Krew pępowinowa i komórki macierzyste
Krew pępowinowa i komórki macierzyste
W zasadzie sprawa dotyczy tylko przyszłych Mam, ale warto wiedzieć i pamiętać o takiej możliwości nawet jeśli nie planuje się potomstwa (może ktoś z naszego otoczenia będzie kiedyś zainteresowany takim tematem ;-))
Wspaniały prezent i jednocześnie swojego rodzaju "polisę na życie" możemy ofiarować swojemu dziecku już w chwili narodzin w postaci pobranej i zdeponowanej w odpowiednim baku krwi pępowinowej.
Zapewne każdy z nas już słyszał o komórkach macierzystych i o różnych metodach ich otrzymywania (kilka tych metod jest dość kontrowersyjnych). Jednym z lepszych materiałów jest krew pępowinowa, jednak tylko jeden jedyny raz w życiu możemy ją pobrać! Poród jest właśnie takim momentem! Warto się zainteresować wcześniej tematem i odpowiednio przygotować.
Nie będę TU opisywać całego procesu - nie jestem lekarzem ;-) ale zapraszam do lektury na http://www.pbkm.pl
Wspaniały prezent i jednocześnie swojego rodzaju "polisę na życie" możemy ofiarować swojemu dziecku już w chwili narodzin w postaci pobranej i zdeponowanej w odpowiednim baku krwi pępowinowej.
Zapewne każdy z nas już słyszał o komórkach macierzystych i o różnych metodach ich otrzymywania (kilka tych metod jest dość kontrowersyjnych). Jednym z lepszych materiałów jest krew pępowinowa, jednak tylko jeden jedyny raz w życiu możemy ją pobrać! Poród jest właśnie takim momentem! Warto się zainteresować wcześniej tematem i odpowiednio przygotować.
Nie będę TU opisywać całego procesu - nie jestem lekarzem ;-) ale zapraszam do lektury na http://www.pbkm.pl
Właśnie wróciłam od swojego ginekologa, który polecił mi tą firmę http://www.activisionlife.com.pl
W zasadzie dużego wyboru nie mamy bo musimy brać pod uwagę to z którymi firmami szpital w którym mamy zamiar rodzić współpracuje (ma umowę).
Koszta wszędzie są podobne (właśnie przeglądam kilka ofert) ale czy można wycenić życie i zdrowie własnego dziecka?
W zasadzie dużego wyboru nie mamy bo musimy brać pod uwagę to z którymi firmami szpital w którym mamy zamiar rodzić współpracuje (ma umowę).
Koszta wszędzie są podobne (właśnie przeglądam kilka ofert) ale czy można wycenić życie i zdrowie własnego dziecka?
Dokonaly pomysl
Doskonaly pomysl, cieszy mnie to ze nawet na forach ogrodniczych mowi sie o tak powaznych sprawach:-)
Przeczytaj Regulamin!
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo ciekawy pomysł - przyznam, że zainteresował mnie Dorko - zwłaszcza, że będę mamą- tzn. planuje już w niedługim czasie 

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

Trzeba by też powiedzieć o wadach całego systemu. Słyszałam o tym, że u nas nie można używać takiej krwi pepowinowej!!! Poza tym jest jej tak mało, ze raczej i tak nie potrafi zdziałać cudów. Cała sprawa sprowadza się więc do kasy niestety 
Hodzice płacą, bo wiadomo, jak chodzi o dziecko to zrobią wszystko. Firmy sie rozwijają, marketing coraz lepszy i akcje informacyjne coraz bardziej widoczne, a rodzice ufaja, płacą a w sumie nie do końca wiadomo za co

Hodzice płacą, bo wiadomo, jak chodzi o dziecko to zrobią wszystko. Firmy sie rozwijają, marketing coraz lepszy i akcje informacyjne coraz bardziej widoczne, a rodzice ufaja, płacą a w sumie nie do końca wiadomo za co

Superrr!!Onak pisze:Bardzo ciekawy pomysł - przyznam, że zainteresował mnie Dorko - zwłaszcza, że będę mamą- tzn. planuje już w niedługim czasie
Mam nadzieję, że poinformujesz Nas o wyniku starań ;-)
No i właśnie z tego powodu nie zdecydowaliśmy się!lafaw pisze:Trzeba by też powiedzieć o wadach całego systemu. Słyszałam o tym, że u nas nie można używać takiej krwi pepowinowej!!! Poza tym jest jej tak mało, ze raczej i tak nie potrafi zdziałać cudów. Cała sprawa sprowadza się więc do kasy niestety
W wypadku niektórych chorób (np. białaczka) dawcą powinien być ktoś inny

- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No, baaaaa....DorkaWD pisze:Superrr!!Onak pisze:Bardzo ciekawy pomysł - przyznam, że zainteresował mnie Dorko - zwłaszcza, że będę mamą- tzn. planuje już w niedługim czasie
Mam nadzieję, że poinformujesz Nas o wyniku starań ;-)

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie