proszę o pomoc w doborze traw

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

proszę o pomoc w doborze traw

Post »

Mam ogromną prosbę ;w tych donicach ( murowanych ) mam róże . Jednak po 2 sezonie stwierdziłam że z tej węższej , bliżej desek tarasowych muszę je usunąć ( ze wzgl. na zbyt szybkie niszczenie desek od opadających płatków i liści ) Zaplanowałam tam trawy myślę że nie więcej niż 3 szt. Ponieważ jest to miejsce b. eksponowane chciałabym żeby były ozdobne cały rok ( gł, od wiosny do jesieni ) , żeby się nie rozsiewały , a wiosną szybko urosły . Taras jest od południa . Czy pomożecie mi dobrać takie trawy , czy to mogą być 2 takie same a pośrodku inna ? Oczywiście róże będą przesadzone :)

rzut od strony tarasu ( to co ja widzę i będzie widoczne całą zimę )

widok na taras , z przodu są róże ale od tej strony nie muszą być te trawy widoczne , bardziej zależy mi od strony tarasu
duduś
11krzych

Re: proszę o pomoc w doborze traw

Post »

A może wrzosy czy wrzośce. Prawie jak trawa a IMHO ładniej się prezentują na rabatce.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wrzosy i wrzośce lubią ;:3 , a tam za różami :roll: .
Pozdrawiam. Gosia
11krzych

Post »

magos13 pisze:Wrzosy i wrzośce lubią ;:3 , a tam za różami :roll: .
Taras jest od południa, a przecież tych róż nie jest "ściana" tylko rządek. A może jakieś okrywowe? Ale pytanie było o trawę. Ja mam taką "niebieską" i jakoś się trzyma, nie przemarza. Dobierz sobie jakieś ozdobne trawy według uznania, gdyby się któraś nie utrzymała, to przecież to nie hektary. Wielkiej straty nie będzie.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Bardzo ozdobna jest Rozplenica japońska, można ją podsadzić Kostrzewą siną. Także Imperata cylindryczna 'Red Baron' jest bardzo okazała - zwłaszcza jej przebarwione na jaskrawo liście - byłaby ciekawym akcentem posadzona w rzędzie.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
duduś
1000p
1000p

Post »

a co myślicie o miscanthus sinensis Graziella z jednej prawej strony ( patrząc od mojej strony tarasu ) a potem 3-4 sztuki pennisetum Alopecuroides lub Autumn Magic lub Hameln ( z któregoś gatunku lub po jednej sztuce)
duduś
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja się dziwię jak płatki róż albo ich liście mogą niszczyć deski ?
Wystarczy wiatr albo szczotka...
Nawet gdyby zabrakło wiatru i szczotki to każdy posiadacz tarasu byłby wrogiem nie tylko róż ale i wszystkich drzew liściastych.
duduś
1000p
1000p

Post »

;:224 ;:180 :wink: no cóz będę tłumaczyć tak po prostu jest i już :wink:
duduś
11krzych

Post »

duduś pisze:;:224 ;:180 :wink: no cóz będę tłumaczyć tak po prostu jest i już :wink:
Mariola może mieć rację. Teraz masz przewiew od dołu a jak posiejesz trawę, to będziesz mieć stale wilgoć. Może się okazać, że wilgoć od trawy będzie szkodliwsza niż liście i płatki róż. Łatwiej pozamiatać niż kosić. No ale Ty jesteś najbardziej zorientowany w lokalnych warunkach.
Może ozdobne(formowane) iglaki na pieńku, żeby nie było wilgoci od dołu?
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na takie eksponowane stanowisko posadziłabym na pewno Molinia caerulea Variegata. Przez cały sezon weg. jest elegancka, nie choruje, nie zasycha i jest piękna gdy kwitnie.
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

duduś pisze:a co myślicie o miscanthus sinensis Graziella z jednej prawej strony ( patrząc od mojej strony tarasu ) a potem 3-4 sztuki pennisetum Alopecuroides lub Autumn Magic lub Hameln ( z któregoś gatunku lub po jednej sztuce)
Zarówno miskanty jaki i piórkówki są późno atrakcyjne. Pomyśl o jakiejś trawie europejskiej, wcześniej atrakcyjnej, np. trzcinniku czy śmiałku (do wyboru odmiany wyższe, niższe, zielone, kolorowolistne...)
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
duduś
1000p
1000p

Post »

Czy istnieje jakieś "tabelkowe " zestawienie traw - tak żeby było przejrżyście i żeby można było porównywać np. wysokości , czasy kwitnienia, pokrój itp? i jeszcze żeby było trochę nazw po polsku - bo mówisz np, trzcinnik , piórówka a jak wejdziesz w jakieś zestawienia to wszystko po łacinie i trzeba szukać np. w google . Dla niektórych trawy są naprawdę obce i dopiero łykają ten temat . ;:14
duduś
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Duduś wejdź w sklep Mariusza z linka wyżej i wszystko masz jak na talerzu.
A może najpierw pooglądaj, a później posprawdzaj te, które Ci się spodobają http://www.google.pl/search?ds=i&pq=gra ... a=N&tab=wi
duduś
1000p
1000p

Post »

Moniko a który miskant wg. Ciebie jest mniej ekspansywny Graziella czy Kaskada / ( może który ładniejszy ? , i żeby nie rozrastał się rozłogami podziemnymi ) , który będzie ładniejszą ozdobA mojego tarasu zimą ?
duduś
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Żadna z tych odmian nie jest ekspansywna i nie rozrasta się rozłogami. TYLKO miskant cukrowy jest ekspansywny.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”