Zdjęcia z mojego ogrodu - hanna_1962
Witaj Haniu. Ale pytań! Postaram się odpowiedzieć. Otóż rodondrenów włókniną nie okrywam, ponieważ jest ich dużo i są dość duże, przykrywam tylko korzenie. W ubiegłym roku mróz u nas też był dość duży, ale azalie i różaneczniki nie zmarzły, za to kwiaty na drzewach owocowych kompletnie wymarzły. Pytasz o parzydło leśne (ma około 18 lat) kupiłam je na targu od działkowiczów, u nich można kupić bardzo ciekawe rośliny jak kwiat, o który pytasz ten delikatny fiolecik to gipsówka. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, to pisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam Irena.
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
Gabrysiu, przed chwilą obejrzałam dokładnie Twoją ładną działeczkę! Piękne krokusy i clematisy. Ja też je lubię. Podejrzewam,że jesteś w tej dziedzinie dobra, wiec mam pytanie, Clematisy z wiekiem ogołacaja się od dołu ( a może źle je przycinam ) ???????? jak radzisz sobie z tym problemem, jeśli go masz oczywiście. Czy trudno uprawia się pustynnik i jak dlugo kwitnie? I jeszcze jedno pytanie, co to za roślinka nad oczkiem niziutka z pstrokatymi lisćmi, czerwono - zielonymi? Pozdrawiam
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Haniu. Clematisy tak mają, że od dołu liście zasychają.hanna_1962 pisze:Gabrysiu, przed chwilą obejrzałam dokładnie Twoją ładną działeczkę! Piękne krokusy i clematisy. Ja też je lubię. Podejrzewam,że jesteś w tej dziedzinie dobra, wiec mam pytanie, Clematisy z wiekiem ogołacaja się od dołu ( a może źle je przycinam ) ???????? jak radzisz sobie z tym problemem, jeśli go masz oczywiście. Czy trudno uprawia się pustynnik i jak dlugo kwitnie? I jeszcze jedno pytanie, co to za roślinka nad oczkiem niziutka z pstrokatymi lisćmi, czerwono - zielonymi? Pozdrawiam
Obcinanie clematisa zależy od odmiany. Mam takie, jak ja to nazywam - zwykłe, które obcinam dość nisko 30 cm. nad ziemią a co parę lat całkiem przy ziemi.
I mam też takiego, który kwitnie dwa razy i tego obcinam 70cm. nad ziemią.
Ato dla tego, że one na zeszłorocznych pędach kwitną pełnymi kwiatami, a potem na przyrostach tegorocznych pojedynczymi.
I jeszcze jednego, którego nie obcinam wcale - tylko kosmetycznie tzn. przemarznięte i suche pędy.
Pustynnik nie jest trudny w uprawie, wystarczy tylko dobre stanowisko, przepuszczalna gleba i konieczne okrycie na zimę.
Sadząc pustynnika trzeba zwrócić uwagę na korzenie - muszą być rozłożone na płasko.
Jeśli ma kilka kwiatostanów, to kwitnienie się wydłuża ale nie umiem precyzyjnie określić jak długo.
Roślinka o którą pytasz to houtunia sercolistna - bardzo ładna roślinka i ekspansywna - ma też dziwny zapach.
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
- andriu53
- 1000p
- Od: 6 maja 2007, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Haniu piękny masz ten swój raj . Kilka razy go oglądałam i wiesz czego mogę Ci pozazdrościć , to dużych drzew , których ja niestety nie mam . U mnie za kilka lat dopiero może być fajnie , jak moje drzewa urosną , bo teraz to wszystko się zlewa i nie ma większego uroku .
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Spis wątków
- andriu53
- 1000p
Madziu ja będę mieć takie w czerwcu , będziesz miała też co oglądać .
Spis wątków
Spis wątków
- andriu53
- 1000p
Madziu będziesz podziwiać i swoje . Przyjadą do Ciebie po świętach , a to już niedługo .
Spis wątków
Spis wątków