Wygląda na:'Ryszard Żółty' ('Gelber Richard') pochodzi z Meklemburgii w Niemczech, odmiana ta była znana już w X wieku. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy wysmukłą koronę. Wytrzymałe na mróz, niewymagające co do gleby, owocuje obficie. Dość wrażliwe na parcha jabłoni. Owoce są średniej wielkości lub duże, zwężone i żebrowane przy kielichu.
Ryszard Żółty jest odmianą wczesno-zimową owoce zbiera się w październiku a moja jabłoń ma czas zbiorów w początkiem sierpnia i kończy się początkiem września, typowo letnia odmiana. Dziękuję za zaangażowanie.
Może to być Ananas, ale ja tam pomologiem nie jestem.
Nie ma co sił tracić, mam takie jabłko którego nikt nazwać nie zdołał - i co z tego? Smaku przez to nie traci. Przeszczepiłem znowu, jako i pradziady moje, jak dziady...
Witam. Idąc na spacer widzę piękne wielkie drzewo a na nim wiszące bordowe jabłka.Są to na pewno zimówki ale nie mam pojęcia co to jest za odmiana.Kolor owoców jest prawie ze brązowy.Jeżeli wiecie to proszę napiszcie .
Pozdrawiam cieplutko
oj,szkoda że nie udało się zidentyfikować się tych jabłek.Zdjęcie 1 i 2 to jabłko twarde,słodkie,zdjęcie 3,4,5 i ostatnie-to jabłko o skórce matowej ,duże,w słońcu nabiera rumieńców,natomiast zdjęcie 6 i 7 przedstawia jabłko o skórce z połyskiem,duże.Wszystkie trzy odmiany dojrzewają obecnie.Bardzo proszę,może jakaś podpowiedż.
Kupiłem dom z takimi trzema jabłoniami. Znajomi i rodzina pyta się mnie jak to odmiana, a ja nie wiem. Jabłka te bardzo dobrze przechowują się w zimnej komórce. w zeszłym roku ostatnie zjedliśmy w lipcu. Było trochę pomarszczone, ale jadalne. Proszę o pomoc w ustaleniu tej odmiany.
Mój Tata mieszkał miedzy Przemyślem a Lwowem i w sadzie hodowali jabłka, które nazywały się GŁADYSZE.
Jabłka zielone w białe kropeczki, po zbiorze twarde jak kamień i dopiero dojrzewały leżąc. Dojrzewały późną zimą i robiły się żółte, nabierały smaku i zapachu. Wiosną w opadłych liściach tez można było znaleźć i cały czas były bardzo smaczne. Mróz owocom nie przeszkadzał. Nawet składowane były tam gdzie mróz.
Czy ktoś słyszał o takiej odmianie? albo o innej, która pasuje do opisu?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia