parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krychnaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 wrz 2011, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

Juz moj jeden leniuch, ktory od roku nie pokazał kwiatków, od kwadransa mieszka w keramzycie---- to ma byc mobilizacja
Bardzo dziekuje :tan będę studiować Twoje posty ;:132
Tez będę go karmić raz po raz wodą z nawozem a raz wodą którą ubrudzi moj bojownik . :tan
Awatar użytkownika
hogata
50p
50p
Od: 9 maja 2010, o 12:56
Kontakt:

Post »

Prowadzisz bardzo ciekawy temat. Podziwiam Cię. Twoje storczyki mają piękne długie korzenie. Kwitnienia też masz super.
Ja bym się nie odważyła wypróbować takiej metody uprawy. Obawiam się braku ruchu powietrza wewnątrz wazonów.
Będę tu często zaglądać.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witam Cię u mnie hogata
Jeśli chodzi o ruch powietrza w wazonach z keramzytem to akurat według mnie jest on większy niż w doniczkach z korą, czy innym podłożem storczykowym. Keramzyt jest bardzo lekki i przewiewny. Sam w sobie jest "napakowany" powietrzem. A poza tym, przestrzenie jakie powstają między kulkami są spore. Powietrze może tam hulać do woli ;)
Ja zawsze miałam problem z moimi roślinami kiedy stały w tradycyjnym podłożu dla storczyków. Nigdy nie wiedziałam kiedy podlać, czy już, czy poczekać. A w keramzycie widzę do jakiego momentu keramzyt jest mokry, do którego wilgotny, a od którego miejsca zaczyna się już suchy. (To najlepiej widać fotografując wazon i oglądając zdjęcia na monitorze komputera.)

Moje storczyki naprawdę dobrze czują się w keramzycie. Chociaż większej pewności nabiorę kiedy kwitnienia na obecnie rosnących pędach, będą obfite, długotrwałe i storczyki będą nadal prezentować taką kondycję jak teraz. ;) Chyba w listopadzie lub grudniu minie dopiero rok kiedy wsadziłam pierwszego Phalaenopsisa do wazonu. Więc ja to jestem świeżak w takiej metodzie, ale w sieci znalazłam naprawdę wiele informacji na temat uprawy hydroponicznej, semihydro itd itp. Większość stron jakie udało mi się przejść i przestudiować jest anglojęzycznych.

Myślę, że każdy może spróbować na takim storczyku, który jakoś ma problemy z rozwojem. Taki zdechlaczek, jak ja to nazywam. Jeśli mu się uda, to jeśli ma odwagę, może próbować dalej ;) ;)

Pozdrawiam, zachęcam do czytania wszystkiego co dostępne.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krychnaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No tak .wiekszość info o tej metodzie hodowli jest w j.angielskim ;:108 a wiec nie dla mnie ;:14
Dlatego póki co będę eksperymentowac biorąc pod uwage Twoje porady
Rozumiem ze moge uzyc obojetnie jakiego nawozu? .....oczywiscie do storczyków ;:108 ?
Awatar użytkownika
hogata
50p
50p
Od: 9 maja 2010, o 12:56
Kontakt:

Post »

Czas i zdobyte doświadczenie ma ogromne znaczenie w uprawie czegokolwiek.
Wazon ani u dołu ani po bokach nie ma otworów, co mnie osobiście przeraża. Ja dodatkowo w doniczkach wypalam podłużne szczeliny. Odlewanie nadmiaru wody też nie jest łatwym zadaniem. Na pewno utopiłabym tak prowadzone rośliny.
Keramzyt stosuję jako wyłożenie podstawek u niektórych storczyków. Jego własności są naprawdę ciekawe ale czasami znajduję na nim 'koty' co dodatkowo mnie do niego zniechęca.
W żadnym wypadku nie uważam Twojej metody za złą. Stan Twoich storczyków to potwierdza. Mają piękne liście i długaśne korzenie. Nie spotkałam nikogo kto by tak prowadził storczyki.
Ze swoimi roślinami obchodzę się w zupełnie inny sposób, przez co Twoja metoda, i jej efekty są dla mnie naprawdę fascynujące :wink:. Może kiedyś odważę się spróbować ;).
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Miło mi czytać pozytywne uwagi i opinie :)

