Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
Re: hortensja ogrodowa- gdzie posadzić?
To mnie Ewo podbudowałaś tym słoneczkiem,bo nie mam już miejsca w cieniu a zostały mi do posadzenia jeszcze dwie hortensje ogrodowe,posadzę je wiosną na słonecznym miejscu 

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję kochani za informacje, poczekamy do większych mrozów
Proponujecie obsypać (te rosnące w gruncie) na zimę wiekszą ilością kory?

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja dodam,że choć nie mieszkam na południu Europu lecz w centrum Polski
nigdy nie okrywam moich hortensji ogrodowych,zresztą żadnych nie okrywam.
Owszem dostałam 'po nosie" minionej wiosny ale to był przypadek kiedy większość ogrodników poniosło straty spowodowane jedną majowa nocą,
Mam też hortensję ogrodowa w donicy,nie okrywam,nie opatulam jedynie przesuwam w zaciszne miejsce pod mur.
Tak więc można je okryć jak się ma ich kilka ale nie jest to moim zdaniem wymóg,ważne jest moim zdaniem wczesne zaprzestanie nawożenia by zielone pędy hortensji zdążyły zdrewnieć przed zimą.

Owszem dostałam 'po nosie" minionej wiosny ale to był przypadek kiedy większość ogrodników poniosło straty spowodowane jedną majowa nocą,
Mam też hortensję ogrodowa w donicy,nie okrywam,nie opatulam jedynie przesuwam w zaciszne miejsce pod mur.
Tak więc można je okryć jak się ma ich kilka ale nie jest to moim zdaniem wymóg,ważne jest moim zdaniem wczesne zaprzestanie nawożenia by zielone pędy hortensji zdążyły zdrewnieć przed zimą.
To okrywanie to kwestia lokalnego mikroklimatu. W pobliskim mi Gdańsku nie ma takiej potrzeby, bo nie wymarzają, a u mnie już tak 

-
- 100p
- Od: 18 wrz 2011, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, raczej to jest hortensja ogrodowa, choć mam pewne watpliwości.-piegowata- pisze:moja marniutka hortensja wygląda tak:
Pozdrawiam, Mateusz
-
- 100p
- Od: 5 paź 2011, o 19:55
czyli lepiej by było abym posadziła ją dopiero wiosną gdy będzie cieplej..
a jak już sadzić- to zabezpieczyć...
a jak już sadzić- to zabezpieczyć...
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć 
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi

-
- 100p
- Od: 18 wrz 2011, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja to bym ją wsadził, ale porządnie zabezpieczył.Może masz miejsce w którym temperatura utrzymuje się w okolicach 0 stopni, wtedy mogłabyś ją tam przechować, ale nie gwarantuje, że nie rozpocznie przedwcześnie wegetacji. Widać, że to już nie taka młoda roślina - widać stare, zdrewniałe pędy więc moim zdaniem powinna dać sobie radę na dworzu, oczywiście pod przykryciem.
Pozdrawiam, Mateusz
Po rodzaju liści (choć jest ich niewiele), ciemnozielonych, błyszczących i mięsistych widać, że jest to jedna z nowszych odmian, a te raczej słabo u nas zimują.Po drugie nieukorzeniona roślina w gruncie ma niewielkie szanse.Te pozostałości zdrewniałych łodyżek są najprawdopodobniej martwe już teraz, a te zielone zmarzną nawet pod okryciem.Ogólnie roślina jest w słabej kondycji i nie sadziłabym jej do gruntu.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Najlepiej weź ją do zimnego pomieszczenia.Ze zdjęcia widać,że jest mała i może nie przeżyć w zimie.
W przyszłym roku zobaczysz czy to ogrodowa,czy bukietowa.
W przyszłym roku zobaczysz czy to ogrodowa,czy bukietowa.
Halina
-
- 100p
dziękuje bardzo,
tak zrobię- schowam do zimnego pomieszczenia. wiosną posadzę.
tak będzie najkorzystniej
dam znać jak będzie wyglądać latem
tak zrobię- schowam do zimnego pomieszczenia. wiosną posadzę.
tak będzie najkorzystniej
dam znać jak będzie wyglądać latem
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć 

To jest ogrodowa na 100%.Zimą podlewaj bardzo oszczędnie, jak przeschnie, wiosną dość wcześnie w doniczce ruszają i trzeba sadzić po majowych przymrozkach.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Witajcie, czym więcej czytam tym więcej pytań mi się nasuwa, ja nigdy nie okrywałam swoich hortensji i nigdy nie miałam z nimi problemu może dlatego, że to raczej te zwykłe biała, różowa i niebieska jedynie co niebieską ściął mi majowy mróz, odbiła i ma w tej chwili bardzo ładne liście, ale nie zakwitła. W tym roku troszeczkę zaszalałam na wiosnę kupiłam hortensję Limelight i Pinky Winky, a na jesień Pirates Gold oraz Selinę te dwie ostatnie własnie wczoraj okryłam, bo widziałam, że mróz już je ściął, a że nie są za duże to troche się o nie boję. Czy nie za szybko, czy dwie pierwsze też później okryć choć te są już znacznie większe?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Myślę, że za szybko. Kniec października zapowiadają że będzie ciepły, u nas około 15 stopni i słońce. Wyobrażasz sobie jaka cieplarnia się tworzy pod warstwą agrowłókniny? A co potem jak przyjdzie prawdziwy mróz?
-
- 100p
witajcie,
wciąż myślę o mojej hortensji.. posadzę ją chyba pod jabłoniami - w cieniu...
czy mozecie mi podać nazwy odmian cieniolubnych, które przetrwają następne zimy?
wciąż myślę o mojej hortensji.. posadzę ją chyba pod jabłoniami - w cieniu...
czy mozecie mi podać nazwy odmian cieniolubnych, które przetrwają następne zimy?

Hortensja ogrodowa - kwiaty z kościoła
Dostałam od znajomego kościelnego kwiaty, przeznaczone do wyrzucenia. Wiem tyle, że to hortensje ale nie wiem czy mogę je wkopać i czy przeżyją w gruncie?
[
[