Szafirki ( muscari )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szafirki

Post »

Szafirki teraz mają liście i zostaną do wiosny a wiosną zakwitną.
To normalne.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, czyli nie muszę się martwić że przymarzną... uff :)

pozdrawiam
Remi
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Już 2 razy sadziłem szafirki w donicach i mi po zimie nie zakwitły, co było dla mnie bardzo dziwne..... :shock: , w tym roku jak przed laty trafią do gruntu :P .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może za ciepło miały zimą ?
Dla mnie szafirki to prawie chwasty, wywalam, ścinam liście jesienią a one dalej kwitną.
Ale za te kwiaty wybaczam im że mnożą się jak króliki :P
Palę cebulki w ognisku jesienią i wiosną i nadal mam ich coraz więcej.
Mówię o tych zwykłych niebieskich szafirkach.
Mam też białe, na których mi zależy i one wcale nie zamierzają się namnażać.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Comcia - Nie coś Ty, stały normalnie donice na trawniku w zaciszu, nie wiem dlaczego doprawdy nie zakwitły , w jednej donicy tez mi zgniły....
Ja tych niebieskich mam mało, ale będzie kępa w ogódku . Kupiłem też ostatnio takie szafirowe z białymi końcami :P .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur - jeśli doniczki miały odpływ to chyba jakieś bardzo odmianowe były skoro takie wrażliwe.

Szafirki naprawdę ładnie wyglądają w sporych kępach.
U mnie problem jest w tym że rosną gdzie popadnie a przenosząc roślinki przenoszę też niechcący szafirki.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No kiedy ja zwykłe w biedonce kupiłem... , a o odmianowe się pokusiłem dopiero teraz... :roll: . Może ziemia była nie za bardzo tak sobie myślę bo pamiętam była taka kamienna... ;:14 . Podeślij trochę :P :lol: .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja kupiłam takie jasnoniebieskie ( nie zapamietałam nazwy odmiany :roll:).Posadziłam jakiś tydzień temu.Zastanawiam się czy jeszcze przed zima zdążą wypuścić listki i czy są tak samo żywotne jak te zwykłe szafirowe? Miałam kiedyś białe, ale jakoś mi wyginęły :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Mnie się wydawało, że wszystkie armeńskie ruszają jesienią. Z armeńskich właśnie, oprócz tych najpopularniejszych, mam jeszcze 'Fantasy Creation' i one już od jakiegoś czasu mają liście. Są ciekawe z wyglądu (gdzieś w tym wątku wklejałam ich zdjęcie), a równie żywotne jak te popularne.
Wśród pokazanych przez Jacka szafirków są nie tylko różne odmiany ale też gatunki. Jest szafirek miękkolistny (Muscari comosum), szerokolistny (Muscari latifolium) i lazurowy (Muscari azureum), a 'Album' to chyba drobnokwiatowy (Muscari botryoides). Całkiem ładna kolekcja.
Awatar użytkownika
Kiri-liliomania
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 paź 2011, o 19:44

Post »

Witam. Też zakupiłam te szafirki z biedronki i już mi wychodzą z ziemi , mają po 3-4 listki :shock: aż się zdziwiłam , czy to aby nie za wcześnie. Nigdy wcześniej ich nie kupowałam to pierwszy zakup.
W świecie, gdzie życie tak naturalnie łączy się z życiem, gdzie kwiat nawet w powiewie wiatru łączy się z innymi kwiatami, gdzie łabędź zna wszystkie łabędzie, tylko ludzie budują sobie samotność.

Pozdrawiam Krysia
Shogun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2011, o 19:05

Post »

Witam,
ja dopiero od niedawna "odkryłem" szafirki i we wrześniu posadziłem cebulki po raz pierwszy. I ze zgrozą zauważyłem kilka dni temu, że zaczęły wychodzić - bałem się, że pomyliła im się ciepła jesień z wiosną i jak teraz zaczną wegetację, to na wiosnę już nie dadzą rady. Ale z powyższych postów wynika, że tak może być i mam się nie martwić, wiosną sobie i tak poradzą?
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55

Post »

witam
szafirki odkryłam dopiero teraz:(
powiedzcie, czy jak jeszcze je gdzieś znajdę (cebulki) i posadzę to czy jeszcze będzie dobrze? czy już niestety za późno??
czy ja je jeszcze gdzieś znajdę? ile mam kupić? żeby było je widać:)
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Piegowata - szafirki kupisz teraz bez problemów. Podejrzewam, że w każdym sklepie ogrodniczym i w większości marketów budowlano-ogrodniczych (chyba, że polujesz na jakąś szczególną odmianę). Na ogół 10 cebulek (a często właśnie są paczkowane po tyle lub coś koło tego) już tworzy ładną kępkę. Kupując cebulki zwróć uwagę czy nie są zbyt przesuszone, bo tego nie lubią. Powodzenia!

Shogun - nie martw się! Będzie dobrze.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Moje posadzone we wrześniu szafirki mają już spore liście. Teraz wyglądają całkiem przyzwoicie. Niestety po zimie będą się prezentować o wiele gorzej. Ale jak zakwitną to i tak nikt nie będzie zwracać uwagi na liście.
_fox_

Post »

Piegowarta w obi jest wielka obniżka cen ;:108 muscari latifolium 3.49 /kapers/ i wiele innych cebulowych :)
Ja dokupiłem mix iryska recitulata i danfordiae /20 szt/ oraz mix chnodoxy /15 szt/ po 3.49 /kapers/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”