Storczyki Katarzynki cz.II
- nina1611
- 500p

- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Katarzynki cz.II
cudności
piękne te Phalaenopsis na ostatnim zdjęciu 
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Marta80
- 200p

- Od: 13 wrz 2011, o 19:24
Ojej ale piękne storczyki, a jak się rozrastają
pewnie dobrze o nie dbasz i karmisz. Mój najmniejszy storczyk też coś wypuszcza ale ciężko mi zidentyfikować co to, czy korzeń, czy keika... 
Kochani, mam takie małe pytanie, mój tata ma 3 storczyki, wczoraj zabrał się za przesadzanie (nie pytajcie dlaczego o tej porze roku bo sama nie wiem) i otóż on powycinał im prawie wszystkie korzenie które były zielone, nie zgnite. Jeden storczyk miał naprawdę bardzo dużo i ciasno tych korzeni, w sensie, że wypełniały donicę, moim zdaniem powinno się je rozluźnić i dać do większej doniczki a tata zostawił 3 korzenie długie na bo ja wiem.. parę cm, tak, że storczyk ledwo stoi bo nie ma się czym usadowić w gruncie. Wydaje mi się, że po wycięciu ok 85-90% korzeni to chyba padnie? Tata mówi, że mu nowe odrosną. Co wy na to?
Kochani, mam takie małe pytanie, mój tata ma 3 storczyki, wczoraj zabrał się za przesadzanie (nie pytajcie dlaczego o tej porze roku bo sama nie wiem) i otóż on powycinał im prawie wszystkie korzenie które były zielone, nie zgnite. Jeden storczyk miał naprawdę bardzo dużo i ciasno tych korzeni, w sensie, że wypełniały donicę, moim zdaniem powinno się je rozluźnić i dać do większej doniczki a tata zostawił 3 korzenie długie na bo ja wiem.. parę cm, tak, że storczyk ledwo stoi bo nie ma się czym usadowić w gruncie. Wydaje mi się, że po wycięciu ok 85-90% korzeni to chyba padnie? Tata mówi, że mu nowe odrosną. Co wy na to?
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale też ruch u CIEBIE w kwiatkach
Widać, że klimat im odpowiada i Twoja dobra atmosfera
Najbardziej podoba mi sie koliberek (widze, że nazwa się przyjęła - czyżby to był mój kolejny chrześniak)
Jest taki malutki i taki słodki - szczególnie na zdjęciach z innymi Twoimi kwiatuszkami
Jest taki malutki i taki słodki - szczególnie na zdjęciach z innymi Twoimi kwiatuszkami
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, znam ten ból, jak oko widzi pędzik, a biedny aparat nie może tego uchwycić, ale zobaczysz, zaraz będą wielkie i same będą się pchały do pozowania.
Bardzo mi się podobała obfitość liści na Jaśminku, i pomyśleć, że miał pęd ze środka, a jednak przyroda jest zaskakująca i nieprzewidywalna czasem. 
-
katarzynka575
- 1000p

Marysiu przewidywalna ,storczyki po prostu kochają życie .Tylko niektórzy za szybko skazują je na pewną śmierć . Ale to nie ja
Więc tym bardziej cieszy mnie każdy nowy korzonek u niego i listek a o pedzie nie wspomnę
Sylwuniu no bo ja wiem co dwa tygodnie dostają odżywkę i tyle .Bo kiedyś gdzieś wyczytałam że phal. nie mają momentu spoczynku więc może je dokarmiać cały czas i tak robię .Więc może to to .
Gosiu
Wychodzi na to że Koliberek będzie chrześniakiem i jak dobrze pójdzie to Wampierk też
Marta80 witaj u mnie, miło mi że zajrzałaś .Za niedługo przekonasz się co też Twój storczyk ma dla Ciebie .
A co do taty ,to nie mam pojęcia czemu tak zrobił ? to okropne poczynanie ,zdrowe korzenie obcinać .Nie, tata powinie jak zresztą sama zauważyłaś przesadzić storczyka do większej doniczki i nowego podkładu .Mam nadzieję że choć przesypał rany po cięciu cynamonem i po wsadzeniu nie podlewa przez dwa tygodnie .Martusiu jak już pisałam wcześniej storczyki mają tak dużą wolę życia że często klimatyzują się w tych warunkach jakie im stworzymy .I jeśli storczyki taty mają taką wolę to na pewno dadzą radę .Niektóre storczyki żyją nawet bez korzeni dłuższy czas a napisałaś że te mają po trzy . Poproś tatę żeby już więcej nie obcinał zdrowych korzeni .
Sylwuniu no bo ja wiem co dwa tygodnie dostają odżywkę i tyle .Bo kiedyś gdzieś wyczytałam że phal. nie mają momentu spoczynku więc może je dokarmiać cały czas i tak robię .Więc może to to .
Gosiu
Marta80 witaj u mnie, miło mi że zajrzałaś .Za niedługo przekonasz się co też Twój storczyk ma dla Ciebie .
A co do taty ,to nie mam pojęcia czemu tak zrobił ? to okropne poczynanie ,zdrowe korzenie obcinać .Nie, tata powinie jak zresztą sama zauważyłaś przesadzić storczyka do większej doniczki i nowego podkładu .Mam nadzieję że choć przesypał rany po cięciu cynamonem i po wsadzeniu nie podlewa przez dwa tygodnie .Martusiu jak już pisałam wcześniej storczyki mają tak dużą wolę życia że często klimatyzują się w tych warunkach jakie im stworzymy .I jeśli storczyki taty mają taką wolę to na pewno dadzą radę .Niektóre storczyki żyją nawet bez korzeni dłuższy czas a napisałaś że te mają po trzy . Poproś tatę żeby już więcej nie obcinał zdrowych korzeni .
- Marta80
- 200p

