Ogród Joli
- FRAGOLA
- 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Joli
Moja machonia też ledwo po zimie się pozbiewrała,urosła niewiele a tu kolejna zima za pasem 
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wiosną nie rozpaczaj, lespedeza przemarza całkowicie i dość późno wznawia wegetację.
Wybije od korzeni, tylko przytnij wiosną.
Ja ją odziedziczyłam i jak wiosną zobaczyłam same korzenie to o mało jej nie wykarczowałam
Wybije od korzeni, tylko przytnij wiosną.
Ja ją odziedziczyłam i jak wiosną zobaczyłam same korzenie to o mało jej nie wykarczowałam
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja mahonia to wielki krzak ale niski. Przemarzają jej wierzchołki i nie ma przez to kwitnienia. Czasami tylko jak śnieg przygnie pęd do ziemi coś tam zostanie. Nie okrywana na zimę.
Może przyciąć Barbulę na zimę , będzie ją łatwiej zabezpieczyć
Może przyciąć Barbulę na zimę , będzie ją łatwiej zabezpieczyć
- patkaza

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
no i zakupy ciekawe-mi niestety nieznane...
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jola dzięki za info o Lespedezie.
Na Zielonej Wyspie w tym roku jeszcze nie byłam, gdyż przestał mi się asortymentowo ten sklep podobać i mam za swoje.
Ale może jeszcze gdzieś trafię.
Hortensja Dębolistna wspaniale Ci się wybarwiła, jest ładna, nawet jak nie kwitnie.
Na Zielonej Wyspie w tym roku jeszcze nie byłam, gdyż przestał mi się asortymentowo ten sklep podobać i mam za swoje.
Ale może jeszcze gdzieś trafię.
Hortensja Dębolistna wspaniale Ci się wybarwiła, jest ładna, nawet jak nie kwitnie.
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
FRAGOLA- Grażynko ta mahonia ma tak po każdej zimie, przesadziliśmy ją już raz ale to niczego nie zmieniło- dalej wymarza.W tym miejscu jak nie odbije to przynajmniej nie będzie pustego miejsca.
Comcia dzięki za informację.Kiedyś miałam kilka budlei i nie wiedziałam że one tak późno zaczynają wegetację , nie odbijały i poszły na kompost.
tade k Ulka -Lawenda trzyma w gruncie i ma piękny krzak, to może wystarczy tylko gałąź świerkowa.
patkaza- Aga pozbierałam nasionka na wiosnę wysieję i zobaczymy co wyrośnie jak będzie podobna to jest Twoja.A lespedezą się zainteresuj, bo warto żeby kwitło coś jesienią w ogrodzie.
Tajka nie żałuj że tam nie byłaś bo towaru mają sporo ale jakoś nie ma w czym wybierać, ja chociaż mam po drodze do Lublina to rzadko tam zajeżdżam bo i drogo .
Comcia dzięki za informację.Kiedyś miałam kilka budlei i nie wiedziałam że one tak późno zaczynają wegetację , nie odbijały i poszły na kompost.
tade k Ulka -Lawenda trzyma w gruncie i ma piękny krzak, to może wystarczy tylko gałąź świerkowa.
patkaza- Aga pozbierałam nasionka na wiosnę wysieję i zobaczymy co wyrośnie jak będzie podobna to jest Twoja.A lespedezą się zainteresuj, bo warto żeby kwitło coś jesienią w ogrodzie.
Tajka nie żałuj że tam nie byłaś bo towaru mają sporo ale jakoś nie ma w czym wybierać, ja chociaż mam po drodze do Lublina to rzadko tam zajeżdżam bo i drogo .
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Po informacjach u Tadeusza i radach Janusza zostawię w gruncie. Gałązka świerkowa to za mało. Suche liście i na to świerk , by wiatr nie rozwiał. Magellankę i lespedezę też tak się zabezpiecza. W cieplejsze zimy może wystarczy i gałązka , ale skąd wiedzieć jaka będzie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Tulipanowiec, mimo że tak przerzedzony, wygląda jeszcze bardzo fajnie na tle błękitnego nieba 
- jola1

tade k- Tadziu o tej gałązce świerkowej to napisałam tak symbolicznie, to jasne że jak okrywać to porządnie.
wanda7- Wandziu tulipanowiec już wyłysiał, mam nadzieję że w przyszłym roku zakwitnie.
Dzisiaj mam w planach wykopanie datur. Na dworze bardzo wietrznie i zimno i trochę się boję że na noc może być temperatura na minusie.Czekam tylko na jakiegoś pomocnika, M zapowiedział się że wcześniej wróci żeby mi pomóc bo sama to zdecydowanie nie dam rady z tymi krzaczorami.
Pięknie przebarwiła się borówka
wanda7- Wandziu tulipanowiec już wyłysiał, mam nadzieję że w przyszłym roku zakwitnie.
Dzisiaj mam w planach wykopanie datur. Na dworze bardzo wietrznie i zimno i trochę się boję że na noc może być temperatura na minusie.Czekam tylko na jakiegoś pomocnika, M zapowiedział się że wcześniej wróci żeby mi pomóc bo sama to zdecydowanie nie dam rady z tymi krzaczorami.
Pięknie przebarwiła się borówka
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Joluś ja poproszę o jedno jabłuszko do porównania, bo nie wiem czy mamy tą odmianę?
Gdybym całkiem zaniemogła, bo i takowe dni miałam to Kazio obiecał sam zjawić się u Ulki.
Buziole
Gdybym całkiem zaniemogła, bo i takowe dni miałam to Kazio obiecał sam zjawić się u Ulki.
Buziole
- jola1

Zytko jabłuszko masz jak w banku.Zdrówka życzę.
- jola1

Dzisiaj miałam bardzo przyjemne przedpołudnie. Wczoraj dostałam paczkę od Agnieszki 72 z żurawkami i dzisiaj je posadziłam- 13 sztuk.Na ten rok zdecydowanie koniec a w przyszłym roku trzeba zakupić następny kawałek maty no i następne żurawki. Mam nadzieję że te co mam dobrze zniosą zimę i w przyszłym roku znacznie powiększą swoje rozmiary. Teraz przysypało je delikatnie igliwie sosnowe, będą miały lekką kołderkę na zimę.

Wczoraj zostały wydarte z ziemi moje datury i teraz stoją jeszcze na dworze ale już w donicach

Ukorzeniłam sadzonki liliowców które wyrosły na pędach kwiatowych, trochę szkoda że tylko u jednego

Jeszcze kwitną

Wczoraj zostały wydarte z ziemi moje datury i teraz stoją jeszcze na dworze ale już w donicach

Ukorzeniłam sadzonki liliowców które wyrosły na pędach kwiatowych, trochę szkoda że tylko u jednego

Jeszcze kwitną

- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też jeszcze wszystko na dworze .Kanny i dalie muszę już zacząć koniecznie wykopywać a datury schowamy przed mrozami.W tamtym roku już takie biedne zwarzone zabieraliśmy do garażu.Najbardziej mi szkoda że pełne tak późno dostały paków i na jednej jeszcze się nawet nie rozwinęły Żurawki śliczności i aż tyle też poszukam na wiosnę mam nadzieję że będą ci ludzie co od nich ostatnio kupiłam.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jola Ty także żurawkowo zakręcona jesteś?
Mnie się również podobają, ale mam tylko 10 odmian i na tym poprzestanę.
Ukorzenione liliowce będziesz wysadzała przed zimą do gruntu?
Mnie się również podobają, ale mam tylko 10 odmian i na tym poprzestanę.
Ukorzenione liliowce będziesz wysadzała przed zimą do gruntu?