Rdza gruszy oraz problem z szczepionym jałowcem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
matt_bd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 paź 2011, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rdza gruszy oraz problem z szczepionym jałowcem

Post »

Witajcie od jakiegos czasu na lisciach gruszy pojawila sie rdza ktorej niestety nie moge sie pozbyc...
Obrazek

Obrazek

Znajomi doradzili mi aby uzywac preparatow AMISTAR oraz BUMPER niemniej jednak nie wiem dokladnie kiedy i w jaki sposob dokladnie robic opryski. Czy te preparaty sa odpowiednie na ta chorobe? jeśli jednak nie prosze mi pomoc ;)

Natomiast jeśli chodzi o jalowca (dokladnej nazwy nie znam - prezent od sasiada) problem wyglada nastepujaco:

Obrazek

Obrazek

Roslina ta rosnie przed domem w odroznieniu od gruszy. Rosnie obok krzewow rozy i kilku innych malych swierkow. Nie wiem jednak co to za choroba i co ja powoduje; czy jest mozliwosc usuniecia tych zoltych-rdzawych pedow... czy niestety juz dla tego drzewka to koniec.

bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam
11krzych

Re: Rdza gruszy oraz problem z szczepionym jałowcem

Post »

Z rdzą gruszy świetnie radzi sobie Score 250 EC.
Nie wiem, jaki masz jałowiec (czy to jest jałowiec sabiński?) ale na wszelki wypadek spal chwasta i posadź jakiś normalny iglak. Jałowiec w okolicy gruszy nie jest dobrym pomysłem.

Chore liście spal, pryskaj SCORE na wiosnę tuż po pojawieniu się pierwszych objawów(u Ciebie lub w okolicy). U mnie to wypadło w lipcu :) Oczywiście możesz pryskać prewencyjnie wcześniej, ale mojej gruszy interwencyjny oprysk pomógł.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

11krzych pisze:Jałowiec w okolicy gruszy nie jest dobrym pomysłem.
Tak, jakieś 10-15 km... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *#p1599947
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ten jałowiec nie wygląda na chorego na rdzę, chorują najczęściej sabińskie i pochodne.Kiedy był sadzony? Czy przesadzany tej wielkości od sąsiada? Bo jeżeli tak, to tu pewnie leży przyczyna.Jałowce nie przepadają za przesadzaniem, bardzo często część gałęzi (najczęściej starszych) wtedy zamiera i zasycha.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Już się odbudowuje, teraz mu raczej nie pomożemy; mozliwe, że to pozeszłoroczne zalania.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

J. chin. 'Stricta'. Strzyżony, nie szczepiony.
To suche to mógł być szkodnik, mogła być choroba. Jak się wysuszy, to się wykruszy. Ciąć regularnie, z czasem powinno zarosnąć. Od wiosny pilnuj, czy tam jakieś obce życie się nie lęgnie...
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Częściej kontroluj na obecność przędziorka.
To dotyczy wszystkich krzewów rosnących w strefie przędziorkowej(blisko elewacji)
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”