Plektrantus coleoides Variegata(komarzyca)
Re: Komarzyca
To i ja próbuję
przez całe lato komarzyca na działce rozrosła sie pieknie, teraz nawet zakwitła. Spróbuję przenieść ją do mieszkania. Tak sobie myślę, zeby trzymać ją na klatce schodowej. Tam jest chłodniej niż w pokoju, gdzie są włączone kaloryfery. Kiedy najlepiej ją przenisć? czy to juz? 
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Powiedzcie proszę, czy komarzyca naprawdę odstrasza komary?
Taką opinię ma również katalpa, ale tego lata zanim opieliłam pod katalpą, komary niemal całkowicie mnie pożarły
pozdrawiam - Helena
Powiedzcie proszę, czy komarzyca naprawdę odstrasza komary?
Taką opinię ma również katalpa, ale tego lata zanim opieliłam pod katalpą, komary niemal całkowicie mnie pożarły
pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
Ja mam na działce, jedną, potężną komarzyce i nie zauważyłam mniejszego zainteresowania krwiopijców, moją osobą . Być może, jeżeli otoczyłabym się kilkoma roślinami...specyficzny zapach ma, ale w pojedynczej sztuce kompletnie nie działa.
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli w normie :x
Ale komarzyca i tak piękna i będę ją mieć
Helelna
Ale komarzyca i tak piękna i będę ją mieć
Helelna
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- WojtekB
- 50p

- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Podczepiam się do pytaniaamaryll pisze:Kiedy najlepiej ją przenisć? czy to już?
- Frida

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naczytałam się o zimowaniu, sadzonkach i walorach tej rośliny. Wiosną nabyłam i dbałam, rozrosła się obficie, zrobiłam sadzonki, które też zaczęły rosnąć. Planowałam zabrać eą do domu. Dzisiaj rano komarzyca padła, a był zaledwie delikatny przymrozek. Zabiorę ją do domu, może coś z korzenia puści?
Nie miałam pojęcia, że taka delikatna
Nie miałam pojęcia, że taka delikatna
- WojtekB
- 50p

- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Ja miałem ją teraz w domu kilka dni i zaczęła marnieć w oczach - wystawić ją na zewnątrz czy jednak lepiej ją wnieść do domu ?
Pożyjemy, zobaczymy 
Ja swoją przywiozłam z działki i trzymam na korytarzu...
Na razie się trzyma
Ja swoją przywiozłam z działki i trzymam na korytarzu...
Na razie się trzyma
- Zulka
- 100p

- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
Jak myślicie czy komarnica w domu w doniczce na południowym parapecie będzie ładnie rosła ??? Mój ślubny chce nimi odstraszyć komary jak będą a ja chciałam je docelowo posadzić na polu ale ostatecznie siedzą mi na parapecie. Jak myślicie będą one działały na komary odstraszająco, po dotknięciu wydzielają ten swój zapaszek :P
Re: Komarnica w domu ???
Moja siedzi na parapecie.. szybko rośnie, trzeba często odmładzać, bo traci ładny pokrój.. komarów jakoś szczególnie nie odstrasza, ale za to ładnie wygląda 
Moje doniczkowce
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
- katrin95
- 50p

- Od: 7 cze 2012, o 18:05
- Kontakt:
Re: Komarzyca - Plektrantus koleusowaty
jeśli moja odpowiedź ma znaczenie / prawie od roku wątek nie istnieje / to komarzycę mam od paru lat ale dopiero teraz dowiedziałam się ,że tak ona nazywa się .
Jeśli chodzi o sadzenie to po prostu wkładam szczepkę do ziemi po pewnym czasie ukorzenia się .Przed przymrozkami chowam do domu raz jest w kuchni a innym razem w łazience . Zimuje bez problemu a nawet kwitnie .
pozdrawiam kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja swoją zostawiam w ziemi - gruncie, nie przesadzam, to już drugi rok jak tak robię i na wiosnę zawsze mi na nowo rośnie, a kępki są jakby szersze. W tym roku na początku zbutwiała
, bo nie obcięłam ostatnio, roślina powoli budziła się do życia.
W tym roku powsadzałam nowe roślinki wszędzie i przyjęły się wspaniale, zostawię je w spokoju w gruncie i zobaczę, czy w innych miejscach też przetrwa.
Te posadzone do doniczki zawsze mi padają.
W tym roku powsadzałam nowe roślinki wszędzie i przyjęły się wspaniale, zostawię je w spokoju w gruncie i zobaczę, czy w innych miejscach też przetrwa.
Te posadzone do doniczki zawsze mi padają.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Justyno to raczej niemożliwe
Pokaż zdjęcie tej rośliny,która Ci zimuje w gruncie i mówisz ,że to plektrantus.
Pokaż zdjęcie tej rośliny,która Ci zimuje w gruncie i mówisz ,że to plektrantus.
Ona przez zimę znika, nie jest zielona, i ponownie odbija wiosną, w tym roku to trochę trwało.
Chyba, że źle nazwałam roślinę
Zrobię zdjęcie, gdy wrócę do domu i wstawię.
Chyba, że źle nazwałam roślinę
Zrobię zdjęcie, gdy wrócę do domu i wstawię.
Pozdrawiam Justyna

Mój winowajca, chyba rzeczywiście mylnie zidentyfikowałam roślinę
Pozdrawiam Justyna