Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Grażynko czosnek posadzę tak jak zawsze około 15 pażdzirnika, grządka juz przygotowana czeka.
Teraz nie ma co za bardzo focić w ogrodzie, wszystko takie szare, roślinki podsuszone, nie nabieraja jesiennych pięknych kolorków. Dziś pochodzę wśród rabatek poszukam może coś wykonam to pokażę.

Jagódko oczko do duża inwestycja, a ja po wymianie płotu spłukana :;230 Z tymi rybami na pewno by nie wyszło, moje kotki bardzo łowne, a w okolicy dużo kotów samotnych to przychodziłyby na wyżerkę. Sąsiadom koty i zaskrońce tak pozjadały ryby. Altanka jest w planach, odległych.... ;:108
Co do likwidacji skalniaka to powstał on właśnie w celu zagospodarowania gruzu, ja go w zeszłym roku dopiero wiosną obsadzałam i chyba szybko nie będę likwidować, szkoda mojej i syna harówki, bo natyraliśmy się przy nim bardzo.
Na pewno będę myślała intensywnie, planowała, może coś z tego myślenia ;:7 wyjdzie.
Chciałabym żeby moje krzaczki, drzewka rosły szybciej, wtedy działka byłaby bardziej osłonięta od słońca, teraz sama jak wiesz mam patelnię. Wszystkie moje zielone korzenią się bardzo płytko, korzenie idą na boki, nie w dół, zastanawiam się czy to nie jest jakaś przypadłość roślin sadzonych na piasku. Oczywiście ja jak sadzę do dużego dołka zawsze wsypuję lepszej ziemii, bądż kompostu, ale i to nie pomaga.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko , powiem tak ; nas oczko kosztowało tylko tyle , co folia i pompa z fontanną . Nie są to aż takie duże pieniądze , no , ale to zafundował syn . Kamieni moje chłopaki nawieżli z terenów likwidowanej fabryki i z nad rzeki , a także z hałd .

Sławek wykopał nieckę z półkami , położył folię , włóżył kosze z liliami , osadził pompe , napuścił wody i wpuścił rybki .

Kamienie wspólnie układaliśmy , ja obsadzałam roślinami wokół oczka . Rybki mamy chytrzejsze od kotów , bo to zwykle karasie .

Znów musimy je przerobić , bo woda ucieka , ale nie będziemy ściągać folii , tylko na nią nałożymy nową .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko tak mnie nakręciłaś, że chodziłam i myślałam ;:7 bardzo intensywnie. Za skalniakiem mam dość dużą rabarkę różano- bylinową i w przestrzeni między kratkami, a nim weszłoby takie oko. Nie chcę tego tematu na razie podejmować, ale może jak mąż stwierdzi, że wypoczywam podejmę. Temat zaczyna być otwarty, a szum wody bardzo lubię. Po instrukcję wykonania wiem gdzie się zgłosić :;230

Kilka dzisiejszych zdjęć
hortensje
Obrazek

Obrazek Obrazek
róże rabatowe
Obrazek Obrazek

Obrazek
róże okrywowe
Obrazek Obrazek
obsadzona nowa rabatka
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko widzę, ze w Twoim ogródku praca wre i trwają jesienne działania :D Nowa rabatka zapowiada się interesująco, piękne są te pergolki. Wyobrażam sobie jak wszystko się rozrośnie, łącznie z pnączami to widok będzie wspaniały :D
Cudnie kwitną Ci różyczki....no i hortensje....prawdziwe jesienne piękności :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness od wczoraj już praktycznie nic w ogrodzie nie robię, można powiedzieć, że już jestem na finiszu sezonu 2011.
Jak pomyślę, że wiosną przy pergoli i kratkach roślinki ruszą to widok będzie o wiele ciekawszy.

Dziś nocką popadało, mało ale zawsze jakiś zastrzyk dla ogrodu, dziś nie będę musiała podlewać.

tegoroczna siewka ciemiarnika zakwitła
Obrazek
mała rabatka hostowo-żurawkowa
Obrazek
róże wielkowiatowa i parkowa
Obrazek Obrazek
rabatki krzewiaste pierwsza obsadzana tydzień temu, druga w sierpniu, większość krzewów ukorzeniałam sama
Obrazek Obrazek
jesienny widok skalniaka
Obrazek
jabłonka tego roku bardzo obficie zaowocowała
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko piszesz, że nie ma co pokazywać, a potem serwujesz zdjęcia obficie kwitnących róż :lol:
Kiedy patrzę na Twoje zdjęcia, to widzę, jak pracowity był to rok: rabatka krzewista, druga rabatka krzewiasta, wrzosowisko, ogrodzenie, kompleks pergolowo - kratkowy...od samego wymieniania boli głowa. Chylę czoła przed Waszą pracowitością ;:180
Zrywam jabłuszko i zmykam do...roboty :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko faktycznie tego roku wiele udało się wykonać w ogródku. Ten rok był taki naprawczy, za pośpiech przy sadzeniu dwa lata temu, trzeba było zapłacić przesadzaniem. Kilka roślin nie chciało mi rosnąć, ziemia im nie odpowiadała, więc ich kikutki poszły na kompost. Od zeszłej jesieni jak widziałaś mój ogródek są zmiany, wydaje mi się, że na lepsze.
Dzisiaj dostałam kilka żurawek od Ani- Raczek, więc moja rabatka pod jabłonką została całkowicie przerobiona. Ja chyba nie potrafię się obejść bez codziennego trzymania łopaty :;230
Na jabłuszka zapraszam, mam ich tak dużo, że nie przerabiam, one są najlepsze do rozpieku, chociaż mój syn i je zjada nie wykrzywiająć się.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No proszę ile udało się jeszcze sfocić.
Faktycznie Dorotko zrobiłaś w tym roku bardzo dużo.
Ogródek zapełnił się roślinkami i rabatami, ze nie wspomnę już o warzywniaku.
A teraz jeszcze ciurkadełko się planuje.... ;:224
Ależ będzie pięknie w przyszłym roku. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

