Co to za roslina i jak ja ratowac

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
brandowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za roslina i jak ja ratowac

Post »

Witam
Kupłem miesiac temu zonie w prezencie takiego kwiatka jak na zdjeciu. Zrozumiałem z mojej kiepskiej angielszczyzny ze nalezy go podlewac co 2 tyg i w podstawke. Kwiatek niestety brazowieje. Palma stoi od strony polnocno wschodniej i nie ma bezposredniego dostepu do słonca. Bardzo prosze o pomoc bo nawet nie znam nazwy tego kwiatka a troszke mnie kosztowal wiec szkoda zeby sie zmarnowal.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Re: Co to za roslina i jak ja ratowac

Post »

Przypomina palmę phoenix (daktylowiec kanaryjski) jeżeli brązowieje od niedawna to może być wina zbyt suchego powietrza (na zdjęciu stoi koło kaloryfera) i niedoboru wody z tym związanym (jeżeli jest podlewana raz na 2 tygodnie),albo może też być przelana co objawia się też brązowieniem lub czernieniem końcówek liści. Moim zdaniem trzeba by było ją zraszać, aby powietrze było wilgotniejsze, jeżeli była przelana to wstrzymać się z podlewaniem na kilka dni, a jeżeli nie był przelana to trzeba częściej ją podlewać, dodatkowo żeby powietrze było wilgotniejsze można jeszcze zastosować coś takiego: do podstawki wsypać kamyków postawić na to doniczkę z rośliną i nalać wody, ale tylko tyle żeby nie miała styczności z doniczką np. do połowy warstwy kamyków to też poprawi wilgotność powietrza wokół rośliny
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
brandowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Faktycznie stoi kolo kaloryfera ale on jeszcze nie grzeje. Podlewany byl raz na dw tygodnie do tej miski co stoi w nim kwiatek. Jak wkladam w doniczke palec to ma bardzo sucho. Ten kwiatek sprawia wrazenie jak by opadaly mu liscie, zlepiaja sie niektore ale tylko ta strona od strony pokoju. Z tylu nie ma lisci brazowiejacych. Sprobuje ja czesciej podlewac i zraszac tylko powiedz mi jak czesto to robic zeby nie przesadzic w druga strone.
brandowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wklejam jeszcze 2 zdjecia moze beda bardziej pomocne
Obrazek
Obrazek
Golu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 mar 2011, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zacznijmy od tego jaką ziemię ma ta palma bo jeżeli nie była zmieniona to prawdopodobnie włókno kokosowe które radzę wymienic na ziemię dla palm a na dno doniczki daj drenaż i postaw ją na niskiej podstawce.
Jak będziesz podlewał to tak aby woda wypłynęła do podstawki.Nadmiar wody wylej a z następnym podlaniem poczekaj aż ziemia przeschnie tak na głębokośc ok 2-3cm.
Golu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 mar 2011, o 18:25

Post »

Dodam jeszcze że to prawdopodobnie phoenix roebelenii i że dla palm najlepsze są doniczki tzw palmówki czyli wąskie i wysokie.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak często podlewać trudno mi dokładnie napisać w każdym razie jeżeli podlewasz raz na dwa tygodnie może to być jednak za mało, ja swoje wszystkie rośliny liściaste podlewam raz na tydzień w lato i w zimie (bo stoją na parapecie, pod którymi są kaloryfery i mimo że przykręcone na 2,5 to dość mocno grzeją), dodatkowo myślę, że te zraszanie też będzie ok, no i może to być wina ziemi (jak wyżej napisane włókna kokosowe albo jeszcze gorzej torf, ja jeżeli kupuję rośliny to zaraz po przyjściu zmieniam im ziemię na odpowiednią); wyjątkiem są "łosie rogi" (Platycerium), które ciągle rosną w torfie bo ta roślina nie lubi przesadzania dodatkowo najlepiej było by przesadzić ją do ziemi dla storczyków (5L 15 zł dla jednej roślinki nie opłaca się kupować :wink: )
Mariusz "Chaveiro"
brandowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za rady zajme sie tym w wekend.
brandowaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A powiedzcie mi co zrobic jak po wyjeciu tego kwiata ze starej doniczki jest jedna wielka sucha bryla korzeni. Nie ma prawie wcale ziemi w tym kwiecie. Czym to rozbic zeby nie uszkodzic korzeni. Jak go podlewam to wcale nie wchodzi w niego woda tylko wszystko splywa bokiem.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

w sensie, że chcesz mu korzenie umyć? to może wstaw w jakąś miedniczkę z wodą, żeby troszkę odmokło, a potem opłukaj i poczekaj aż wyschną... Tylko potem wstrzymałabym się z podlewaniem zaraz po posadzeniu. No i skoro mówisz, że prawie tam ziemi nie ma, to może spróbuj do większej doniczki przesadzić? Ale ekspertem nie jestem, więc to tylko taka wolna myśl bardziej, niż rada...
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie jak pisze wyżej możesz włożyć na pewien czas np. do wiadra z wodą, żeby to trochę rozmiękło i jak najbardziej musisz pomyśleć o większej donicy przeznaczonej dla palm i ziemię też taką dla palm w większości marketów budowlanych z pewnością coś znajdziesz, po takim rozmoczeniu musisz poczekać trochę np. dzień żeby przeschły korzenie i zasadzić nie podlewając przez kilka najbliższych dni
Mariusz "Chaveiro"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”