dodam jeszcze, że lilie trzeba kupić w bardzo renomowanym ogrodnictwie
unikaj kupna w necie, a tym bardziej w marketach
na priva mogę Tobie podać dobre namiary, sprawdzone i pewne
tylko tam się zaopatruję w nowości
Witam, czy to może być Colorado?
Kwiat jest przynajmniej o połowę mniejszy od Attraction, młode liscie zielonkawe, potem brazowe wzorki, też duzo mniejsze od w/wym Attr.
Mam pytanie o zapach. Często w opisach lilii jest zaznaczone, że odmiana pachnące. Nos mam nieszczególny, więc pytam, jak intensywny jest ten zapach. Czuć go w całym ogrodzie, w pobliżu oczka, czy też trzeba się nachylać nad kwiatem?
Zapach lilii wodnych jest piękny i dość intensywny, jednak na zewnątrz trzeba wsadzić nos do kwiatu aby go poczuć.
Ja uprawiam lilie w cieplarni i tam wystarczy jeden kwiat by w środku unosił się wspaniały zapach.
jeżeli chcesz uzyskać wiedzę najlepszych ekspertów w tym temacie, lub się z nimi skontaktować (lilie tropikalne i lotosy) odwiedź ten link http://gardenforum.vot.pl/viewtopic.php?t=1475
ibris pisze:LILIA WODNA NIEBIESKA fioletowa PANAMA PACYFIC można dostać na allegrooo co otym sadzisz warto ryzykowac zakup wdzięczny byłbym za opinie
alex
Lilie tropikalne kwitną zwykle bardzo obficie i mają ładne kwiaty o nietypowych kolorach ale niestety zimowanie to poważny problem.
Rośliny te umierają już przy temperaturze poniżej 10 stopni (oczywiście na plusie), wiec w oczku nie ma szans na przezimowanie.
Co gorsza kłącza giną też w domu w wyższej temperaturze a zimują tylko bulwki potomne o ile się zdołają zawiązać.
Cudne lilie to moje marzenie ale pewnie już nie do spełnienia bo... mam nie oczko a spory staw a w nim trochę ryb i tu zaczyna się problem wcześniej nie myślałam o posadzeniu lilii więc staw była zarybiony a pobocza zarosły roślinami które wcześniej rosły na tym terenie . Amury mają co jeść inne też a co z liliami czy tez znikną w przepastnych żołądkach tych wielkoludów ? czy jest sens cokolwiek sadzić czy dać sobie spokój , wiem że najpierw powinno się posadzić roślinki a póżniej wpuścić rybki ale jest jak jest więc proszę o słowo w tym temacie
Znam stawy z rybami gdzie lilie się utrzymują, ale to zależy też od tego ile innej roślinności jest w stawie.
W każdym razie jest szansa i warto spróbować - lilie są tego warte . Postaw na silne odmiany np. Attraction , Marliacea Rosea i kupuj maksymalnie duże rośliny.
Najlepiej jakby udało się od kogoś znajomego pozyskać duży egzemplarz ze stawu.
wszystko zależy od tego jakie ryby są w stawie
nie kupuj nigdy sadzonek z nieznanego źródła
większość sprzedawców maksymalnie tnie kłącza, sprzedając później małe odrosty
do tego rośliny produkowane są w szklarni albo pod folią, jak trafisz na kiepskie warunki atmosferyczne po zakupie, to zapomnij,że kupiłaś jakąś lilię wodną
kolego nie doczytałeś
ja też mam lilie, do tego dużo więcej od Ciebie i sporo ryb w oczku
dyskusja toczy się o ilości ryb oraz odmiany, które nie niszczą lilii wodnych
Dzięki za wszelkie wskazówki plany już zrobione i zamówienia też więc skoro wiosna zaczynam nasadzenia , w strefie przybrzeżnej spore ilości irysów i kaczeńców a w stawie osoka aloesowa , grążel i lilie ale jeszcze nie wiem jakie bo osoba od której dostanę ma je NN . Amury to dwulatki porosły w duże bestie , od wiosny zaczynamy odłów z jakim skutkiem się okaże ponoć niezłe z nich cwaniaki więc czeka nas niezła zabawa tylko one są zagrożeniem dla mojej zieleninki .