Jeśli chodzi o nawóz to ja akurat mam do storczyków firmy ag..col (nie wiem czy mogę tu pisać nazwy produktów ;) )
Używam go "na oko" ale naprawdę śladowe ilości (ok 1/4 nakrętki na 3 litry wody akwariowej). Takim roztworem zalewam wszystkie wazony do pełna, po godzinie, czasem dwóch, odlewam zostawiając średnio 2/10 na dnie. I tak za około miesiąc/półtora powtarzam. Wodą pozostałą po zlaniu z wszystkich wazonów, podlewam kwiaty domowe (paprocie, pnącza, latem balkonowe.) Nic się u mnie nie marnuje :D
Latem zraszałam keramzyt i liście od góry. Teraz nie zraszam, bo mi się zraszaczka popsuła ;) Ale też dlatego, że czuję/widzę/wydaje mi się, że nie trzeba, bo jest chłodniej i woda wolniej paruje.
Wszystko u mnie to eksperymenty ;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

przeczytałam twój wątek i jestem pod wrażeniem sukcesów :) może kiedyś sama zastosuję taka metodę :) Na razie mam około 4 phalków w doniczkach bez podpływu, z kilkoma centymetrami kermazytu na dole i z grubym podłożem storczykowym na górzę, muszę przyznać, że stroczyk, który rosnie tak najdłużej juz ponad półtora roku, to jedyny, który ostatnio mi zakwitł, ma bardzo ładne korzenie i nowe liście ;) poza tym najlepiej przeżył miesięczny okres niepodlewania, kiedy byłam zmuszona wyjechać z Warszawy :) Ostatnio zaczęłam 'przeprowadzać' inne falki do doniczek szklanych/lub plastikowych przezroczystych osłonek, mając nadzieję, że uzyskam podobne rezultaty jak przy mojej ulubionej hybrydzie :) prezentowalam jej kwitnienie w moim wątku - żółto różowa.
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Piękne słoneczko mamy tej jesieni, jest cudownie, aż chce się żyć nie tylko mi, ale i moim kwiatuchom ;) :) Kilka zdjęć w słońcu

Obrazek

Obrazek

Dalej muszę pokazać dwa cosie obok siebie. Teraz już wyraźnie widać który to korzeń, a który pęd ;)

Obrazek

i inne ujęcie tegoż samego pędu ale innego korzenia ;)

Obrazek

Na koniec dwa listeczki wystawiające swoje różki ;)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne fotki w słoneczku ;:91 naprawdę ładne ujęcia ;:108
Gratuluje pędu - niech szybko zakwita ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Jesienne słoneczko sprzyja naszym kwiatuszkom ;:3
Drugi (różowy) phalaenopsis dokładnie taki sam jak mój :wink:
Gratuluję pędzika, niech rośnie jak najszybciej 8-)
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
kalyna84
100p
100p
Od: 27 wrz 2011, o 18:21
Kontakt:

Post »

Piękne okazy :) Może mój też odżyje.. ;:224
Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Aniu piękne zdjęcia w jesiennym słoneczku ;:108
;:138 dla pędu, listków i korzonków
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Uwielbiam patrzeć na zdjęcia o zachodzi słońca... cudne ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Krychnaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:wit
witam i melduje ze mój leniuszek, którego eksperymentalnie wsadziłam w keramzyt 3 tyg temu, puszcza nowe zielone korzonki i....przedłuża pęd kwiatowy
:heja
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Zaniedbałam swój wątek ;) Studia, praca pełną parą i jakoś zabrakło czasu na wrzucanie zdjęć i nowe wpisy :(
Ale dziś postanowiłam wszystko nadrobić i pokazać Wam kilka zdjęć moich pupili :)

Zacznę od Dendrobium, które wiele w życiu przeszło i walczy dalej o przetrwanie, więc uraczyło mnie keiki. Na zdjęciach pokaże trzy, ale wiem, że tam w kamieniach jest jeszcze jeden, tylko czekać aż wystawi liścia ;)
Obrazek

Obrazek

Inne Dendrobium pnie się w górę ze swoim pędem kwiatowym i za chwilę będę oglądać jego białe kwiaty.
Obrazek

Koleżka Zygopetalum, który ponownie trafił do keramzytu, również nie próżnuje, wolno ale jednak rozwija swoje liście :)
Obrazek

Obrazek

No i teraz seria "Phalaenopsis - pędy, korzenie, liście" :)

Jesień za oknem
Obrazek

Obrazek

Ten wygięty pęd z pierwszego zdjęcia widoczny w tle, to ten sam pęd na drugim zdjęciu
:) I do tego dwa ujęcia jego przeciekawych korzeni ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu pęd kolejnego koleżki, którego już pokazałam na poprzedniej stronie wątku z malutkim pędem. No i jego wężowate korzenie ;)
Obrazek

Obrazek

"Mały cud" (różnica czterech dni między pierwszym i drugim zdjęciem)
Obrazek
Obrazek

Sanatorium
Obrazek

Maluszek po przejściach (kiedyś mieszkał w pucharze, ale w kuflu mu lepiej ;))
Obrazek

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”