Skrobnij co tam słychać-uściski ślę
Mój ogród - kwiaty i motyle.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród - kwiaty i motyle.
Lidziu coś dawno Ciebie nie było
.
.
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- cherryberry321
- 200p

- Od: 1 sty 2010, o 20:35
Witam wszystkich razem i osobno !
;
Powoli bedę się "wygrzebywać" z dołka
;, mam nadzieję
Przepraszam wszystkich, których zawiodłam nie odpowiadając na Wasze posty.
Sama się nie spodziewałam, że tak długo to potrwa ...
Dziękuję za pamięć i miłe słowa. I tak minęło pół roku ....
Powoli bedę się "wygrzebywać" z dołka
Przepraszam wszystkich, których zawiodłam nie odpowiadając na Wasze posty.
Sama się nie spodziewałam, że tak długo to potrwa ...
Dziękuję za pamięć i miłe słowa. I tak minęło pół roku ....
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
- cherryberry321
- 200p

fuksja "powieszona" na gałęzi jałowca pospolitego
tegoroczne zimowity zwiastują nieuchronny koniec lata
"obmierzanie" kwiatostanu hortensjii - średnica
a to już nastepna hortensja- kolor ma taki jak na zdjęciu -nie była niczym podlewana, żeby zmienić kolor !
a to róża Monika -trochę się "rozpłynęła" na zdjęciu (w tle powojnik bylinowy Arabella w towarzystwie trzmieliny Emerald Gold)[
róża NN zeszłoroczny nabytek
ładnie pachnie, krzak ok. 1,2 m ale dosyć nie trwała, szczególnie na deszczu ... no a te delikatne ciemniejsze prążki na płatkach
tegoroczne zimowity zwiastują nieuchronny koniec lata
"obmierzanie" kwiatostanu hortensjii - średnica
a to już nastepna hortensja- kolor ma taki jak na zdjęciu -nie była niczym podlewana, żeby zmienić kolor !
a to róża Monika -trochę się "rozpłynęła" na zdjęciu (w tle powojnik bylinowy Arabella w towarzystwie trzmieliny Emerald Gold)[
róża NN zeszłoroczny nabytek

ładnie pachnie, krzak ok. 1,2 m ale dosyć nie trwała, szczególnie na deszczu ... no a te delikatne ciemniejsze prążki na płatkach
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
- cherryberry321
- 200p

No i jeszcze kolejne wymiary Miss ...... tym razem mierzymy obwód
w obwodzie było ciut więcej, ale centymetr się zsuwał, więc lekko ścisnęłam ...
Takich kwiatostanów moje hortensje nie miały już dawno, a to pewnie zasługa deszczowego lata, bo one to uwielbiają
zresztą zgodnie z nazwą łacińską.
w obwodzie było ciut więcej, ale centymetr się zsuwał, więc lekko ścisnęłam ...
Takich kwiatostanów moje hortensje nie miały już dawno, a to pewnie zasługa deszczowego lata, bo one to uwielbiają
zresztą zgodnie z nazwą łacińską.
- cherryberry321
- 200p

kolejna NN(kwitnie tylko raz) w towarzystwie powojnika Polish Spirit
cechą tej róży jest to, że "rozchodzi się" bardzo za pomoca podziemnych rozłogów i pojawia się tam, gdzie chce ...
Walczę z nią od jakiegoś czasu i niestety -przegrywam.

cechą tej róży jest to, że "rozchodzi się" bardzo za pomoca podziemnych rozłogów i pojawia się tam, gdzie chce ...
Walczę z nią od jakiegoś czasu i niestety -przegrywam.
- malgocha1960

Hortensje ogrodowe masz giganty,chyba chuchałaś na nie.Z moich 9 sztuk jedna ma jednego kwiatuszka,wole bukietówki.
- cherryberry321
- 200p

Małgosiu
Hortensje były dobrze zabezpieczone na zimę, więc nie przemarzły mimo tych mrozów i całkowitego braku śniegu w Lutym, kiedy mróz był najbardziej dotkliwy. Kwiatostanów jest jednak w tym roku tylko kilka (za to ooooooogromnych
). Ogólnie, moje hortensje maja jednak więcej liści niż kwiatów, których po prostu wśród nich nie widać
. 2 lata temu było na odwrót, ch Niestety, zdjęcia mi przepadły za sprawą córki, która wyczyściła komputer (niestety również z moich zdjęć). Dobrze mi wychodzi rozmnażanie hortensji, bo już chyba połowa ogrodniczek w mojej miejscowości je dostała. Sąsiadka w tym roku zabarwiła krzaczek otrzymany odemnie na niebiesko i jej po prostu cudna ! .
W tej chwili rozglądam się za "Vanily Fraise", "Pinky Winky" ( w każdym razie kolor różowy lub czerwony) ponieważ mniej z nimi kłopotu ....
Hortensje były dobrze zabezpieczone na zimę, więc nie przemarzły mimo tych mrozów i całkowitego braku śniegu w Lutym, kiedy mróz był najbardziej dotkliwy. Kwiatostanów jest jednak w tym roku tylko kilka (za to ooooooogromnych
W tej chwili rozglądam się za "Vanily Fraise", "Pinky Winky" ( w każdym razie kolor różowy lub czerwony) ponieważ mniej z nimi kłopotu ....
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czytając Cię sama mam ochotę na hortensje
.Chyba coś trzeba pomyśleć
.
- malgocha1960

Mam jedną i drugą,tegoroczne nabytki i kwitną.
- cherryberry321
- 200p

Witajcie dziewczyny
!
Agnieszko - warto pomyslec o hortensji, bo ona też dobrze rośnie w cieniu -podobnie jak żurawki, a poza tym może być dla nich jego żródłem(zależy, od kórej strony posadziśz hortensję). Ja teraz mam chrapke na VAnilia Fraise albo Pinky Winky, ze względu na kolor i kształ kwiatów oraz łatwijsza uprawę.
Małgosiu - to piękne krzewy. Cenię ja za bardzo długie kwitnienie. Są mniej kłopotliwe niż np. róże, które nieraz całkowicie wymarzają, a hortensja przeważnie "odbija", tylko troche później potem kwitnie.
Agnieszko - warto pomyslec o hortensji, bo ona też dobrze rośnie w cieniu -podobnie jak żurawki, a poza tym może być dla nich jego żródłem(zależy, od kórej strony posadziśz hortensję). Ja teraz mam chrapke na VAnilia Fraise albo Pinky Winky, ze względu na kolor i kształ kwiatów oraz łatwijsza uprawę.
Małgosiu - to piękne krzewy. Cenię ja za bardzo długie kwitnienie. Są mniej kłopotliwe niż np. róże, które nieraz całkowicie wymarzają, a hortensja przeważnie "odbija", tylko troche później potem kwitnie.