Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

majs pisze:dawaj po grządkach takim świeżym jeszcze ciepłym jak chlebek z piekarni.
Nawet taki świeży kurzeniec jest lepszy niż żaden. W przypadku tego nawozu bardziej niż wieku trzeba pilnować odstępu między nawiezieniem a sadzeniem/ siewem niż to, kiedy tą kupkę kura zrobiła , ze względu na możliwość porażenia młodych roślin przez amoniak, który jest wydzielany przy zetknięciu nawozu z glebą niezależnie od wieku nawozu.
majs pisze:wystarczyło napisać ze stosujesz suszony,
Nie wystarczyło. Jak się trochę zastanowisz, to nie ma technicznie możliwości nawożenia ganz świeżym kurzeńcem. Jeżeli to jest nawóz z własnej hodowli- z natury musi być składowany rok, bo daje się go do ziemi raz w roku. Jeżeli jest kupiony musi być jakoś zapakowany i również przez hodowcę magazynowany. Gołębnika czy kurnika nie sprząta się codziennie- mówiąc najprościej obrazowo . Jest jeszcze inna strona zagadnienia. Forma w jakiej poszczególne makroskładniki występują w nawozie. Azot, na przykład, występuje w kurzeńcu w formie węglanu amonu i to jest forma dostępna roślinom równie szybko co z nawozu sztucznego , jak siarczan amonu, czy fosforan amonu. Dlatego nawóz ptasi działa szybko niezależnie czy ma tydzień czy rok. Poza tym zbyt długie magazynowanie ptasich odchodów powoduje znaczne straty azotu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

forumowicz pisze:Ja , w początkach mojej uprawy działki, też zgodnie z instrukcją, dawałem obornik na jesień. Następnego roku zastanawiałem się dlaczego nic nie chce rosnąć. Bardzo szybko przestawiłem się na nawożenie wiosenne po przerzuceniu paru mądrych książek z gleboznawstwa. Od tamtej pory stosuje obornik tylko na wiosnę i na zbiory nie narzekam.
Wniosek?. Nawożenie należy dobrać indywidualnie do swojej gleby a nie kierować się schematami. Co dobre u sąsiada to niekoniecznie u mnie.

Pozdrawiam
Daj na luz nie czepiam się twoich wypowiedzi, i jestem daleki od tego. Myślę tylko o tych którzy czytają forum na wyrywki. Moglem równie dobrze napisać krowie z pod siedzenia.
Wniosek jest jeden jaki by on nie był musi swoje odstać i już.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Male pytanko :wit
Rozrzucilam na przekopane grzadki nie do konca przerobiony kompost 12-sto miesieczny, czy mam to teraz przekopac z gleba, czy zostawic na wierzchu do wiosny?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybka
Ja bym przekopał.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoglowalam troszke.

Z poradnika ogrodniczego:
Kompost najlepiej zastosować jesienią. Jeżeli jest w pełni dojrzały, wkopujemy go w glebę na głębokość około 30 cm. Jeżeli natomiast kompost nie jest jeszcze w pełni dojrzały, pozostawiamy go na okres zimy na powierzchni gleby, a wkopujemy dopiero wiosną.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybka
To masz taki porządny poradnik a pytasz się amatorów. :wink:
wszystko zależy od tego co tam będzie sadzone i jakie podejście dane warzywko ma do kompostu. Popatrz najpierw na konkretna zieleninę która tam wsadzisz i jej wymogi, poradnik ogrodniczy to zbiór porad dość ogolonych i uniwersalnych, tak mi sie wydaje.
brak polskich znaków
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to dobre! Zaglądnęłam do swojego poradnika a tam jest napisane: "Kompost ogrodowy najlepiej rozprowadzać podczas przygotowywania zagonów wiosną i wczesnym latem"
Gdzieś też czytałam, że obornik jesienią a kompost wiosną. Czyli w każdym poradniku inaczej.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybka
Jeszcze jedno wkopywanie kompost lub obornik na głębokość 30 cm w glebach ciężkich mija się z celem.
No właśnie, co kto chce to pisze, te poradniki to bardzo ogólny zbiór wiedzy, czasami pisany przez człowieka który w życiu nie miał szpadla w reku. A jedyny kontakt z ogrodnictwem miał na stronach Google.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majs pisze:Rybka
To masz taki porządny poradnik a pytasz się amatorów. :wink:
wszystko zależy od tego co tam będzie sadzone i jakie podejście dane warzywko ma do kompostu. Popatrz najpierw na konkretna zieleninę która tam wsadzisz i jej wymogi, poradnik ogrodniczy to zbiór porad dość ogolonych i uniwersalnych, tak mi sie wydaje.
Przeciez nie pytam sie amatorow :wink:

