A co do cichych wizyt wzajemnych, to chyba większość z nas tak robi - zaglądamy, a jak nie ma nic mądrego
Ogród Pod Lasem
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród POD LASEM
Nic więcej ponad to, co napisałam nie wiem, Jolu. O bardziej szczegółową instrukcję poproś 100krotkę, bo to jej przepis. Ja mam piwnicę ziemną (wykopana pod budynkiem dziura w ziemi obłożona kamieniami) chłodną, ale w czasie mrozów jest w niej cieplej niż na poziomie gruntu. Ja spróbuję, bo inaczej musiałabym pelargonie wyrzucić.
A co do cichych wizyt wzajemnych, to chyba większość z nas tak robi - zaglądamy, a jak nie ma nic mądrego
do powiedzenia, to zmykamy ... do następnego ogrodu 
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joluś ja uszykuję małe pędy koleusków wkładam do wody i już po kilku dniach są korzonki .
Wtedy ciach do ziemi i traktuję jako roślinę pokojową całą zimę .
Wiosną z dorosłej rośliny robię szczepki i do ogrodu .
Ot i cała filozofia
Wtedy ciach do ziemi i traktuję jako roślinę pokojową całą zimę .
Wiosną z dorosłej rośliny robię szczepki i do ogrodu .
Ot i cała filozofia
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli irga (pomarszczona)- taka odmiana, jak przypuszczałam. Zobacz, Jolu, czy się nie rozsiała. Powinna. 
-
jola z izer

Dzięki, Agnieszko, za przepis na rozmnożenie koleusów
Tak zrobię.
Adrianno, nie zauważyłam siewek irgi, ale może uważniej pooglądam. Jak mówiłam, ona bardzo łatwo się ukorzenia, więc na pewno zrobię Ci sadzonki
Adrianno, nie zauważyłam siewek irgi, ale może uważniej pooglądam. Jak mówiłam, ona bardzo łatwo się ukorzenia, więc na pewno zrobię Ci sadzonki
- megi1402

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Sympatia pięknie jeszcze kwitnie.
Zauroczyła mnie biała niska chryzantemka.
Jolu. moja znajoma z powodzeniem przechowywała pelargonie w sposób jaki opisałaś, tylko zamiast owijać w gazetę wieszała je na sznurku korzeniem do góry. Próbowałam tak w moim nieogrzewanym garażu, ale mi się nie udało. Złapały wilgoć i zapleśniały. Wracam więc do mojego wypróbowanego sposobu na domowym parapecie. Stracą dużo liści i wybiegną w górę, ale to nic. W lutym robię szczepki, część się zawsze przyjmuje. Niektórzy robią szczepki jesienią, a wiosną przesadzają do docelowych doniczek.
Zauroczyła mnie biała niska chryzantemka.
Jolu. moja znajoma z powodzeniem przechowywała pelargonie w sposób jaki opisałaś, tylko zamiast owijać w gazetę wieszała je na sznurku korzeniem do góry. Próbowałam tak w moim nieogrzewanym garażu, ale mi się nie udało. Złapały wilgoć i zapleśniały. Wracam więc do mojego wypróbowanego sposobu na domowym parapecie. Stracą dużo liści i wybiegną w górę, ale to nic. W lutym robię szczepki, część się zawsze przyjmuje. Niektórzy robią szczepki jesienią, a wiosną przesadzają do docelowych doniczek.
-
jola z izer

Dzięki, Małgosiu, wypróbuję wszystkie metody, zobaczymy która się sprawdzi. Może te najładniejsze upchnę gdzieś, tradycyjnie, w chłodnym pomieszczeniu w domu 
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Kiedyś próbowałam różnych metod przechowywania pelargoni,opisany powyżej również.jola z izer pisze:Witam Jolu widzę, że zaglądasz bezśladowo- to tak jak ja, ale regularnie odwiedzam twój ogród i jestem na bieżąco.
A co do przechowania pelargonii, to wyczytałam - bo ja czytamposty - u naszej wspólnej znajomej Siberii, która podała sposób stosowany przez 100krotkę
A sposób jest taki: wyjąć z doniczek, otrząsnąć z ziemi i szczelnie owinąć w gazety, myślę, że zwłaszcza korzenie powinny być dobrze opakowane. I takie pakunki - do piwnicy. Na wiosnę przed wsadzeniem do ziemi, namoczyć przez noc w wodzie. Czy się sprawdzi
zobaczymy. Byłaby to spora oszczędność, bo mam sporo.
Jeśli ktoś ma trochę czasu,to zapraszam do poczytania: Przechowywanie pelargonii-mój eksperyment
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
jola z izer

Re: Ogród Pod Lasem
Dziękuję Aniu, to była interesująca lektura - iście naukowa rozprawka
. Muszę się zastanowić co zrobić, chyba wypróbuję kilka metod.
-
jola z izer

Ja przezornie nie chodzę do sklepów
Świerk cudny, też mam takie dwa, ale wzrostu do kolan moich
Świerk cudny, też mam takie dwa, ale wzrostu do kolan moich
-
jola z izer

Może i ja bym nie chodziła, ale czasem muszę zakupić papu dla moich ogonów, tzn,. psa, trzech kotów i dwóch papug. Sama mogłabym się żywić jakimiś korzonkami i owocami 
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Joluś widzę , ze różyczka się rozprzestrzenia w zastraszającym tempie 
-
jola z izer

No właśnie, to natręctwo jakieś czy co
Ciebie Agnieszko, widzę, też dopadło
Będzie czym się cieszyć wiosną, latem ... 
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znam to, znam
choc moje samotne nie stały, z katalogu prosto