No ... czytam ,ze po głowie chodzą Ci kolejne plany...
A już myślałam,że wreszcie choć z 1 sezon odpoczniesz ale nie zanosi się.
U nas tez spory staw i" ciurkadełko" a raczej mały 3 stopniowy wodospad ale włączany po to aby napowietrzał wodę bo ciurkania w drugiej części działki nie słyszę.
Za to rechot żab i owszem lub kwakanie dzikich kaczek jak przepędzam je bo mącą wodę ... :;230
Jestem zdziwiona,że tegoroczna siewka Ciemiernika zakwitła - moje mają 2 lata i nie widziałam kwiatów.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ciurkadełko to dalekie....... plany, najważniejsze już znalazłam dla niego ewentualne miejsce lokalizacji. Wczoraj wspomniałam o nim mężowi, zrobił wielkie oczy i powiedział abym na razie odpuściła, na ten rok dość. Zapomniałam wczoraj wspomnieć o tym synowi, on bardziej otwarty na takie inwestycje.
Także szybko u mnie wody nie zobaczycie. Muszę poczytać na ten temat fachową literaturę, obliczyć koszty, zima przed nami :;230

Krysiu odległe.......plany, to Jagódka mnie namówiła, widziała mój ogród i okiem doświadczonego ogrodnika podpowiedziała. Dobrze, że piszesz o swoim stawie, będę i od Ciebie w razie potrzeby prosiła o informacje.
Tylko jedna siewka ciemiernika kwitnie, dobrze że wiosną zawitał do mnie Józef- to on mi pokazał siewki, bo przez poprzednie lata wszystko wokół ciemierników plewiłam uzanjąc malenstwa za chwasty. Dzięki niemu wokół mam dość pokażną ilość młodych siewek, wiosną trzeba będzie je uporządkować.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Znam to z autopsji.
Jak coś mówię M to wznosi oczy do nieba jak na modłach i puka się w czoło...... :;230
Ale i tak zawsze postawię na swoim i wcześniej czy póżniej dopinam plany.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko na stukanie po głowie nie reaguję, ja jak coś postanowię to i tak małymi kroczkami osiągnę. Chociaż muszę przyznać mężowi rację w pewnych sprawach wygrał poddałam się i dziś wiem że miał 100% rację nie ulegając się moim namowom.

U mnie coraz bardziej jesiennie, liście opadają, ugrabiłam już 1 worek liści. Roślinki cierpią na brak wody, przez dwa dni tak intensywnie podlewałam, że wypompowałam wodę ze studni, dobrze że przez noc trochę jej napłynie. Rano mgła zasłoniła wszystko, ale już słoneczko się przebija i będzie kolejny piękny dzień.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie dzisiaj też słonko i ciepło jak w lecie.
Wody aż za dużo i nie muszę podlewać bo ziemia cały czas mokra.
Za to zbieramy owoce i orzechy - będzie czym w zimie się zajadać. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko jak ja zazdroszczę Ci że nie musisz podlewać , ja codziennie biegam z konewkami, ręce już sięgają mi do kolan.
U nas ciepło, wręcz duszno, wczoraj był taki ciężki pogodowo dzień, nie było czym oddychać.
Z mężem składałam foliak, przygotowaliśmy działkę do orania.
My musimy obrać jabłonkę, jabłka super do rozpieku, syn mój je bardzo lubi. Tego roku ta jabłonka obrodziła bardzo.

Widoki u mnie coraz bardziej jesienne, za szybko dzień się kończy, za szybko przychodzi szaruga, a rankiem mgła osłania całą okolicę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno nie pamiętacie jak jesienią zeszłego roku i wiosną tego starałam się zakryć roślinami szamba, teraz pokażę efekty
Obrazek
Marcinki po niedawnym przesadzaniu dobrze sobie radzą , tylko to ciągłe podlewanie daje mi w kość
Obrazek Obrazek
hortensje tego roku nie zakwitły, ale ładnie wyglądają
Obrazek
dzięki Jagódce ;:196 mam hortensję Limelight
Obrazek Obrazek
moja najpiękniej prezentująca się trawa
Obrazek
natomiast rozplenice marnie z powodu braku wody wyglądają
Obrazek
Pozdrawiam Dorota