Kurcze, to nie kazde warzywo lubi kompost? Bylam przkonana, ze kompost to skarb w ogrodzie i rzucilam po wszystkich grzadkach rowno.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybka
Każde lubi kompost tylko nie zawsze lubi np. zmieszany z ziemia, może woli położony na odpowiedniej głębokości pod warstwa ziemi. I tak np truskawki nie lubią mieszanki, nasiona kukurydzy tez nie przepadają za bliskim kontaktem z kompostem czy obornikiem.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gienia, a jest cos napisane w Twoim poradniku jak postepowac z takim calkiem nieprzerobionym kompostem?

Tez zawsze sypalam kompost na wiosne, ale teraz bylam zmuszona zmienic miejsce kompostownika, a dwa razy przyrzucac dwie sterty mi sie nie usmiechalo (wlasciwie mojemu M :wink: ), wiec wyladowal na grzadkach juz teraz.

Majs, bylam przekonana, ze trzeba ostroznie z obornikiem, szczegolnie swiezym, nie sadzilam, ze dotyczy to tez kompostu.
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety nie, jest 3 bite strony, wiele szczegółów. Jak zrobić kompostownik, jak powinien kompost wyglądać, jak pachnieć, jaki duży (-3-4 m sześc. na 100m kwadr. grządek). Jakie drzewo lub krzew powinien go zacieniać ( najlepiej dziki bez lub świdośliwa, jarząb albo leszczyna), co i jak kompostować i kiedy stosować (właśnie na wiosnę-bo podobno jesienią składniki w dużej części przenikają do wód gruntowych). Znalazłam tylko taką uwagę, że nieprzerobione składniki, jakieś skorupki i kawałki drewienek trafiają z powrotem do kompostownika.
A swoją drogą od kilku tygodni planuję spacer po księgarniach, muszę poszukać dobrego poradnika, najlepiej polskiego autora. Autorem tego który mam jest Christel Rupp i nie spełnia moich oczekiwań, niektóre rozdziały są potraktowane bardzo ogólnikowo.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziekuje Gieniu za poswiecony czas :wit
Slecze nad watkiem o kompostowaniu i znalazlam cos takiego : http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0&start=42 post lila31. Wynika z tego, ze takiego nie przerobionego nie powinno sie przekopywac, bo prochnica "umiera".
pozdrawiam Beata
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Rybka pisze: nie powinno sie przekopywac, bo prochnica "umiera".
Niestety- tak. Do skompostowania potrzebne jest powietrze. Im bardziej w głąb gleby , tym go mniej.
Po to kompost trzeba przerabiać by go napowietrzyć.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kompost w zasadzie spełnia rolę nawozową. Ale ja, na swojej działce traktuje go nie tyle jako nawóz, co jako coś, co poprawia mi sorpcje gleby , zwiększając skuteczność nawożenia obornikiem . Składniki obornika nie są tak szybko wymywane z gleby. Poza tym kompost działa w pewnym stopniu odkwaszająco bo jego pH jest bliskie obojętnemu/ zwiększa się w wyniku kompostowania/.
Tak, że Rybko dobrze zrobiłaś dając kompost teraz. Na wiosnę dodasz obornik i całość wymieszasz wtedy z glebą.

Pozdrawiam

PS Podwójne rycie/ orkę/ jesień- wiosna stosuje się na glebach wilgotnych. Wiosenna płytsza ma wtedy za zadanie szybsze obsuszenie a co za tym idzie, szybsze nagrzanie gleby.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”