Sadzonkowanie w czym,sposoby,metody,termin,zimowanie
Witam! Mam pewien problem. Według tego co czytałem na forum i na innych stronach sadzonkujemy iglaki od 15-kwietnia do 15 maja. Zważając na to że wiosna nadeszła wyjątkowo wcześnie mam pytanie czy można już zacząć? Jeśli nie to kiedy? Czytałem że sadzonkujemy po okresie intensywnego wzrostu... Czyli tzn jesienią jak już przestaną rosnąć i wiosną przed tym jak zaczną rosnąć? Proszę o pomoc! z góry dziękuję:)
MŁODE SADZONKI ZAKUPIONE ZIMĄ
Witajcie Forumowicze!
Bardzo proszę o pomoc: zakupiłam w sklepie internetowym sadzonki drzewek iglastych i liściastych, niestety dostałam je dwa dni temu. Korzenie z bryłą ziemi były owinięte folią, pojemników żadnych. Musiałam coś z nimi zrobić, więc wsadziłam je do doniczek, obsypałam korą i postawiłam na razie w garażu. Boję się co z nimi będzie - w garażu zimno, światła prawie wcale. Jak należałoby z nimi postąpić? Chciałam je zasadzić wiosną na mojej działce, ale sadzonki w styczniu trochę mnie zaskoczyły i nie wiem czy przetrwają
Bardzo proszę o pomoc: zakupiłam w sklepie internetowym sadzonki drzewek iglastych i liściastych, niestety dostałam je dwa dni temu. Korzenie z bryłą ziemi były owinięte folią, pojemników żadnych. Musiałam coś z nimi zrobić, więc wsadziłam je do doniczek, obsypałam korą i postawiłam na razie w garażu. Boję się co z nimi będzie - w garażu zimno, światła prawie wcale. Jak należałoby z nimi postąpić? Chciałam je zasadzić wiosną na mojej działce, ale sadzonki w styczniu trochę mnie zaskoczyły i nie wiem czy przetrwają

KIEDYŚ MÓJ OGRÓD BĘDZIE PIĘKNYM I PRZYJEMNYM MIEJSCEM...
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadzonki niezdrewniałe
Podobno teraz jest dobry czas na rozmnażanie drzewek i krzewów ozdobnych przez tegoroczne odrosty, tj. sadzonki niezdrewniałe. Chętnie zdobyłabym w ten sposób rosnące u sąsiada leszczynę z czerwonymi liśćmi, ligustr i pęcherznicę. Czy ktoś rozmnażał już tak rośliny i z jakim skutkiem?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z sadzonek zielnych rozmnozyłam z powodzeniem hortensję ogrodową, teraz próbuję rozmnożyć krzewuszkę Variegata i jasminowiec "Aureus". Po prostu ukorzeniacz i do ziemi - torf z piachem.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taki do zielonych.
Chociaż ligustr to my rozmnażamy wbrew wszelkim zasadom ;-) po cięciu żywopłotu po prostu zbieramy zdrewniałe części i wtykamy w ziemię, ważne, aby głęboko. Przyjmuje się bez problemu, i nawet bez ukorzeniacza, chociaż lepiej wiosną i jesienią, kiedy nie jest zbyt gorąco.
Aha, a tawułę japońską i pięciornik - bardzo łatwo rozmnozyć wiosną. Po wiosennym cięciu parę sztuk starych (zdrewniałych) pędów do ziemi, na kilka oczek - sprawdzone w tym roku, już się ukorzeniło i rośnie.
Pęcherznicy nie rozmnazałam, ale to nie powinno być trudniejsze niż hortensja ;-)
Chociaż ligustr to my rozmnażamy wbrew wszelkim zasadom ;-) po cięciu żywopłotu po prostu zbieramy zdrewniałe części i wtykamy w ziemię, ważne, aby głęboko. Przyjmuje się bez problemu, i nawet bez ukorzeniacza, chociaż lepiej wiosną i jesienią, kiedy nie jest zbyt gorąco.
Aha, a tawułę japońską i pięciornik - bardzo łatwo rozmnozyć wiosną. Po wiosennym cięciu parę sztuk starych (zdrewniałych) pędów do ziemi, na kilka oczek - sprawdzone w tym roku, już się ukorzeniło i rośnie.
Pęcherznicy nie rozmnazałam, ale to nie powinno być trudniejsze niż hortensja ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sadzonkowanie w trocinach? Sprawdź!
Nasza szalona winomaniaczka dominikams ukorzenia winorośle w wiórach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=569
Agata