Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Aguniu, właśnie o tej jabłoni zapomniałam, tyle rzeczy było do oglądania :D .
Ewuniu, od Aguni dowiedziałam się, że ta jabłoń wyrasta na porządne drzewo, dlatego zdecydowaliśmy się ją wyeksponować (pomijając fakt, że sąsiedzi mieliby różne "ale" gdyby rosła bliżej ich działki :roll: ), na pewno kiedyś będzie podstawą jakiegoś romantycznego zakątka ;).
Jagusiu, host nn ci u mnie dostatek, chyba trzeba będzie zrobić zbiorowy post z prośbą o identyfikację ;). Widziałam właśnie, że dostałaś taką języczkę, tylko zupełnie inaczej się nazywa :shock: :?
Agatko, dzięki, mam nadzieję, że za rok trochę urośnie :lol:. To była bylina z której byłam najmniej zadowolona w sensie jej kondycji (kupiona przez internet), bo była zupełnie nieprzekorzeniona, a to, że więdła mi początkowo każdego popołudnia świadczyło niechybnie o tym, że została umieszczona w doniczce bezpośrednio przed wysyłką :evil:. No i była maciupeńka :roll: :evil:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jabłoń z takimi ciemnymi listkami :shock: super ozdoba ogrodu, musi pięknie wyglądać wiosną kiedy kwitnie.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

no, napisałam już u siebie - nie wiem jak moja się nazywa, znalazłam u nas na forum taką piegowatą to i ją nazwałam - równie dobrze to może być ta Twoja. Janusz nazywa ją leopard.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jabłoń z polecenia Aguniady - kiedyś pisała o niej Joasi-Janneke, zapamiętałam nazwę i kupiłam sobie to drzewo podczas pobytu u Szmita. Kwiaty ma cudownie ciemnoróżowe, ach, co to będzie za widok ;:224 :tan

Jagusiu, wszystko już jasne, obie będziemy się cieszyć uroda niezwykłych listków ;)
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Francesco - bardzo podoba mi się u Ciebie :D roślinki bardzo piękne, bardzo spodobał mi się "kominek" na ścianie budynku gospodarczego chciałem Cię prosic o zbliżenie ale w dalszej części wątku już znalazłem :D.
Zainspirowała mnie też pergola przy bramce - muszę pomyślec o podobnej.

Szkodnik ogrodowy też piękniutki, mój też czasem lubi pokopac i tak jak Twój robi to w ziemii a nie w trawniku, szególnie robi to po opadach deszczu - chyba znajduje tam wtedy nowe ciekawe zapachy :D
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Policz jeszcze wszystkie forumki, które do Twoich roślin będą zaglądać :D Jabłoń wiosną na pewno wzbudzi zainteresowanie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Francesca pisze: Moja hosta nn, szkoda, że nn (nie wiem, czy nie pojęczę trochę panu ze szkółki żeby zajrzał w papiery cóż zacz :lol: )

Obrazek
Agatko, a nie lepiej pojęczeć forumkom w tym wątku:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=602 :wink:

:wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Dołączę się do dyskusji o dereniach, ostatnio koło siebie natknęłam się na derenia , który baaardzo wpadł mi w oko. Nazywa się dereń świdwa "compressa". Nie rozrasta się tak jak inne. ;:65 Ma piękny kolor i liście.
Jabłonkę masz piękną, lubię takie bordowe kolory w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jeżóweczka cudnej urody. Raczej bym ją nazwała truskaweczką :D
A ta hosta to zdaje się Great Expectation. Z tą identyfikcją to różnie bywa. Bo wygląd zależy bardzo od miejsca i nasłonecznienia. Ja mam hostę June w cieniu i w słońcu. Wyglądają zupełnie inaczej. Nikt by nie powiedział, że to ta sama hosta, choć kiedyś zostały przeze mnie przedzielone i posadzone osobno. Ja korzystam z Hosta Library, bo tam są zdjecia tych samych host z różnych miejsc i pór roku.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś ostatnio zalatana jestem :evil: . Myślałam, że dziś rano nadrobię forumowe zaległości, ale gdzie tam :evil:

Robercie, w kominku można palić również drzewem, nie służy jedynie jako grill; od dawna chodzi mi po głowie pomysł ogrodzenia tej altanki kominkowej kratami, na których będą wspinać się pnącza (od południa winorośl na pewno), a jeszcze oprócz tego zrobienia od środka zasłon (choćby z płótna żeglarskiego) . Ale to kiedyś bliżej nieokreślone :roll:. Chyba niestety nie zachował się numer Muratora, w którym był dokładny projekt tego kominka :( .

Ewo, na pewno będę pokazywać w tym wątku wiosną kwitnącą Royalty ;:167

Jolu, zastanowię się poważnie nad prośbą o identyfikację, ciekawi mnie, jakie duże toto rośnie :lol: (jak będę miała więcej niż pięć minut na forum ;:14 )

Kasiu, derenia świdwę Compressa znalazłam, ale ma ciemnozielone liście, porównaj w sieci ;). Te derenie - trzech różnych odmian - są u Szmita... ;:224 . Myślę, że jabłonka będzie mocnym akcentem kiedy urośnie :)

Wandziu, jeżówkę nazwałam ciasteczkiem żurawinowym, bo to Cranberry Cupcake ;), ale faktycznie podobna do truskawki :). Dziękuje za namiary na Hosta Library ;:196 ;zerknęłam tylko, ale już sobie zrobiłam zakładkę do tej strony, na pewno będę zaglądać :;230
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

pięknie u Ciebie zaskoczyłaś mnie smardzami
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Śliczna języczka. Czy ona lubi wodę jak wszystkie jezyczki? Bo jak tak ,to sobie sprawię. Jabłoń mają moi sąsiedzi, bardzo dobry wybór. Wygląda świetnie, mocny akcent kolorystyczny, piękne kwiaty i owocki lubiane przez ptaki.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sangwinario, dzięki :); smardze nas zaskoczyły :lol:
Elu, TU jest o tej języczce.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w piękny jesienny wieczór :wit
Po południu zrobiłam kilka zdjęć:

Phantom, taki dziwny , na zdjęciu nie widać raptem jednego pędu, a reszta tak leży w jedną stronę

Obrazek

I niby Pinky-Winky, ale jakoś tak mało ma kwiatów płonych, poza tym inaczej różowiała niż książka pisze, a ogólnie nie zachwyca wyglądem :roll:

Obrazek

Hibiskus Red Heart kwitnie niestrudzenie:

Obrazek

Comtesse de Bouchaud zaczyna drugie kwitnienie:

Obrazek

A tu po raz drugi kwitną dwie hosty tej samej odmiany:

Obrazek

Ostatnio jakoś mnie wzięło na rezygnację, jak u mnie jest nieładnie ;:14 . Mąż każe poczekać :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie martw się, wiosną wszystko ruszy i pewnie będziesz zadowolona :D Z hortensji jestem dopiero teraz zadowolona. Dostałam sadzonkę drzewiastej i przez dwa lata nie zachwycała. Teraz pokazała, co potrafi-olbrzymi krzak oblepiony ogromnymi kulami kwiatów. Cudo. Teraz już tak dobrze nie wygląda, bo kwiaty zostały ucięte do bukietów (sąsiadka suszy :D ), zbrązowiały, ale krzak nadal ładny. Cięłam wiosną na 10 cm.
Nie wiem, co Ci się może nie podobać :D Fajne dróżki, ładne kratki, cudna Comtesse, wielkie hosty. Co w tym nieładnego? :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”