Rada w sprawie roślin cebulowych

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

No więc wszyscy ogródkowicze łączmy się. ;:114
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanko : kiedy i czym najlepiej nawozić rośliny cebulowe? ;:24 ;:24 ;:24
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Grzegorzu,bardzo dobre pytanie,też się chętnie dowiem. :P
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

nie to nie chodzi o uprawę na jakąś wielką skale
tu chodzi o cebule w ogrodach przydomowych czyli w ogrodach pod którymi moja firma sprawuje pieczę :)
grigori24
---

Post »

Przyznam się że dopiero na forum słyszałem że rośliny cebulowe się nawozi ale nie wie kiedy i czym to wstyd dla takiego ogrodnika . Mieć działkę ponad 15 lat i takich rzeczy nie wiedzieć? :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Witaj Grzesiu :lol: dawno się nie widzieliśmy. Nie przejmuj się - człowiek uczy się całe życie. Ja też nie wiem ale zaraz się dowiemy. Ja wiem tylko, że pierwszy raz nawozi się w marcu ale nie wiem czym.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę o nawożeniu cebul tulipanów.

1/ Na większych rabatach, gdzie istnieje możliwość przekopania ziemi z obornikiem, tulipany można sadzić dopiero jesienią drugiego roku po oborniku.

2/ Tulipany, ze względu na krótki okres wegetacyjny, wymagają intensywnego nawożenia mineralnego. Większość dawki nawozowej należy zastosować przed sadzeniem cebul. "W Puławach na ciężkiej żyznej madzie Wiślanej stosowana jest dawka przed sadzeniem: 3 kg na ar 40-procentowej soli potasowej i 3 kg na ar 16-procentowego superfosfatu, oraz na wiosnę pogłównie 4 kg na ar saletry wapniowej." (St. Wóycicki. "Uprawa roślin ozdobnych")

3/ Na bardzo słabej glebie w moim ogrodzie stosuję przed sadzeniem około 6 dkg Azofoski na 1 m2. Wiosną, co dwa-trzy tygodnie podlewam nawozem płynnym Florovit. Zasilanie nawozami kończę w czasie kwitnienia. Podczas sadzenia wykonuję sadzarką dołki głębokości 12 cm, na dno każdego dołka wsypuję około 3-4 cm zakupionej ziemi ogrodniczej i w nią wciskam cebulę.
Mietek.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

No to już wiemy. Grzesiu ja Ci podpowiem, że za parę dni będzie można sypać. Mam nadzieję, że wiesz co to jest ogławianie. Po 15 latach powinieneś wiedzieć. Ogławianie stosuję przy prawie wszystkich kwitnących. Chodze bez przerwy po działce i ucinam wszystkie przekwitnięte łebki. Szczególnie ma to znaczenie :lol: :lol: u takich roślin jak rudbekie. Natychmiast wypuszczają następne kwiaty.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
grigori24
---

Post »

Marysiu to wiem tylko chodzi mi o lilie jak teraz będę sadził to jak nawozić w dołki torf czy trochę obornika granulowanego ? :(
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

grigori24 pisze:chodzi mi o lilie jak teraz będę sadził to jak nawozić w dołki torf czy trochę obornika granulowanego ? :(
Nie wiem :? bo nigdy lilii nie sadziłam wiosną. Myślę, że obornik nie. Posadziłabym w torf wymieszany z dobrą ziemią kompostową. Dopiero do przykrycia na następną zimę dołożyłabym do okrycia dobrze rozłożonego obornika. Myślę, że doswiadczeni forumowicze nam pomogą. Gdy sie dowiem to może skusiłabym się na posadzenie kilku orientalnych. ;:124

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

sadzę lilie do ziemi gdzie min.2 lata wcześniej był przekopany obornik, mam lekką piaszczystą,

dla orientalnych dokładam trochę torfu bardzo kwaśnego,bo ziemia lekko zasadowa, i sadzę w marcu do dużych doniczek takich jak do iglaków, wkopuję lub nie, do ziemi. przechowuję w trocinach świeżo zakupione, a wcześniej uprawiane w donicach bez podlewania pomieszczenie temp.ok.2-4 stopni. Podwajają cebule po 1 sezonie.Nawozy różne i różnych formach
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
grigori24
---

Post »

Lilii kupiłem już około 40 . :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Gratuluję. ;:63 Nie mogę się już doczekać fotek. Tylko posadź dobrze, żeby było co oglądać. :shock:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
grigori24
---

Post »

Marysiu powiedz jak głęboko z 10 cm czy trochę mniej.Tak i tak na zimę wykopię . :D.Oczywiście zaprawię kaptanem. :D :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Grzesiu ! Lilie sadzi się według obwodu cebuli , nigdy według wysokosci cebuli jak to się robi u innych cebulowych. Należy zmierzyć obwody lilii i sadzi się tak głęboko ile ma w obwodzie czyli jaka jest gruba. Zmierzysz, że lilia ma w obwodzie 20 cm to sadzisz ją na głębokość 20 cm. Jeśli ma 5 cm - sadzisz na głębokości 5 cm. Jeszcze ważne jest do jakiej grupy lilie należą . Piszesz o wykopywaniu lilii na zimę. Są gatunki lilii, których się nie wykopuje a nawet nie wolno wykopywać gdyż dopiero po kilku latach na jednym miejscu zyskują pełny blask i urodę. Każda grupa lilii wymaga innej gleby. Ogólnie liliie sadzi się głęboko - mniej więcej w rozstawie 30 x 30 cm a największe 50 x 50 cm. Napisz mi z jakich grup pochodzą Twoje lilie to przynajmniej Ci powiem, które możesz wykopać a których nie.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”