- Od: 13 wrz 2011, o 19:24
Jak naładuję aparatt to zrobię zdjęcie, może mi pomożesz zidentyfikować. 
Nie, nie przysypał. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie.
Tata ma specyficzne podejście do kwiatów, nie odróżnia co znaczy ziemia mokra a co wilgotna. On podlewając szeflere nalał tak dużo wody że pół dnia woda stała w spodku, tłumaczyłam mu, że szeflera nie lubi nadmiaru wody i jest na to bardzo wrażliwa, to nie da sobie powiedzieć, bo uważa, że ziemia wciągnie ile ma wciągnąć a reszta przeleci właśnie do spodka. Cóż..
Nie, nie przysypał. Mam nadzieję, że dojdzie do siebie.
Tata ma specyficzne podejście do kwiatów, nie odróżnia co znaczy ziemia mokra a co wilgotna. On podlewając szeflere nalał tak dużo wody że pół dnia woda stała w spodku, tłumaczyłam mu, że szeflera nie lubi nadmiaru wody i jest na to bardzo wrażliwa, to nie da sobie powiedzieć, bo uważa, że ziemia wciągnie ile ma wciągnąć a reszta przeleci właśnie do spodka. Cóż..
Moje zielone:
Kasiu czy ja udźwignę tyle chrześniaków ...?
Jak tam Twój sabotek zielonkawy, którego ja utracilam bezpowrotnie
Jak tam Twój sabotek zielonkawy, którego ja utracilam bezpowrotnie
Ale tu się dzieje:) A jak się rozwkitną , to będzie pięknie:).
-
katarzynka575
- 1000p

Martusiu co zrobić niektórzy mężczyźni tak mają i nie dadzą sobie wytłumaczyć .Zdjęcie proszę ,zobaczymy ,może wspólnie uda się zidentyfikować .
Gosiu dasz radę od przybytku głowa nie boli
tylko o imieninach pamiętaj
Wiesz moja Luna coś podupada na korzonki .Ładnie wypuściła listek po czym zmieniła kolor na seledynowy a to jest dla mnie znak KORZENIE coś nie tak z nimi .I niestety
korzenie te najdłuższe musiałam obciąć puste w środku .Teraz leży sobie w towarzystwie Arturków i zastanawia się czy pokazać jakiś nowy korzonek czy nie ? Jedyna pociecha że odzyskała kolor jest ładnie zielona
Filigranowa
Ach i wiecie co dzisiaj znalazłam, trzeci pęd na oncidium
Gosiu dasz radę od przybytku głowa nie boli
Wiesz moja Luna coś podupada na korzonki .Ładnie wypuściła listek po czym zmieniła kolor na seledynowy a to jest dla mnie znak KORZENIE coś nie tak z nimi .I niestety
Filigranowa
Ach i wiecie co dzisiaj znalazłam, trzeci pęd na oncidium
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Zobacz do mnie-pokazałem dendrobium od Ciebie 
- kinga_232
- 200p

- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Kasiu gratuluję trzeciego pędzika na oncidium 
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
Matko nie pamiętam kiedy kto ma imieniny

- darek p
- 500p

- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Kasiu śliczny ten mikrusik,ładne kwitnienia białego Dendrobium ,a pędziki zwiastują kwitnienie.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu nadrobiłem zaległości ale pewnie od jutra znowu się ich nazbiera .
Śliczny koliberek , nie wiem czy nazwa została nadana mu przez Ciebie ale trafnie oddaje cechy kwiatu tego storczyka.
Pewnie jak odwiedzę Ciebie ponownie w wątku to będzie już sporo rozkwitłych storczyków bo zapowiada się bardzo ładnie.
Kasiu trzymam kciuki za rośliny i życzę powodzenia w doprowadzaniu ich do kwitnięcia bo to jest fantastyczna sprawa

Śliczny koliberek , nie wiem czy nazwa została nadana mu przez Ciebie ale trafnie oddaje cechy kwiatu tego storczyka.
Pewnie jak odwiedzę Ciebie ponownie w wątku to będzie już sporo rozkwitłych storczyków bo zapowiada się bardzo ładnie.
Kasiu trzymam kciuki za rośliny i życzę powodzenia w doprowadzaniu ich do kwitnięcia bo to jest fantastyczna sprawa