
Faktycznie mój kretyński kawałek nie jest duży, ale tam jest dobra ziemia i mam zamiar do cholery coś posadzić - bez konieczności użycia kilofa, jak na pozostałych hektarach
P.S Oglądam właśnie "Boską!" w tvp1, są chwile, kiedy mam ochotę na chwilę wrócić do wielkomiejskiego zgiełku i to zobaczyć na własne oczy
- majs

Nadia777
On wróci na stare śmiecie, a zapach przestanie mu przeszkadzać, te potwory potrafią się przyzwyczaić się do wszystkiego. Od sąsiada to tylko kilka minut na piechotę.
On wróci na stare śmiecie, a zapach przestanie mu przeszkadzać, te potwory potrafią się przyzwyczaić się do wszystkiego. Od sąsiada to tylko kilka minut na piechotę.
brak polskich znaków
- Robert ZMC
- 50p

- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
bez przesady majs - nie demonizuj tych "górników" ;)
Nadia777 no no kręcą Cię krecie tyłki ;)
Nadia777 no no kręcą Cię krecie tyłki ;)
No i najlepiej to zrobić hihi na ogródkach działkowychMirekL pisze:Niezły pomysł... później podpalamy i mamy niewielkim wysiłkiem przekopany ogródek...
- majs

Jak się pokazały pierwsze kopce, zacząłem stosować rożne metody jakieś włosy świece dymne, karbid i inne śmierdzące mikstury, tez bylem pełen radości jak przez kilka tygodni nie znalazłem ani jednego świadectwa kreciej roboty. Była to tylko kilkutygodniowa radość.
nieproszeni goście wrócili. Krety potrafią się przyzwyczaić i do dźwięków i do zapachów
ulakonie
Na ogródkach działkowych to bym chyba nie próbował podpalać
nieproszeni goście wrócili. Krety potrafią się przyzwyczaić i do dźwięków i do zapachów
ulakonie
Na ogródkach działkowych to bym chyba nie próbował podpalać
brak polskich znaków
- Krycha

- Od: 26 mar 2010, o 08:07
One chyba mają internet , gdy wczoraj napisałam, że lubię kreciki, jeden z nich przy samym wejściu do domu postawił mi piękny kopiec. Nawet miałam zrobić zdjęcie, ale syn idąc do pracy rozgarnął go.
- Nadia777
- 10p - Początkujący

E tam podpalać, a konwencja genewska?
Poza tym za chwilę miałabym na głowie drużynę OSP , i co ma im powiedzieć - ja panów nie zapraszałam!?
Sąsiad z wrażenia wyciągnąłby hałubicę z komórki.... Nieee
Pożiwiom, uwidim
Pożiwiom, uwidim
- majs

Krycha
Pewnie na plotki chciał wejść pukał biedny i nikt mu nie otworzył
kolegi nie wpuścić za próg, oj nieładnie
Nadia777
OSP to małe piwo gorzej z CBŚami i antyterrorystyczną oni nie pukają do drzwi
Pewnie na plotki chciał wejść pukał biedny i nikt mu nie otworzył
Nadia777
OSP to małe piwo gorzej z CBŚami i antyterrorystyczną oni nie pukają do drzwi
brak polskich znaków
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Walka z kretami jest bardzo trudna lecz mnie się udało, i od póltora roku w ogrodzie i na trawnikach nie pojawiają się kopce z czego byłem bardzo dumny Bieżący rok w ogrodzie nie należał do udanych, był to rok w którym ponieśliśmy największe stratu w drzewostanie, krzewach a nie mówię już nić o kwiatach które gineły w oczach. Powodem tego była plaga kolejnych intruzów bardzo trudnych do zwalczenia to pędraki . Wykopując kolejne usychające krzewy z ziemi można było znależć po kilka a nawet kilkanaście dorodnych pędraków które ogołocił ich system korzeniowy ze wszystkich drobnych korzonków .Teraz czekam z niecierpliwością na pojawienie się pierwszych kopców, gdyż boję się co może czekać naszą roślinność w roku przyszłym.
Dlatego też przestrzegam wszystkich miłośników ogrodów przed nieprzemyślaną walką z pożytecznym zwierzęciem jakim jest kret,wiadomo że równowaga biologiczna w ziemi musi być zachowana aby posadzona roślinność mogła się prawidłowo rozwijać.
Dlatego też przestrzegam wszystkich miłośników ogrodów przed nieprzemyślaną walką z pożytecznym zwierzęciem jakim jest kret,wiadomo że równowaga biologiczna w ziemi musi być zachowana aby posadzona roślinność mogła się prawidłowo rozwijać.
Pozdrawiam Zenek
- vito157

- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Taki mały offtopic... W Irlandii, w której mieszkam, krety nie występują. Dlatego są tu tak piękne i gładkie trawniki...
- Nadia777
- 10p - Początkujący

A ja uprzejmie donoszę, że krety jednak się wynoszą.
Nie mam złudzeń, że nadal, co jakiś czas trzeba smrodem podlać, ale cóż, mogę już myśleć o sadzeniu:) Gdzieś pisałam, że mam doskonały sposób na pędraki - własne kury
Kopię ziemię, zapędzam tam towarzystwo i po sprawie:)
A tyłek to tyłek
Samiec w potrzasku zawsze robi wrażenie 
A tyłek to tyłek