Alstroemeria pomarańczowa jest jak najbardziej byliną , rośliną wieloletnią . W naszym klimacie pewniejsza jest uprawa w pojemnikach i przenoszenie zimą do chłodnych pomieszczeń.Pisałem o uprawie w innym wątku na forum i przytoczę tę swoją wypowiedź :
Przy uprawie alstroemerii , jest ważne właściwie dobrane stanowisko i kontrola wysokości rośliny.Ja uprawiam w alstroemerie w pojemnikach ze względu na nasz klimat, Mazowsze. Lepiej tak zimują i zaczynają kwitnąć od połowy maja. W gruncie pierwsze kwiaty pojawiały się czerwiec-lipiec, i straciłem też jedno stanowisko w ub.r (było-27C). Pojemnik minimum 5l do alstromerii niskich,czyli tych do 50cm wysokości,w tej grupie wyróżnia się jeszcze a. compacta do 30 cm. Druga grupa to alstromerie wysokie do 120 cm nawet, w sprzyjających warunkach. Pojemnik powinien posiadać dobry drenaż,żwir i małe kamienie na dnie. Ziemia pH 5.5 -6.
Druga sprawa to cięcie alstroemerii.Wycina się przekwitłe pędy ale nie wolno wycinać całych pędów ,zawsze należy pozostawić min 2 pary liści ,jeśli nie są zbyt wybujałe wycinamy tylko przekwitłe kwiatostany. Tak samo a. wysokie ,tniemy pamiętając o pozostawieniu liści. Alstroemeria potrzebuje liści do produkcji nowych pędów. Podlewać należy regularnie ale nie przelewać . Dobre efekty przynoszą nawozy długo działające w formie granulek ze zwiększoną ilością potasu. We wrześniu należy nawożenie wiosenne powtórzyć . I to było na tyle,poza tym rosną prawie same .
Co widać,prawda ? Zachęcam do uprawy

Pozdrawiam,Piotr
I lepiej nabyć już rośliny z liśćmi (cena ok 15złp) niż kupować same kłącza ,bo taniej .Minimalny okres od posadzenia kłączy do pierwszych kwiatów to 20 tygodni (w idealnych warunkach) i w pierwszym roku małe szanse na kwiaty.Ale jeśli już uprawa z kłączy to dopóki nie pojawią się pierwsze liście należy zapewnić temperaturę 12-15C z dużą ilością światła,ważna jest bardzo dobra wentylacja,czyli ocienione miejsce w ogrodzie wystarczy.W czasie już pełnej wegetacji ,od liści do kwitnienia ,wystawa wschodnia lub zachodnia.
Poza kwiatami warto zwrócić uwagę na liście,wyglądają jak obsypane brokatem,zwłaszcza wiosną.